• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

17.11.2017

09:37

JOKSIMOVIĆ: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

Politika

JOKSIMOVIĆ: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

Podeli vest

Briselskim sporazumom je predviđen Sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, i iako nije definisana sadržina tog budućeg sporazuma, to ne znači obavezu Srbije da prizna nezavisno Kosovo

Zato je i uveden dijalog Beograda i Prištine, iz čijeg ishoda treba da proizađe sadržina sporazuma, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

- Teško da možemo da govorimo o ubrzanju tog dijaloga pošto nema nikakvih aktivnosti u sprovođenju obaveza Prištine o uspostavljanju Zajednice srpskih opština - rekla je Joksimović za RTS i naglasila da to i jeste vitalni deo Sporazuma sa stanovišta srpske strane i srpskih interesa.

Upitana da objasni šta znači jučerašnja izjava predsednika Aleksandra Vučića, data nakon posete Briselu gde je razgovarao za zvaničnicima EU i NATO-a, da Srbija "neće moći bez drastičnih promena u svom ali i sveukupnom odnosu prema Kosovu i Metohiji da postane član EU" , Joksimović kaže da to ne znači da će Srbija morati da prizna nezavisnot Kosova.

- Drastične promene su svi ovi sporazumi koje smo mi potpisali do sada u odnosu na polazna stanovišta koja smo imali, već je i Briselski sporazum bio početak unutrašnjeg dijaloga - smatra ona.

Predsednikove navode da niko "još" ne traži da Srbija prizna Kosovo, takođe ne tumači kao znak da će to neko od Srbije u jednom trenutku sigurno tražiti.

- Normalno je da države koje su priznale Kosovo očekuju priznanje, ali postoje države članice koje nisu priznale nezavisno Kosovo, prema tome EU mora da bude statusno neutralna u pogledu dijaloga Beograda i Prištine -  precizirala je svoj stav ministar Joksimović i dodala da ako bi se to eventualno desilo, da bi to bio pokazatelj da ne postoje standardi o kojima svi koji se bave evropskim integracijama svakodnevno pričaju sa Briselom, a to su , kako kaže, reforme, vladavina prava, ekonomske reforme, dobra uprava i administartivni kapaciteti.

Resorni ministar ocenjuje da čak i "ako sutra priznamo Kosovo, što sigurno nećemo uraditi", ne bismo automatski postali članica EU, dok s druge strane mogućnost da Srbija postane punopravna članica i bez priznavanja nezavisnosti Kosova vidi kao ostvarivu.

- Upravo je suština Sporazuma o normalizaciji - definisanje okvira normalizacije koji nas neće naterati da priznamo Kosovo ali koji će svakako značiti čitav niz ustupaka koji već jesmo napravili kroz ove sporazume, ali pod uslovom da Priština realizuje svoju osnovnu obavezu, a to je Zajednica srpskih opština - zaključila je ministar Joksimović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17