• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zavetnici

15.11.2017

18:24

ZA SRPSKI KOSMET: Zavetnici predstavili platformu o KiM!

Politika

ZA SRPSKI KOSMET: Zavetnici predstavili platformu o KiM!

Podeli vest

Srpski sabor Zavetnici predstavili su danas "prvu sprsku temeljnu sveobuhvatnu platformu o Kosovu i Metohiji" koja, kako su istakli, nudi konkretna rešenja za krizu na tom području i obnovu suvereniteta Srbije u južnoj Pokrajini

Dokument pod nazivom "Pravni, geopolitički i bezbednosni aspekti srpskog pitanja na KiM" podeljen je u sedam celina koje obuhvataju političku i pravnu analizu državne politike prema KiM od 2000. godine do danas, geopolitičke promene u svetu i bezbednosne aspekte srpskog pitanja u južnoj Pokrajini, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Član Predsedništva Zavetnika, Milica Ðurđević je u svom obraćanju istakla da su Kosovo i Metohija u središtu politike Zavetnika još od njihovog osnivanja 2012. godine.

- U toku sastavljanja platforme Surinam je povukao priznanje, a Nigerija, najmnogoljudnija država Afrike, Uganda i Oman demantovali su da su ikada podržali separatiste u Prištini. SAD i ostale države pokrovitelji tzv. Republike Kosovo suočavaju se činjenicom da njihov projekat propada. Oni više ne mogu da nađu na mapi nijednu državu koja je spremna da prizna secesiju naše južne pokrajine. Otuda i ovi permanentni pritisci na Srbiju - istakla je Ðurđevićeva.

Istakla je da se geopolitičke prilike ubrzano menjaju i navela podatke američkog biznis magazina "Forbs" koji pokazuju da će do 2020. godine prijateljske države Rusija, Kina i Indija biti najveće ekonomske sile sveta.

"Srbija nema nijedan razlog da srlja u nekakve trajne istorijske sporazume sa Prištinom, jer je očigledno da ćemo u bliskoj budućnosti imati priliku da pred međunarodnom zajednicom adekvatno zaštitimo svoje interese", naglasila je Ðurđevićeva.

Informer



Ona je ukazala da nema razloga da Srbija, koja je 1999. godine u veoma delikatnim uslovima na međunarodnoj sceni izdejstvovala Rezoluciju 1244", sada pristane na pritiske kada njene prijateljske države, pre svega Rusija, Kina i Indija postaju svetski ekonomski i vojni lideri.

Ðurđevićeva je navela da platforma sadrži analizu dosadašnjih poteza, daje predlog kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mera i predviđa reafirmaciju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kao temelj daljih pregovora.

Ona je predočila i konkretne mere Zavetnika iznete u platformi koje se tiču suzbijanja separatizma u Pčinjskom i Topličkom okrugu.

"Za Srbiju je važno da radi na izgradnji tzv. tvrđave Sever, što podrazumeva otvaranje Koordinacionog centra za zaštitu teritorijalnog integriteta u Kosovskoj Mitrovici jersamo sa tih pozicija Srbija može da garantuje bezbednost Srbima severno i južno od Ibra", navela je.

Platforma predviđa, između ostalog, i usvajanje Nacionalne strategije za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, redefinisanje odnosa sa EU i jačanje saradnje sa svim državama koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Poručila je da će platforma u narednoj nedelji biti dostupna na brojnim svetskim jezicima, a delegacije Zavetnika o sadržaju platforme upoznaće ambasade država koje nisu priznale tzv. Kosovo, kao i one koje razmatraju povlačenje priznanja.

"Krenuli smo u kampanju promovisanja ove platforme uvereni da je ona temelj nove srpske politike prema KiM i sa željom da ona postane pokretač obnove naše državnosti", zaključila je Ðurđevićeva.

facebook



Ona je naglasila da je za Zavetnike jedino prihvatljiv dijalog o tome na koji način ćemo povratiti poluge suvereniteta na KiM.

Magistar prava i član Glavnog odbora Zavetnika Danijel Igrec predstavio je ukratko istorijat pogrešnih poteza koje je Srbija napravila prema KiM. 

On je istakao da strateški temelj svih pregovora sa Prištinom mora da bude Rezolucija 1244 i naglasio da Srbija ni na koji način ne sme da pristane na članstvo tzv. Kosova u UN, jer bi to značilo de jure priznavanje secesije, koje Srbija kasnije ne bi mogla da povuče.

Zavetnici su pozvali na dalje jačanje vojnih kapaciteta Srbije objašnjavajući da je samo vojno jaka Srbija garant mira i stabilnosti i faktor odvraćanja mogućih agresija.

Stanislav Gašparovski naveo je da Srbija mora da krene u pravnu i diplomatsku ofanzivu i redefinisanje odnosa prema EU koja se očito pokazala neobjektivnom da koordinira daljim pregovorima.

Predstavljanju platforme prisustvovali su predstavnici ambasada Rusije i Sirije, narodni poslanik Ognjen Pantović, bivši ambasador Srbije pri UN Vladislav Jovanović, bivši ministar unutrašnjih poslova Vukašin Jokanović, predstavnici Kancelarije Republike Srpske i predstavnici brojnih udruženja, navodi se u soapštenju.
 

ZAVETNICI PODRŽALI TIJANIN ZAKON! Potpisali peticiju: UBICE I SILOVATELJI DECE DOŽIVOTNO NA ROBIJU!

ZAVETOVALI SE ZAVETNICI: Milica Đurđević se zaklela na večnu ljubav Stefanu Stamenkovskom!

(VIDEO) ZAVETNICI PREKINULI PROJEKCIJU FILMA O NEZAVISNOM KOSOVU: Promocija separatizma neće proći!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija