• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

27.11.2017

14:02

MARIJA ZAHAROVA, portparolka ruskog MSP poručuje: AMERIKANCI, ČIK OTVORITE BONDSTIL!

Politika

MARIJA ZAHAROVA, portparolka ruskog MSP poručuje: AMERIKANCI, ČIK OTVORITE BONDSTIL!

Podeli vest

Rusija je potpuno spremna da u svakom trenutku primi komandanta snaga SAD u Evropi generala Bena Hodžisa u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu. Moskva takođe očekuje da će američka strana na uzajamnoj osnovi pozvati ruske i srpske predstavnike u svoju vojnu bazu Bondstil na Kosovu...

Ovo je juče poručila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu sa novinarima u Kremlju, a prenelo rusko izdanje portala "EADaily".

- Bez obzira na to što je ovaj projekat nastao u toku realizacije Rezolucije SB UN 1244, američki partneri ne gore od želje da iznesu na videlo prave ciljeve funkcionisanja svoje vojne baze u južnoj srpskoj pokrajini. Pitamo se, ne krije li se u tome jedan od razloga informacione kampanje oko Rusko-srpskog centra u Nišu?! - navela je Zaharova i, povodom optužbi generala Hodžisa da je humanitarni centar samo "fasada za neke druge stvari", dodala:

- Želela bih da podsetim da je nedavno ovaj centar primio zamenika vojnog atašea pri ambasadi SAD u Beogradu, koji je imao mogućnost da se lično upozna sa centrom i uveri se da njegova delatnost ima isključivo humanitarni karakter. Pošto je zvanični predstavnik SAD ne samo posetio centar već je mogao i da postavi sva pitanja, da pogleda i prouči sve na licu mesta, novi pokušaj da se da novi zamajac ovoj špijunskoj temi deluje blago rečeno apsurdno.

Ekspert Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Georgij Engelgardt smatra da je Beograd u poslednje četiri godine napravio niz vrlo ozbiljnih ustupaka Prištini, pri tome krajnje bolnih za Srbe.

- Zato Srbija sada ima odličnu mogućnost da označi sopstvene "crvene linije", koje ne smeju biti pređene ni pod kakvim uslovima. Beograd ima takođe sve osnove da zahteva od Brisela da vrši pritisak na kosovsku stranu i da traži od nje poštovanje postignutih dogovora kao uslov za bilo koje druge pregovore u ustupke. Može se direktno povezati sama mogućnost daljih koraka uz formiranje Zajednice srpskih opština - smatra Georgij Engelgardt.

Podsećamo da je ranije u autorskom tekstu za Informer zamenik sekretara Državnog saveta "Jedinstvene Rusije" Sergej Železnjak postavio pitanje demilitarizacije Balkana i povlačenja američke baze Bondstil sa teritorije Kosova.

- Nažalost, NATO kao vojni instrument hegemonije bipolarnog, a kasnije i jednopolarnog sveta, koji je ostao kao rudiment hladnog rata, predstavlja danas glavni izvor nestabilnosti i kofnlikata na Balkanu - izjavio je tada Železnjak.

Kolbanovski: Nema mira dok je Bondstila

Informer
Direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski poručio je da je demilitarizacija jedino rešenje koje garantuje dugoročnu stabilnost na Kosovu.
- Bez rešavanja pitanja demilitarizacije Kosova i povlačenja američke baze Bondstil, svaki sporazum Beograda i Prištine u okviru regulisanja kosovskog problema biće samo "privremeno primirje", sporazum za izvesno vreme. Događaji iz novije istorije očigledno svedoče o tome da NATO i američko prisustvo na teritoriji Kosova, u Crnoj Gori i Makedoniji predstavljaju tlo za opasne etnopolitičke eksperimente i pokriće kriminalnih režima, koji se bave švercom narkotika, cigareta i trgovinom oružjem - rekao je Kolbanovski.
Što se tiče pitanja novog formata regulisanja kosovskog problema uz učešće ruskih predstavnika, za Kolbanovskog sa pravne tačke gledišta za to postoji odlična baza.
- Drugi član Deklaracije o strateškom partnerstvu između Ruske Federacije i Republike Srbije od 24. maja 2013. godine predviđa "političku koordinaciju po pitanjima bilateralnih, regionalnih i međunarodnih odnosa od uzajamnog interesa". Zato u slučaju zvaničnog obraćanja od strane Beograda dato pitanje će se razmatrati linijom spoljnopolitičkih resora Rusije i Srbije - zaključio je Kolbanovski.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija