• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.11.2017

15:19

BRNABIĆ NA POČETKU RADOVA NA MODERNIZACIJI PRUGE BEOGRAD - BUDIMPEŠTA: Ovo je prvi projekat između Kine i EU, preko Srbije!

Politika

BRNABIĆ NA POČETKU RADOVA NA MODERNIZACIJI PRUGE BEOGRAD - BUDIMPEŠTA: Ovo je prvi projekat između Kine i EU, preko Srbije!

Podeli vest

Pruga Beograd - Budimpešta, čija je modernizacija danas počela, prvi je projekat između Kine i EU, preko Srbije, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić

Navela je da je u projekta uključena Mađarska, kao članica EU, Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU i Kina. 

Brnabić je rekla da je taj projekat važan jer je i prvi prekogranični projekat u okviru Inicijative 16+1 i prvi tripartitini ugovor koji je potpisan između Kine, Srbije i Mađarske. 

U danu početka radova na modernizaciji pruge i to na deonici Beograd Centar - Stara Pazova Brnabić vidi simboliku, budući da se pre toga sastala sa kineskim premijerom Li Kećijangom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. 

Tanjug
- Danas je simbolična dan, dan kada otvaramo radove na ovoj pruzi, a istovremeno smo danas imali štanke sa kineskim premijerom i mađarskim premijerom -

kaže Brnabić. 

Navela je da je u Budimpešti na Samitu 16+1 sa ponosom predvodila delegaciju Srbije, koja ima najveći broj projekata u Inicijativi "Pojas i put", ali i u okviru manje incijative saradnje Centralne i Istočne Evroope sa Kinom. 

Premijerka je poručila da svi građani Srbije treba da budu ponosni na projekat i srpsko-kinesku saradnju.

Zahvalila je svima koji su radili na projektu, potpredsednici vlade Zorani Mihajlović i celom timu vlade koji je, kako je rekla, potrebnu dokumentaciju sakupio u rekordnom roku, kao i kineskim partnerima.

Prenela je i da je mađarski premijer Viktor Orban juče na plenarnoj sesiji u okviru Samita "16+1" u Budimpešti pohvalio Srbiju zato što je mnogo brže od Mađarske krenula u implementaciju projekta.

Brnabić je istakla da projekat modernizacije pruge Beograd - Budimpešta pokazuje na još jedan način kako se pametno strateški razvija Srbija.

Tanjug
- Zato što smo krenuli konačno u brzu izgradnju koridora 10 i 11. Juče je potpisan ugovor za autoput Preljina - Požega, i sada kako završavamo Koridor 10, nastavljamo Koridor 11

- rekla je ona.

Kako je rekla, prethodna vlada sa Aleksandrom Vučićem na čelu počcela je sa pripremama za izgradnju železničkog koridora, jer se nije zaboravilo na strateški ravzoj zemlje, jer je železnički koridor važan koliko i koridori 10 i 11.

- Da se Srbija konačno etablira kao centralno seidšte ovog dela Evrope - zaključila je Brnabić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija