• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.11.2017

12:02

NOVE PRETNJE IZ ZEMLJE USTAŠIJE! Josipović: Srbija neće moći da postane članica EU ako ne prizna nezavisnost Kosova!

Politika

NOVE PRETNJE IZ ZEMLJE USTAŠIJE! Josipović: Srbija neće moći da postane članica EU ako ne prizna nezavisnost Kosova!

Podeli vest

Odnosi između Srbije i Hrvatske danas su znatno gori nego pre par godina, izjavio je bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović istovremeno iznoseći stav da Srbija neće moći da postane članica EU a da ne prizna nezavisnost Kosova

U intervjuu za list Danas, Josipović je rekao da su odnosi između Srbije i Hrvatske, određeni broj godina nakon rata bili očekivano loši, ali da su u vreme kada su Boris Tadić i on bili predsednici, napravljeni krupni koraci u poboljšanju odnosa, iako je ostalo mnoštvo otvorenih pitanja.

Danas su, kako kaže, ti odnosi znatno lošiji nego pre par godina, a političari obeju država koriste svaku priliku za neko podbadanje i podizanje tenzija.

- Mediji, navijači, komentatori raznih vrsta, svi sekundiraju huškačkim politikama - rekao je Josipović i dodao da u obe zemlje postoje retro-procesi rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga. 

Istovremeno, on smatra da Srbija ne može da postane članica EU, a da ne prizna nezavisnost Kosova.

Navodi da projekat širenja EU obuhvata sve države nastale na području bivše Jugoslavije, Albaniju, Tursku, pa i Kosovo. 

- Ulazak Srbije u EU bez da prizna Kosovo, značilo bi da Kosovo nikada neće biti članica EU, a takva redukcija projekta ujedinjene Europe najvećem broju sadašnjih članica EU nije prihvatljiva - kaže Josipović, priznajući da zna da je za Srbiju to osetljivo pitanje. 

- Mogu samo poželeti da u okviru projekta ujedinjene Europe Srbija i Kosovo nađu kompromis i da obe države uđu u EU, što pre, to bolje - rekao je on.

Upitan da li očekuje da će Hrvatska kočiti integracije Srbije u EU, Josipović kaže:

- Šta će učiniti sadašnja ili neka buduća hrvatska vlast u kontekstu pogoršanih odnosa, ne mogu prognozirati. Ipak, verujem da će prevladati razum i da Hrvatska neće kočiti Srbiju na ulasku u EU.

Upitan da prokomentariše presudu izrečenu Ratku Mladiću, on je naveo da je presuda očekivana i da realno oslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH, ali da, na žalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni presudom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija