• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danas

14.11.2017

18:19

OPASNA IGRA! ALBANCI BI DA SA SRBIMA MENJAJU TERITORIJE: Sever Kosova za Preševsku dolinu i stolicu u UN!

Politika

OPASNA IGRA! ALBANCI BI DA SA SRBIMA MENJAJU TERITORIJE: Sever Kosova za Preševsku dolinu i stolicu u UN!

Podeli vest

Škeljzen Malići, kosovski analitičar i donedavno politički savetnik premijera Albanije Edija Rame, ponovo je aktuelizovao pitanje podele Kosova. Maljići, koji važi za čoveka koji govori ono što Priština i Tirana ne smeju da za sada javno izgovore, kaže da je problem u dijalogu Srbije i Kosova mnogo ozbiljniji od "relativno proste trampe: mi vama Zajednicu, vi nama Vojsku"

Na ovom nivou javnog prepucavanja stvara se utisak kao da Priština, kao protivtežu za formiranje ZSO, od Beograda traži da se ne suprotstavlja transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, ocenjuje Malići.

On kaže da je problem svakako mnogo ozbiljniji od te "elativno proste trampe: mi vama Zajednicu, vi nama Vojsku", kao da bi ona mogla biti kulminacija dosadašnjeg procesa dijaloga.

- Poslednjih godina izgubljeno je mnogo vremena u realizaciji strategije malih koraka, koja je bila zamišljena kao priprema terena za veliki sporazum. Beograd i Priština sada traže prelazak na novu, višu fazu dijaloga koji će direktno voditi do tog praktično mirovnog sporazuma. Beogradu se čini da je formiranje Zajednice srpskih opština nedovoljna kompenzacija i veoma nisko postavljen cilj u odnosu na "velike ustupke koje je već učinila kosovskoj strani". Ovo tim pre što je Ustavni sud Kosova kritički pročešljao predlog projekta Asocijacije brišući u njemu sve elemente koji mogu dati kompetencije izvršne političke i ekonomske autonomije. I ako se formira, ZSO će biti savetodavno telo, nikako paradržavni entitet kako su je zamišljali Beograd i kosovski Srbi - smatra Malići, koji je donedavno obavljao funkciju političkog savetnika premijera Albanije Edija Rame.

PATRIJARH IRINEJ: Na Kosovu možemo da očekujemo samo Božiju pravdu!

Malići dalje navodi da je intencija Beograda  vraćanje u igru projekta sveobuhvatnog srpsko-albanskog sporazuma kojim bi Sever Kosova, sa granicom kod Zvečana, postao deo Srbije, kao zalog za potpuno ili prećutno priznavanje Kosova od strane Srbije.

STRAVIČNA UCENA SAD! BEOGRAD DA ISKLJUČI MOSKVU IZ PREGOVORA O KOSMETU! U suprotnom biće velikih nereda i na KiM i u Srbiji!

Da bi se na Kosovu ostvario plan o podeli, tvrdi Malići, potrebno je da se prethodno desi reverzija procesa. To praktično znači, ističe Malići, da Srbija prizna suverenost Kosova, pa da se onda dve suverene zemlje, na što imaju pravo, dogovore oko revizije zajedničkih granica, čak i ako bi eventualno podrazumevalo razmenu teritorija, recimo sever Kosova za Preševsku dolinu.

Beta

- Da li se na takvom scenariju radi potajno, kako tvrde neki krugovi, teško je reći, ali imajući u vidu neke druge situacije sličnih kriza, nije isključeno da se negde vode tajni pregovori da bi se onda u kratkom intervalu objavio sveobuhvatni istorijski sporazum. Naravno, ne kažem da se na tome radi, već samo da se čuju glasine o tome. Mnogo je izvesnije da će realni proces ići usporeno jer je suštinski uslovljen strateškim odnosima u trouglu Brisel - Vašington - Moskva - zaključuje Malići.

NEMAČKA NEĆE ODUSTATI OD KOMADANJA SRBIJE. Berlin je preuzeo na sebe da prisili Beograd da prizna Kosovo!
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
grof01

pre 6 godina

Sasvim normalno!Šta bi srbi???Uzeli sjever gdje je srpska većina a zadržali albanski jug???Nema šanse tako sa albancima.Bolje da pristanu ili će albanci sami uzeti jug srbije

ZAKON

pre 6 godina

slusaj ovako pocisticemo vas kad tad ali sve.A ti sa tom pisljivom jekavicom samo polako. kurcite se sto su uz vas NATO AMERI I ENGLEZI ali polako svi ste vi jaki u zajednici a ovako ste obicne p.... sldeci put kada krenemo nema nazad bolje da cutite i da uzivate i da prestanete sa provokacijama. Mi nepadamo na te klosarske fore BRDJANSKE a samo polako znas kako se kaze STRPLJEN SPASEN. I TURCI su bili 500 god ZIVELA SRBIJA

Dzoni

pre 6 godina

Obrni okreni,možemo da se molimo bogu da ne dodju do niša jer uveliko kupuju zemlju od vranja pa gore

SRBIJA

pre 6 godina

a Srbi koji su proterani i koji zive u centralnom delu Kosova sta sa njima i njihovom imovinom. \n

Vukica

pre 6 godina

Zasto da menjamo Teritoriju ? Nedamo im ni metra nase zemlje Kralja Petra. KOSOVO JE SRBIJA ! OTETO PROKLETO. Oslobodit ce Milos Obilic opet sveto Kosovo od neprijatelja !\n

david

pre 6 godina

Grof01@ Albanche mizerno vi nikad sami niste smeli da krenete, uzmete ili pokusate nesto. Jednom ste probali pa ste zvali velikog brata u pomoc. No sad vi i veliki brat zna da je tu majka (Rusija) i da drzi jedan prut sa kojim ce smiriti velikog brata pubertetliju da se ne mesa kad se svadjamo mi \"bebe\" zato albaci uzmite duple pelene jer ovog puta cete se usrati od straha.\n

Zvezdan

pre 6 godina

Podelice mo teretorije, vi siptari nazad u  juznu albaniju a mi ce da vam ostavimo pola albanije... Kosovo i Metohija je Srbija... a vi niste Srbi i nemate pravo da delite Srpsku zemlju. \n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija