• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.11.2017

17:23

(FOTO) VUČIĆ RAZGOVARAO SA STOLTENBERGOM: Nećemo da proizvodimo političke probleme sa komšijama, već da razvijamo ekonomske odnose!

Politika

(FOTO) VUČIĆ RAZGOVARAO SA STOLTENBERGOM: Nećemo da proizvodimo političke probleme sa komšijama, već da razvijamo ekonomske odnose!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima višestruke koristi od saradnje sa NATO, da u Severnoatlantskoj alijansi poštuju stav Srbije o vojnoj neutralnosti, ali i da i ovde, kao i na svakom drugom mestu iznosi iste stavove, pa i one o saradnji sa Ruskom federacijom

Vučić je na konferenciji za novinare u Briselu zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom rekao da su konkretne dobiti te što su naši vojnici i oficiri bolje obučeni, da stiču nova iskustva u mirovnim misjijama, šest pod okriljem UN i četiri EU, da ćemo biti bolje opremljeni...

- Ne zaboravite prisustvo Kfor na KiM - dodao je Vučić i naveo da u poslednje 4,5 godine nije bilo u etničkim konfliktima ni jednog stradalog, bilo Albanca ili Srbina.

- To znači da smo ipak nešto uradili - istakao je Vučić i dodao da su to činjenice. 

Vučić je rekao da je govorio je na sastanku Saveta NATO i o drugim stvarima i da je važno pričati o onome što je budućnost. 

Predsednik Srbije je rekao da ne razume one koji misle da nam nisu potrebni dobri odnosi sa NATO. 

Objasnio je da ne krije ni ovde u sedištu NATO o tome šta misli o 1999. godini, da to nikada nije ni krio, ali da moramo da gledamo u budućnost. 

Dodao je i da za naš stav o vojnoj neutralnosti u Severnoatlantskom savezu kažu "nema problema izabrali ste svoj put, suverena ste zemlja", ali i poručio da nam je potrebna saradnja i da je zahvalan Stoltenbergu na razumevanju i dosadašnjoij saradnji. 

Vučić je rekao i da su ga pitali i o odnosima sa Rusijom i da im je rekao sve što je i do sada govorio na svakom mestu, a to i jeste snaga i poštenje srpske politike - da nikoga ne lažemo i uvek kažemo šta mislimo

Srbiji ne odgovara proizvodnja političkih problema 

Srbiji ne odgovara "proizvodnja" političkih problema u regionu, rekao je Vučić u sedištu NATO u Briselu, a, kako je novinarima preneo, za Srbiju je najvažnije da dalje razvija ekonomske odnose sa susedima.

- Rekao sam Jensu da nama ne odgovara nikava proizvodnja političkih problema, jer mi nemamo druge vrste problema od kojih bismo bežali - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Stoltenbergom i dodao da naša zemlja, naprotiv, radi na jačanju odnosa u regionu, posebno ekonomskih. 

Ukazao je da je Srbija, naime, uredila javne finansije, da ima nikada veću pokirvenost uvoza izvozom, da je nezaposlenost dramatično smanjena, iako ima još mnogo ljudi koji teško žive...

Tanjug



- Rekao sam i da očekujemo samo bolje u budućnosti, i da se nijedne od tih životnih tema ne plašimo, i da nama uopšte ne odgovara pravljenje bilo kakvih problema u regionu i da zato uzdržano odgovaramo na svaku vrstu provokacije, koja bilo odakle dođe - istakao je Vučić.

Nije, kaže, želeo da govori ništa loše na samom sastanku sa članovima svih zemalja NATO o "komšijama":

- Naprotiv, trudio sam se i borio sam se za to da smo mi zajedno u istom loncu i da zajednički moramo da pronađemo izlaz iz pojedinih problema, da ih zajednički rešavamo i da gledamo u budunćost, mnogo više nego u prošlost - preneo je predsednik Vučić.

U tom smislu je ponovio da Srbija radi pre svega na jačanju ekonomskih veza sa susedima u regionu.

- Jer, gde roba neometano prolazi, tu vojnici ne prolaze - primetio je Vučić.

Kako je rekao, odgovarao je na pitanja predstavnika svih zemalja NATO, a nije mu, kaže, bilo sasvim lako, ali je preneo novinarima da se "borio i štitio interese Srbije na dobar način.

VUČIĆ: Dalekosežne posledice Izetbegovićevog intervjua

- Mislim da smo danas zemlju uspešno predstavljali ovde. Govorili smo istinu, govorili smo naravno i o dijalogu sa Prištinom, o situaciji u BiH... - istakao je Vučić.

- Zadovoljan sam poštovanjem koje je Srbija danas ovde dobila - zaključio je. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da snage vojne alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji.

- Zamolio sam ga da, ne samo da ne ukidaju snage, već da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu na Kosovu i Metohiji - preneo je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Stoletenbergom, nakon učešća na sastanku Saveta NATO.

Vučić je rekao i da je tokom razgovora u sedištu NATO govorio o odluci Srbije da bude vojno neutralna, ali da razvija saradnju sa NATO, jer od toga koristi možemo imati i jedni i drugi.

(FOTO) VUČIĆ na sastanku Saveta NATO u Briselu!

- Zahvalio sam Stoltenbergu i članicama NATO na tome što održavaju mir i stabilnost na KiM, pre svega jedinicama KFOR-a. Uloga NATO u osiguranju sigurnosti i bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje, je od izuzetnog značaja - rekao je Vučić.

Snažna Srbija znači više stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a saradnja sa NATO-om obezbeđuje veću bezbednost Srbiji i njenim partnerima u zapadnoj vojnoj alijansi. 

Stoltenberg je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sedištu NATO u Briselu, na zajedničkoj pres konferenciji, kazao da partnerstvo NATO i Srbije napreduje veoma dobro. 

Tanjug/NATO



On je kazao da je sjajno da vidi jačanje partnerstva na različite načine. 

Prema njegovim rečima, nema kontradikcije između vojne neutralnosti i snažnog partnerstva Srbije sa NATO. 

Podsetio je da postoji mnogo partnera NATO među neutralnim zemljama. 

Stoltenberg je izrazio veliko zadovoljstvo što je Srbija ponudila da bude domaćin iduće godine za zajedničke vežbe brzog reagovanja na nepogode. 

Tanjug/NATO



On je kazao da je završen dobar sastanak Severnoatlatnskog saveta, na kojem je bilo svih 29 saveznika. 

- Pozdravljamo činjenicu da možemo da se sastajemo na ovakav način, jer se NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim izazovima, a saradnja sa NATO može biti od koristi za Srbiju i region. Naše partnerstvo čini Srbiju bezbednijom i sigurnijom, a ujedno i NATO saveznike sigurnijim - objasnio je Stoltenberg. 

Ukazao je da svake godine ima više od 100 partnerskih aktivnosti sa Srbijom, i da NATO radi i na reformi bezbednosnih institucija Srbije, obučava srpske oficire za mirovne misije. 

Tanjug/NATO



Takođe je naveo da Srbija sarađuje sa NATO u zajedničkim vojnim vežbama, kojih je ove godine bilo 24. 

Partnerstvo Srbije i NATO, kako je dodao, može doprineti i borbi protiv terorizma. 

Stoltenberg je naveo da će Srbija sa NATO-om, idućeg meseca, raditi na obuci iračkog vojno-medicinskog osoblja. 

Tanjug/NATO



Razgovarano je, kako je dodao, i o produbljivanju odnosa, kao i o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan. 

Pozdravio je napredak Srbije ka EU, posebno u vremenu kada NATO i Unija sarađuju bliže nego ikada. 

- Čast mi je što ste u sedištu NATO i hvala na vašoj ličnoj posvećenosti evroatlanstkoj saradnji koja je nezamenljiva za sve naše građane - zaključio je Stoltenberg. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija