• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.12.2017

15:47

​ÐORĐEVIĆ: Postignuta saglasnost za izmenu Zakon o radu !

Politika

​ÐORĐEVIĆ: Postignuta saglasnost za izmenu Zakon o radu !

Podeli vest

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su se danas složili o izmenama Zakona o radu, ali konsenzus nije formalno postignut zbog proceduralnih razloga, izjavio je danas ministar za rad Zoran Ðorđević.

Jedina izmena će biti da radnik od prvog dana mora da bude prijavljen.

- Upoznao sam SES šta će to biti promene u Zakonu u radu i svi su se složili sa tim promenama, ali zbog same formulacije i same izmene koja se ticala ne samo Zakona o radu već i Zakona o centralnom registru dosta smo dugo sa zakonodavstvom usaglašavali, doneli smo izmenu i dostavili je, ali je to bilo kasno da se odluči na Uniji poslodavaca Srbije - rekao je Ðorđević na konferenciji za novinare posled sednice SES-a u Vladi Srbije.

Takođe, SES je dao pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, kao i na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

Kada je reč o izmenama Zakona o radu, Ðorđević je objasnio da je jedina izmena u tome da kada inspektor rada zatekne radnika na poslu on mora odmah da bude prijavljen, a poslodavcu je ostavljena mogućnost da u roku od tri dana prijavi tog radnika.

- Radnik neće moći da počne da radi dok poslodavac tu obavezu ne ispoštuje - naveo je Ðorđević.

Ðorđević je rekao da je na današnjoj sednici dijalog bio vrlo konstruktivan i da je nastavljena praksa da vlada ima često sednice SES-a kako bi raspravljala o svim važnim pitanjima iz oblasti prava radnika i poslodavaca.

Ministar je kazao da će tako biti i nastavljeno i da bi već početkom naredne godine trebalo da se počne sa raspravamo o budžetu za 2019. godinu.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković je, takođe, rekao da je bila dobra sednica i da iz proceduralnih razloga SES nije dao konačno mišljenje o izmenama Zakona o radu.

On je izrazio očekivanje da će to biti učinjeno do kraja godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija