• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K. - M. D.

22.11.2017

08:16

GENERAL SE PRIČESTIO PRED DANAŠNJU PRESUDU! Mladić: Nema pravde za Srbe, SAMO BOG MOŽE DA NAM POMOGNE!

Politika

GENERAL SE PRIČESTIO PRED DANAŠNJU PRESUDU! Mladić: Nema pravde za Srbe, SAMO BOG MOŽE DA NAM POMOGNE!

Podeli vest

General Ratko Mladić pričestio se juče, na Aranđelovdan, u Haškom tribunalu pred današnje izricanje presude za navodne ratne zločine u BiH.
Nema dokaza Tužilac nije uspeo da poveže Mladića sa navodnim zločinima, nema dokaza...
Darko Mladić, sin Ratka Mladića

Mladić je sa ostalim srpskim pritvorenicima obeležio slavu i tom prilikom poručio da ne veruje da će dočekati ovozemaljsku pravdu, ali da se uzda u Boga i božansku pravdu.

Mladiću će danas u 10 sati veće sudija izreći presudu po optužnici koja ga tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao i za zločine protiv čovečnosti.

"Optuženi se tereti po dve tačke za genocid; pet tačaka za zločine protiv čovečnosti; četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja. Nakon što je odbio da se izjasni o krivici, u spis predmeta je 4. jula 2011. u njegovo ime uneseno da se ne oseća krivim", navodi se u optužnici.

mojugao

TOMA FILA
Advokat

Hag će sigurno osuditi generala, samo je pitanje da li na doživotnu kaznu ili na 40 godina. Odbrana potom ima pravo žalbe... Može proći i do dve godine za donošenje pravosnažne presude.

Naš izvor iz Haga navodi da Mladić smireno i staloženo dočekuje današnju presudu.

- Malo je govorio na slavi u pritvoru, jer mu zdravlje to ne dopušta. Samo se pričestio i sapatnicima u pritvorskoj jedini poručio: 'Nema za nas Srbe ovozemaljske pravde, samo u božju pravdu verujem. Ništa mi drugo ne preostaje' - prenosi naš izvor generalove reči.

Na drugoj strani, Mladićev sin Darko nada se da bi njegov otac danas mogao da bude slobodan čovek.

da se ja pitam

NATAŠA KANDIĆ

Fond za humanitarno pravo

Mladića treba osuditi na doživotni zatvor jer postoji opasnost da bi ponovio genocid. Dvojica njegovih oficira već su dobila tu kaznu.

- Moj otac je jako iscrpljen zbog bolesti, a samo ga jaka volja drži u životu. Pravno gledano, kako sa naše strane, tako i sa aspekta nezavisnih eksperata, očekujemo oslobađajuću presudu. Tužilac nije uspeo da u 11 tačaka optužnice poveže Mladića sa tadašnjim dešavanjima. Ako dobije i 10 godina, on danas ide kući... - poručuje Darko Mladić.

Generalov branilac Branko Lukić ističe da još nije izvesno hoće li njegov štićenik imati snage da prisustvuje današnjem suđenju.

- Tokom moje posete u ponedeljak, kada je ustao od stola, bukvalno se zaneo i udario je o zid. On insistira da prisustvuje izricanju presude, samo je pitanje da li će izdržati kad dođe do sudnice. Ponekad je odsutan, ne odgovori odmah na pitanje i gleda bledo. Nadam se da će Hag jednom da presudi kako treba i da će Mladića osloboditi - kaže advokat Lukić.

ČINJENICE
AP Foto
* Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja * Hagu je izručen 31. maja iste godine * Dosad je pretrpeo seriju moždanih i jedan srčani udar * Skoro potpuno mu je oduzeta desna strana tela * Hag je do sada osudio Srbe na ukupno 1.000 godina zatvora * Od 82 haška osuđenika čak 62 su srpske nacionalnosti * Tribunal je oslobodio Ramuša Haradinaja, Antu Gotovinu, Nasera Orića...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija