• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

25.11.2017

17:32

AUTORSKI TEKST ŽELJKA CVIJANOVIĆA: Ratko Mladić i druge zamke!

Politika

AUTORSKI TEKST ŽELJKA CVIJANOVIĆA: Ratko Mladić i druge zamke!

Podeli vest

Željko Cvijanović, urednik "Novog standarda" i odličan poznavalac međunarodnih prilika, tvrdi da je haška presuda generalu Ratku Mladiću odraz želje Zapada da zajednički život Srba i Bošnjaka učini nemogućim i da dva naroda guraju ka "kontrolisanom haosu"

Prenosimo njegov tekst:

* Malo je Srba koji ne znaju kako je najbolja adresa za Ratka Mladića u desetercu, sa najboljima iz ovog naroda. Još je manje muslimana koji ne znaju da je general oličenje šejtana i din-dušmanina prvog reda. Zašto je to tako, zašto, kao posle većine ratova, pobedom života nije preteglo jedno gledište?

* Zato što ratovi iz 90-ih nisu završeni ni za aktere ni za zapadne kreatore i korisnike. U međuvremenu, Srbi su kao žrtvu budućem miru sa susedima prineli i nacionalne interese i najlegitimnija prava, a da se neće odreći junaka (Uostalom, zar Peti oktobar nije bio upravo to - odricanje zarad mira?).

* Ostalima - među njima i bosanskim muslimanima - zapadni kreatori nastupajući mir u 21. stoleću opisali su kao "nastavak rata mirnim sredstvima" i oni nisu odustali ni od ratnih ciljeva ni od uloge ekskluzivne ratne žrtve - pozicije u kojoj se računa s apsolutnim političkim pravima i nultim političkim dužnostima.

* Haška presuda Mladiću samo je deo tog rasporeda figura - njen zadatak je da život između Srba i Bošnjaka učini nemogućim, gurajući egzistenciju dva naroda ka kontrolisanom konfliktu, a ne pomirenju. Jer, niti će se Srbi, razočarani bilansom odricanja, danas odreći Mladića, niti će se Bošnjaci odreći osnivačkog mita.

* Ista ruka osudila je generala Mladića, naterala Izetbegovića i Ugljanina da neprestano provociraju Srbe. To je ista ruka koja ne dozvoljava da se dogovori Sarajeva i Banjaluke naprave bez stranih posrednika - jer bi bili postignuti na obostrano zadovoljstvo i za nedelju dana. To je ruka koja popušta i zateže, ucenjujući i Srbe i Bošnjake. Prve da sledećeg meseca ne potpišu u Moskvi imunitet pripadnicima ruskog humanitarnog centra; druge da im na pamet ne padne da za savet pitaju Erdogana.

* I, naravno, plaše jedne drugima, puni poverenja u činjenicu da od najbližih naroda u miru ne može biti gadnijih neprijatelja u ratu. Razumevajući konačan cilj te igre, srpska vlast se suzdržava koliko može. Vlast u Sarajevu očito je još nošena starim američkim obećanjima o "jedinstvenoj Bosni" sa ili bez Srba, koja, ako su ikad, danas ne mogu da budu realizovana.

* I zato će hod po ivici žileta između dva naroda trajati sve dok ne onemoća američka ruka koja te krize stvara ili dok u Sarajevu i Beogradu zajedno ne uzviknu čuvenu rečenicu stariju od sto godina: "Balkan balkanskim narodima!"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija