• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.11.2017

23:38

DANIJEL SERVER ZA GLAS AMERIKE: Tramp da postupi pod hitno i sačuva mir na Balkanu?!

Politika

DANIJEL SERVER ZA GLAS AMERIKE: Tramp da postupi pod hitno i sačuva mir na Balkanu?!

Podeli vest

Administracija predsednika Donalda Trampa treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, piše američki analitičar Danijel Server u najnovijem izdanju časopisa Saveta za međunarodne odnose, prenosi "Glas Amerike"

Navodi se da dugogodišnji ekspert za područje jugoistočne Evrope predočava i opcije za rešavanje poljuljane političke i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu.

Server jedan od glavnih uzroka nestabilnosti vidi u mešanju Rusije, za koju navodi da ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dela Evrope. Analitičar ističe da su i Kongres i Bela kuća obavešteni o njegovim preporukama.

"Glas Amerike" navodi da Server ne predviđa novi veliki rat na području Zapadnog Balkana. Međutim, on ne isključuje izbijanje nasilja zbog esktremista u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, koji bi po njegevom mišljenju mogli da dovedu do novog talasa etničkog čišćenja, zločina protiv čovečnosti, pomeranja granica, dalje islamske radikalizacije, kao i kolapsa postojećih institucija u regionu.

Tanjug



Navodi se da se Server zalaže za pojačanu zapadnu diplomatsku i ekonomsku intervenciju, za sprečavanje novog haosa na Balkanu i pri tom nudi i tri opcije, dok lično podržava samo jednu.

“Prva opcija bila bi dalje sprovođenje politike evropske integracije Zapadnog Balkana, koju je Evropska unija promovisala uspešno sve do nedavno. SAD su priskakale u pomoć, ali samo kada bi našim transatlantskim partnerima pomoć zatrebala. Međutim, Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća - od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone”, piše Server.

Navodi se da se on osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica.

“Tu opciju lično odbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokrtskih vrednosti SAD”, stoji u Serverovom tekstu.

telegraf.mk


Server navodi da treća opcija predviđa mnogo aktivnije američko angažovanje nego do sada.

“Bila bi to nova američka inicijativa, ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije”, piše analitičar.

"Glas Amerike" navodi da su prema Serverovoj oceni dve najmekše mete ruskog uplitanja na području Zapadnog Balkana Republika Srpska i Makedonija.

“Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spreči ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj preduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine”, ocenjuje Server i dodaje je da je na Americi da to promeni.

Tanjug

Navodi se da je on pohvalio početne korake potpredsednika Majka Pensa, koji je slično svom prethodniku Džozefu Bajdenu, preuzeo vodeću ulogu u određivanju politike SAD prema Zapadnom Balkanu.

"Glas Amerike" navodi da je Server ohrabren Pensovim stavovima iznetim na nedavnom sastanku američko-jadranske povelje (A5), u Crnoj Gori i podseća da Grupu A 5 čine Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija, uz Crnu Goru, dok su posmatrači Srbija, Kosovo i Slovenija.

Server smatra da i Kongres treba da odigra energičniju ulogu što se tiče Zapadnog Balkana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija