• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.11.2017

09:40

(VIDEO) RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU! Surova presuda Haškog tribunala protiv srpskog generala!

Politika

(VIDEO) RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU! Surova presuda Haškog tribunala protiv srpskog generala!

Podeli vest

Sudsko veće Haškog tribunala, osudilo je nekadašnjeg vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora! Proglašen je krivim za 11 tačaka optužnice

11.58 - Sudsko veće Haškog tribunala osudilo je generala ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora!

11:56 - Mladić nije kriv po tački jedan za genocid (sedam opština). Kriv je po tački dva za genocid (Srebrenica). Krvi je po svim ostalim tačkama optužnice.

11.45 – Sudsko veće našlo da je optuženi imao nameru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Takođe, veće nalazi da je Mladić nameravao da izrši dela terorisanja, ubistva, protivpravnih napada na civile te da je tu nameru imao tokom celog perioda tokom kod se odnosi optužnica.

11:35 - Nastavljeno izricanje presude

Veće je posle nepunih sat vremena pauze nastavilo sa čitanjem sažetka optužnice.

11.32 - Sudija Alfons Ori izbacio je Ratka Mladića iz sudnice, nakon što je general reagovao na odluku suda da nastavi čitanje optužnice iako je njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršano zbog povišenog pritiska.

11:29 - U Haškom sudu je sapšteno da je generalu Ratku Mladiću pozlilo i da mu je visok krvni pritisak.

Engleski tim lekara je preneo da mu je dva puta izmeren pritisak i da je bio prvi put 175/95, a na drugom 180/80.

Tanjug/AP

11:12 - Pozlilo Mladiću, skočio mu pritisak!

Lekarske ekipe pružaju pomoć Ratku Mladiću kome je pozlilo. Zato pauza traje duže. 

10.55 - Mladić na reveru nosi Natalijinu ramondu

Ratko Mladić na reveru svog sakoa tokom slušanja presude ima cvet Natalijine ramonde. On obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, poznat je po svojoj izdržljivosti i u botanici je poznat i kao "cvet feniks."

10.41 - Određena je pauza, jer je Mladić morao u toalet

Sudija je odredio petominutnu pauzu.

10.35 - Genocid nije bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata

Veće je konstatovalo da je Mladić bio na raznim položajima u JNA i od maja 1992 bio na dužnosti glavnog komandatanta vojske RS.

Veće je utvrdilo da je postojao udruženi poduhvat da se muslimani i hrvati trajno ukolone sa terirorije.

Ocenivši izjave i ponašanje rukovodnstva BiH i Srba dokazi ne idu u prilog da je genocid bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata.

10.27 - Mnoge muslimanke su silovane

U zatočeništvima nije bilo dovoljno hrane i vode, sanitarni uslovi su bili loši, zatočenici su premlaćivani ponekad i gvozdenim boksevima, primoravani su da jednu druge siluju i da međusobno vrše, pod prisilom, druge polne radnje, navodi se u zaključku veća. Kako su istakli, mnoge muslimanske su silovane, od kojih su neke imale tek 12 godina.

 Mediji: Mladić za Srbe heroj, za Bošnjake krvnik

Izricanje prvostepen presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu tema je boj jedan pre svega u medijima u BiH, ali i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.  Mediji u BiH su podelji na one federalne i one u Republici Srpskoj pri čemu je za one u Federaciji BiH Mladić "krvnik" i "najveći zločinac", a Bošnjaci muslimani "žrtve", dok je u Srpskoj bivši general "heroj", koji će večno živeti u sećanju srpskog naroda. Udruženja Majke Srebrenice i veterani tzv. Armije BiH traže za Mladića doživotnu kaznu zatvora, a mnogobrojni pripadnici bošnjačkih udruženja i veterana otputovali su pre dva dana u Hag da bi uživo prisustvovali ovom događaju koji smatraju istorijskim. Za zvaničnike i građane Republike Srpske, Mladić je heroj, oficir koji je časno obavljao svoju dužnost. Mediji u RS prenose da će izricanje presude Mladiću biti možda najposećenije u istoriji Tribunala.

10.25 - Počinjeni deportacija i prisilno preseljenje

Sudsko veće je konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, pale, prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

10.20 - Veće konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti

Sudsko veće je konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da je pokazivano malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

10:08 - Sudija čita optužnicu. 

Sudija Alfons Ori čita navode optužnice po tačkama.

Ratko Mladić se krstiTanjug/AP

10:00- Počelo izricanje presude Ratku Mladiću.

9.57 - Kako je potvrđeno, Ratko Mladić će se pojaviti na izricanju presude.

Ratko Mladić u sudniciTanjug/AP

09:47 - Porodica Mladića stigla u Tribunal

Porodica Ratka Mladića ušla je u zgradu Tribunala na zadnji ulaz. U zgradu suda su ušli Mladićev sin Darko i supruga Bosiljka.

8.48 -  Reporteri N1 iz Haga javljaju da je sat i po pre izricanja presude došlo do incidenta ispred sudnice.

Naime, neimenovani muškarac je ispred sudnice došao sa zastavom Srbije gde su već stajali brojni članovi udruženja iz BiH koja prate izricanje presude.

Reagovala je Bakira Hasečić, predsednica Udruženja "Žena-žrtva rata", koja je pokušala da otme zastavu. Intervenisala je obližnja policija koja je smirila situaciju.

- Idi odavde i ne provociraj - kazala je Hasečić neimenovanom muškarcu.

8.46 - Kako piše Gardijan, pravni eksperti tvrde da je gotovo sigurno kako će Mladić biti okrivljen za genocid i masakr u Srebrenici u julu 1995. godine. Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog suda u izjavi za Gardijan je rekao kako je Mladić otelovljenje zla za mnoge.

8.15 - General Ratko Mladić pričestio se juče, na Aranđelovdan, u Haškom tribunalu pred današnje izricanje presude za navodne ratne zločine u BiH.

Mladić je sa ostalim srpskim pritvorenicima obeležio slavu i tom prilikom poručio da ne veruje da će dočekati ovozemaljsku pravdu, ali da se uzda u Boga i božansku pravdu.

Mladiću će danas u 10 sati veće sudija izreći presudu po optužnici koja ga tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao i za zločine protiv čovečnosti.

Novinari ispred Haškog tribunalaTanjug/AP

7:30 - Veliki broj novinara okupio se ispred Haškog tribunala, gde u 10 sati treba da počne izricanje presude Ratku Mladiću.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužžen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Prema haškoj optužnici od 8. novembra 2002. godine, Mladić se tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice. Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore "Omarska", "Keraterm", "Manjaca" i "Trnopolje".

Mladić je optužen za jedan slučaj genocida, sedam slučajeva saučesništva u genocidu i šest slučajeva kršenja zakona i običaja rata, uključujući ubistva, sprovođenje terora nad civilima i uzimanja talaca.

U delu optužžnice koji se odnosi na zločine u opštinama koje su bosanski Srbi smatrali svojom teritorijom ostaje isti broj opština - šest je pre dve godine uklonjeno iz optužnice (Bihać-Ripac, Bosanska Gradiška, Doboj, Gacko, Nevesinje i Teslić), a šest novih dodato (Hadžići, Ilidžža, Novo Sarajevo, Pale, Sokolac i Trnovo).

Iako je zadržžala isti broj opština, izmijenjena optužnica oslanja se na već ranije presuđene slučajeve procesuirane u Haškom tribunalu.

Mladić je tokom suđenja negirao krivicu, a sa timom svojih branilaca pokušao je da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, njegova porodica i branioci su tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, ali Haški tribunal te zahteve do danas nije usvojio.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija