• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/vesti-onlajn

30.11.2017

18:33

SLOBODAN MILOŠEVIĆ NA NIŠANU CIA: Evo kako je od LJUBAZNOG I ŠARMANTNOG političara postao AMERIČKI NEPRIJATELJ No1!!

Politika

SLOBODAN MILOŠEVIĆ NA NIŠANU CIA: Evo kako je od LJUBAZNOG I ŠARMANTNOG političara postao AMERIČKI NEPRIJATELJ No1!!

Podeli vest

„Nedeljnik“ je u novom broju objavio ekskluzivne izveštaje CIA o Slobodanu Miloševiću, koji prate njegovo političko delovanje tokom devedesetih godina

Dokumenti prikazuju kako je najmoćnija obaveštajna agencija na svetu menjala i cenzurisala sopstvene izveštaje o predsedniku Srbije i Jugoslavije tokom devedesetih godina, sakrivajući represije nad Srbima sa Kosova i praveći najvećeg američkog neprijatelja od nekada „ljubaznog i šarmantnog“ političara.

U jednom dokumentu, navodi se u „Nedeljniku“, postoji sledeća rečenica:

„U aprilu 1987. godine Milošević je privukao pažnju međunarodne javnosti svojim dramatičnim dolaskom na protest Srba sa Kosova, gde je inicirao raspaljivu kampanju da ‘ispravi greške’ zbog kojih su patili i zatražio brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji.

Početak prepravki

– Dakle, drugi deo rečenice, onaj o „napretku ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji“ nije se nimalo slagao sa narativom o Miloševiću koji danas znamo. Kako političar koji se zalaže za takve ciljeve može da postane javni neprijatelj SAD? Očigledno je da ne može. I zato je CIA odlučila da prepravi taj deo rečenice. On je prvo modifikovan, a potom je i potpuno nestao – navodi dr Filip Kovačević, na čiji zahtev je CIA „deklasifikovala“ te dokumente.

Već u dokumentu iz 1995. godine rečenica je drugačija. Umesto: „Zahtevao je (Milošević) brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji“, piše: „Postavio je zahteve za brz napredak ka punoj demokratiji i tržišnoj ekonomiji, prema izveštajima (cenzurisano) medija.“

Dakle, sada to više nije predstavljeno kao činjenica (kao što je bilo 1992. godine), već je „prema izveštajima medija“, navodi se u analizi koja je objavljena u „Nedeljniku“.

Izmena kosovske stvarnosti

U dokumentu iz 1998. godine sama rečenica je radikalno preformulisana.

„U aprilu 1987. godine Milošević je privukao pažnju međunarodne javnosti svojim dramatičnim dolaskom na protest Srba sa Kosova, gde je inicirao raspaljivu kampanju da ’ispravi greške‘ zbog kojih su, prema njegovim tvrdnjama, patili“, navodi se u izveštaju CIA.

– Ne samo da se ovde ne pominju demokratija i slobodno tržište, već se dovodi u pitanje i stradanje kosovskih Srba. Dok pisac izveštaja iz 1992. godine nije imao nikakve sumnje o tome (od izvora mnogo pouzdanijih nego što je to štampa), piscu izveštaja iz 1998. godine (koji je pisao 11 godina posle događaja), patnje više nisu bile iskrene, već samo „navodne“, prema Miloševićevim tvrdnjama. 

Kada to stavimo u politički kontekst i istaknemo da je upravo 1998. godine Amerika (kao lider NATO-a) udarala glazuru na plan za rat na Kosovu, razumljivo je zašto su stradanja kosovskih Srba od albanskih nacionalista sa Kosova tokom osamdesetih morala da budu izbrisana i predstavljena kao proizvod Miloševićeve mašte – navodi Filip Kovačević.

„Impresivan i dominantan“

U sekciji izveštaja koja se zove „Jedan na jedan“, koja se očigledno oslanjala na one koji su lično poznavali Miloševića, on se opisuje kao „impresivni govornik, samopouzdan, uvek dominantan u razgovorima oči u oči“. 

U DOC-1 dalje piše da ne samo da je „obično predusretljiv i opušten tokom sastanaka u njegovoj kancelariji“, već i da je „majstor za razmišljanje i donošenje odluka pod pritiskom“.

U dokumentima CIA može se pročitati i kako su američki obaveštajci pisali o njegovom dolasku na vlast, o njegovoj ljubavi prema cigarama i viskiju, o njegovom odnosu sa Ćosićem, Šešeljem, Draškovićem i opozicijom, kako su na njega delovali odnosi sa SPC i SANU, o njegovom „raskalašnom“ sinu Marku…

HRVATSKA U ŠOKU! HAG OSLOBODIO MILOŠEVIĆA, ŠEŠELJA, Arakana, Stanišića, Frenkija i SRBIJU OD ODGOVORNOSTI ZA RAT U BIH!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragojlo

pre 6 godina

Bio je on pametan ali jeimao lusu zenu i A.Vasiljevica izdajnika!!

BorisDe

pre 6 godina

Slobodan Milošević predsedniku, hvala ti što si dokazao i prikazao delo zapadnih hijena i njihovih vazala. Jedini si bio, koji je branio suverenitet Srbije i koji se nije klanjao tim nato genocidašima i ratnim zločincima, zato su te i ubili. Gospodin čovek si bio i ostao i pravi političar do kraja. Na 1100. strani si nedužan izašao iz Haga, šteta što nisi dočekao sudbu.

Cope

pre 6 godina

Cim neki precednik krene da radi za svoju zemlju i da se opire uticaju Amerike odma postaje neprijatelj.

Tamara

pre 6 godina

NEDELJNIK je pododeljenje s komandom iz ZAGREBA . Tako da se na njihova serviranja ne treba gledati s rezervom vec se u potpunosti treba odbaciti kao POTPUNA NEISTINITOST KOJA SADRZI VELIKI BROJ LAZI . Sve je tako prosto .

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija