• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

20.11.2017

13:16

KOLBANOVSKI: Posle Katalonije, Brisel mora da izbaci priznanje Kosova kao uslov Srbiji za EU!

Politika

KOLBANOVSKI: Posle Katalonije, Brisel mora da izbaci priznanje Kosova kao uslov Srbiji za EU!

Podeli vest

Učestale izjave iz Prištine poslednjih meseci o potrebi da u pregovorima Beograda i Prištine uzmu učešće i predstvanici SAD ukazuje da su kosovski Albanci svesni sve snažnijeg položaja Srbije, kaže za Informer.rs Viktor Kolbanovski, direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju i član Putinove Jedinstvene Rusije

- Iz straha da će izgubiti nezakonito stečen status i teritoriju, kosovski Albanci se trude da dobiju direktnu podršku američkih pokrovitelja, koji su svojevremeno vodili NATO agresiju protiv Jugoslavije. Za njihov strah postoje dobri razlozi - kaže Kolbanovski i dodaje:

- Prvo, nakon referenduma u Kataloniji, EU, uključujući i Evropsku komisiju, otvoreno su izrazili svoju podršku teritorijalnom integritetu Španije, ali nelegalno otcepljenje Kosova od Srbije ni na koji način nije razmatrano. Međutim, otvoreno licemerje na delu evropske birokratije unosi sumnju u izglede za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i proces pregovora za koja je preuzela odgovornost Briselskim sporazumom od 19. aprila 2013. godine. Štaviše, dvostruki standardi koje EU pokazuje u vezi sa pitanjem Kosova imaju dobre političke dividende za samu Srbiju. Nakon "katalonskog presedana" Beograd ima sve zakonske i moralne osnove da traži od EU da izuzme priznavanje Kosova kao jedan od glavnih i neophodnih uslova za pristupanje EU. Po ovom pitanju, Srbija u samoj EU ima najmanje pet savezničkih zemalja koje nisu priznale Kosovo, od kojih je prva sada Kraljevina Španija.

Drugo, Beograd vodi doslednu politiku vojne neutralnosti, ne priklanja se anti-ruskim sankcijama, razvija strateško partnerstvo s Rusijom, uz jačanje srpske ekonomije i odbrambenih potencijala zemlje i jačanje političkog sistema, tako da Srbija postaje ključni regionalni igrač i važan faktor u evropskim i međunarodnim poslovima, objašnjava Kolbanovski.

- S jedne strane, rukovodstvo Srbije je bilo primorano da sluša zahteve i to u krajnje nediplomatskom obliku pomoćnika zamenika američkog državnog sekretara Hojta Jia da "prestane da sedi na dve stolice" i balansira između Rusije i Zapada. Ali u Beogradu su iza zatvorenih vrata održane dve runde razgovora između pomoćnika predsednika Ruske federacije Vladislava Surkova i specijalnog predstavnika američke administracije za Ukrajinu Kurta Volkera, koji treba da reše situaciju u Donbasu. Srbija, kao aktivni međunarodni igrač, sada postaje atraktivna platforma za rešavanje problema u slučajevima kada su drugi kanali i formati izgubili aktuelnost - naglašava Kolbanovski.

Treće, smatra Kolbanovski, aktivno učešće srpskih predstavnika u privremenim institucijama samoproglašenog Kosova imalo je pozitivan efekat. Partija Srpska lista, koju predvodi Goran Rakić, zahvaljujući izuzetnom rezultatu ostvarenom na parlamentarnim i lokalnim izborima 2017. godine i partnerskom učešću u vladajućoj koaliciji samoproglašenog Kosova, sada može blokirati svaku odluku protiv Srbije i srpskih nacionalnih interesa.

- Svi ovi faktori ukazuju na stvaranje preduslova za početak nove faze kosovskog pitanja. Ceo period između tragedije 1999. i drame iz 2008. godine, međunarodno pravo, moral i ljudska istina, koje su bile na srpskoj strani, bile su potisnute u korist interesa Zapada. Ali na kraju se izmenila globalna ravnoteža snaga i Kosovo je iz srpske tragedije pretvorilo u Pandorinu kutiju za celu Evropu. Šta da se učini kako bi se sprečili novi krvavi sukobi na kosovskoj zemlji? Sada je ovo retorično pitanje posebno akutno u Beogradu. Po pitanju proširenja učesnika pregovora o Kosovu, mislim da se scenario o učešću ruske strane može posmatrati i kao mogući scenario vraćanja pregovora u orginilani format UN, gde je zajedno sa Rusijom stalni član Saveta bezbednosti i Kina koja ne priznaje Kosovo - kaže naš sagovornik.

Verujem, zaključuje Kolbanovski, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao iskusni politički strateg dobro upoznat sa mogućnostima i savremenim prednostima koje Srbija ima u ovom ili drugim scenarijima. Ali, još je važnije, po mom mišljenju, da Aleksandar Vučić kao šef države, sada ima priliku da nezavisno odlučuje u interesu Srbije i srpskog naroda, ne podležući pritiscima predstavnika stranih država koji su mnogo godina nametali srpskom rukovodstvu svoje odluke.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija