• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

27.11.2017

11:38

SRBIJA ODMAH DA PRIZNA KOSOVO, A DODIK MORA DA ODE! Sa ovim zahtevima stiže KONDOLIZA RAJS, specijalni izaslanik SAD za Balkan!

Politika

SRBIJA ODMAH DA PRIZNA KOSOVO, A DODIK MORA DA ODE! Sa ovim zahtevima stiže KONDOLIZA RAJS, specijalni izaslanik SAD za Balkan!

Podeli vest

Zadatak koji su SAD postavile pred svog novog specijalnog izaslanika za Balkan Kondolizu Rajs između ostalog jeste da Beograd prisili da prizna Kosovo i brzo eliminisanje ruskog uticaja u RS i smena Milorada Dodika, tvrde analitičari

Nakon što je Sputnjik, pozivajući se na odlično obaveštene izvore, nedavno objavio da će bivša američka državna sekretarka uskoro biti imenovana za specijalnog izaslanika te zemlje za Balkan, u javnosti su se pojavile razne spekulacije o tome koji su pravi ciljevi buduće misije Rajsove.

Ucena Srbije i Srba

Dok mediji u Srbiji prognoziraju da će Kondoliza Rajs, pre svega, biti aktivno uključena u pregovore između Beograda i Prištine, pojedini stručnjaci za međunarodne odnose i ugledni analitičari za "Euro Blic" tvrde da će bivša šefica američke spoljne politike imati mnogo širi spektar zadataka koji bi, prema njihovim rečima, trebalo da ispuni do kraja sledeće godine.

Jedan od tih zadataka je, kako tvrdi politički analitičar iz Beograda Željko Cvijanović, uklanjanje Milorada Dodika sa vlasti u RS i snažniji američki angažman na unitarizaciji BiH.

PRIŠTINA SPREMA REFERENDUM ZA PRIPAJANJE ALBANIJI? U toku realizacija "Plana B", SAD o zaveri Haradinaja i ekipe ćuti!

- Skoro da više nije ni tajna da će Kondoliza Rajs uskoro biti postavljena za specijalnog izaslanika SAD za Balkan. Naime, Amerikanci su pre skoro deceniju prepustili gotovo sve 'balkanske poslove' Evropljanima, prvenstveno Nemačkoj. Međutim, pošto se stvari u proteklih desetak godina nisu odvijale onako kako su zamislili u Vašingtonu i pošto je u tom periodu došlo do snažnog povratka Rusije i jačanja njenog uticaja na Balkanu, najavljeni angažman bivšeg državnog sekretara SAD na sređivanju stanja u ovom delu sveta pokazuje da Amerikanci imaju ozbiljne planove - kaže Cvijanović.

On tako, između ostalog, tvrdi da postoje prilično pouzdane informacije da je Rajsova dobila jasne instrukcije o tome šta su joj ciljevi i zadaci.

NATO UBIJA I SVOJE! ITALIJANI NA KOSMETU DESETKOVANI: 300 umrlih i 4.000 obolelih zbog osiromašenog uranijuma!

Prvi zadatak jeste pritisak na vlasti u Srbiji da prestanu da se protive nezavisnosti Kosova i njegovom prijemu u punopravno članstvo u UN. Drugi zadatak je eliminacija ruskog uticaja u RS, što brže uklanjanje Milorada Dodika sa vlasti i unitarizacija BiH. Treći cilj koji će Rajsova pokušati da ostvari odnosi se na Makedoniju, odnosno njeno definitivno udaljavanje od Rusije.

- Sledeća godina po mnogo čemu će biti dramatična na ovim prostorima - prognozira Cvijanović.

Stručnjak za međunarodne odnose i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić takođe tvrdi da je, prema informacijama kojima raspolaže, dolazak Kondolize Rajs na Balkan već gotova stvar. 

Tanjug/Reuters/Fotomontaža

On isto tako veruje da će navedeni angažman jednog od najpoznatijih lica američke spoljne politike u poslednjih nekoliko decenija dovesti do, kako kaže, ozbiljnih komplikacija u regionu.

AMERI BI DA OPET PREKRAJAJU GRANICE NA BALKANU I TO NA NAŠU ŠTETU! Samo Srbija ovaj put nija sama, tu su i Rusija i Kina

- Još od završetka jugoslovenskih ratova Amerikanci na Balkan nisu slali 'jače' ime od Rajsove. Reč je o ženi koja u američkoj administraciji pre svega važi za odličnog poznavaoca prilika u Rusiji i koja je, to vam govorim iz sto odsto proverenih izvora, godinu dana pre američkog priznanja nezavisnosti Kosova o tome lično obavestila ruskog predsednika Vladimira Putina. Ponovno aktiviranje Rajsove jedino može da znači to da će prvo uslediti ozbiljni pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, a zatim će se verovatno angažovati na sređivanju stanja u BiH po američkom ukusu - tvrdi Đukić.

Miljenica Bušovih

Vrhunac svoje političke karijere Kondoliza Rajs doživela je za vreme administracije američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg, kada je bila imenovana za državnog sekretara SAD.

Pre toga, Rajsova je dugo godina bila angažovana u administraciji Bušovog oca, ranijeg američkog predsednika, za vreme čijeg mandata je bila postavljena za specijalnog savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost i višeg direktora za sovjetska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija