• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.11.2017

21:41

DAČIĆ O DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Šta će nam Kondoliza Rajs, SRBIJI TREBAJU TRAMP I TILERSON, malo sutra će Kosovo postati član UN!

Politika

DAČIĆ O DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Šta će nam Kondoliza Rajs, SRBIJI TREBAJU TRAMP I TILERSON, malo sutra će Kosovo postati član UN!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ne veruje da je moguća promena formata dijaloga između Beograda i Prištine na taj način da se u dijalog uključi neko sa strane, pa ni SAD

Na pitanje da bi dijalog između Beograda i Prištine mogao da dobije još jednog direktnog posrednika i da se spekuliše da bi bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajz mogla da postane specijalni izaslanik za Balkan, Dačić je uzvratio kontrapitanjem:

- A što bismo mi to prihvatili?

Ministar je u izjavi za Prvu TV naglasio da su Srbiji i potrebni aktuelni predsednik SAD Donald Tramp i državni sekretar Reks Tilerson. 

- Nama treba Tramp, Tilerson... nova administracija. Stara administracija ne želi da reši problem nego da legalizuje ono što su uradili na Balkanu- rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je sreo Kondolilzu Rajs pre dvadesetak dana na jednoj konferenciji u UAE, kao i Džona Kerija. 

- Oni su sada, da tako kažem, oslobođeni političkih obaveza. Ništa mi nije rekla da ima bilo kakve ambicije, niti je govorila o tome javno, a pričali smo o našem regionu - rekao je Dačić. 

Dačić je podsetio da je Generalna skupština UN na zajednički predlog Srbije, odnosno tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, donela rezoluciju da se dijalog prebaci na nivo EU. 

On je naglasio da sadašnje rukovodstvo time nikada nije bilo oduševljeno. 

- Ne verujem da je promena formata u tom smislu moguća da se u formalni dijalog uključi neko sa strane. Zastso bi neko uključivao samo jednu stranu?- upitao je Dačić. 

On je naglasio da je na svakom sastanku u Briselu na kojem je bio dok je bio premijer "čekao jedan tadašnji Hojt Ji da se vidimo u našoj misiji u Briselu.

- Uvek su bili tu, ali iza scene- rekao je Dačić.

Malo sutra će Kosovo postati članica UN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom informacije da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova, da je njegov kolega iz te zemlje naklonjen Kosovu.

"Ministar je rekao da oni poštuju pravo na samoopredeljenje naroda. Ali o kakvom pravu na samoopredeljenje se govori ovde? Albanaca? 

Albanci imaju svoju državu - to Albanija, ovo je nacionalna manjina u sastavu Srbije koja nema pravo na samoopredeljenje", istakao je Dačić.

Jednostrani akti, kaže on, koje su oni na Kosovu preduzeli se ovako legalizuju i kada druge zemlje vide šta se dešava sa Katalonijom, mnogi sada razmišljaju o svim tim posledicama.

O stavu šefa diplomatije Madagaskara Dačić je razgovarao i sa predsednikom parlamenta te zemlje, koji kaže da je "iznenađen i da će pričati sa predsednikom o tome"-istakao je Dačić


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija