• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.11.2017

07:37

HRVATSKI TOKSIKOLOG TVRDI: Praljak je mrtav jer LEKARI U HAGU NISU NA VREME REAGOVALI!

Politika

HRVATSKI TOKSIKOLOG TVRDI: Praljak je mrtav jer LEKARI U HAGU NISU NA VREME REAGOVALI!

Podeli vest

Hrvatski toksikolog Franjo Plavšić izjavio je da lekarska intervencija nakon trovanja Slobodana Praljka, po svemu sudeći, nije bila dovoljno brza, bez obzira na to o kojem je otrovu reč, prenose zagrebački mediji

Ističući da je brzina ključna u spasavanju života otrovanog pacijenta, posebno ako se ne zna o kojem se otrovu radi, Plavšić je dodao da je, čini se, prošlo previše vremena otkad je Praljak popio otrov do njegovog odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno.

Plavšić napominje da je i za najjači otrov koji se popije potrebno neko vreme da uđe u krv, odnosno postane smrtonosan, a za to vreme lekari mogu pomoći.

Plavšićeve reči o zakasneloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11:30, a kola hitne pomoći navodno su stigla na Haški sud tek oko 12:30, dakle sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije hitna je pomoć navodno odvezla Praljka u bolnicu.

- Kod trovanja je vrlo važno da pacijent što pre stigne u bolnicu kako bi mu se isprao želudac i primenila terapija koja će očistiti organizam od otrova. Među ostalim, u nekim se slučajevima primenjuje i dijaliza - objašnjava Plavšić.

Dodaje kako je verovatno sve moglo krenuti drugim pravcem da je Hitna odvezla Praljka do bolnice u roku od 15 do 30 minuta otkako je popio otrov. Iako se i dalje ne zna o kojem je otrovu reč, osim što je izvesno da je bio vrlo snažan, neke pretpostavke govore da je možda reč o cijanidu ili arseniku, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. Maja Grba-Bujević, kaže kako je u Hrvatskoj u gradskim sredinama u takvim hitnim slučajevima za dolazak hitne pomoći dovoljno desetak minuta.

- Na licu mesta radi se nužna reanimacija, a potom se pacijent što pre odvozi u bolnicu, s obzirom na to da su mogućnosti pomoći ekipe Hitne u takvim slučajevima ograničene - kaže ona.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lale

pre 6 godina

Kukaju na nasu HITNU.Ona je majka mara za ove u HAGU.

Dragoljub

pre 6 godina

Ма без сумње, отров му је дао неко од особља суда непосредно пре него што је ушао у судницу. То је нај једноставнија и нај изводљивија варијанта. А умро је јер је суд одуговлачио да му помогне. Све је више него очигледно!

kiril

pre 6 godina

intersantno je to sto ce neko da poveruje u njegovu smrt. HASKI TRIBUNAL JE TO.

Dragomir

pre 6 godina

Imao je tri fakulteta?Bio je glavni snabdevač oružjem muslimana u Sarajevu!Znači,bato,da Sarajevo i nije bilo baš opkoljeno zašta Mladića krive?Ako nije bilo trgovine svako sa svakim?Vlasnik je fabrike duvana i koliko sam pročitao dece nema sem pastorka srbina Babića koji živi u Beogradu.Ukoliko pomenuti Babić nasledi nekretnine neka odmah proda i podeli hrvatima i muslimanima.DA MU NE PADNE NA PAMET DA TE NOVCE DONESE SVOJIMA U BEOGRAD!Prokletstvo je imati krvavi novac!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija