• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.12.2017

12:49

ZAVERA! Sve je više dokaza o organizovanoj akciji u Hagu - ADVOKAT, STRAŽARI I DOKTORI POMOGLI PRALJKU DA SE UBIJE!

Politika

ZAVERA! Sve je više dokaza o organizovanoj akciji u Hagu - ADVOKAT, STRAŽARI I DOKTORI POMOGLI PRALJKU DA SE UBIJE!

Podeli vest

Pritvorski čuvari i sudski stražari svesno ignorisali bočicu sa otrovom koju je Praljak imao kod sebe! Hitna pomoć kasnila, a advokatica istog časa znala da je popio otrov!?

Samoubistvo ustaškog ratnog zločinca, generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala bilo je detaljno isplanirano i u njemu su kao saučesnici najverovatnije učestvovali i njegov advokat i sudski čuvari!

Zna se ko mu je
doturio otrov

Očigledno da je Praljak imao pomagače i da mu je neko doturio otrov. To je mogla da učini samo rodbina, branioci ili zatvorsko osoblje
Svetozar Vujačić, advokat

Ovo nedvosmisleno potvrđuju četiri krunska dokaza, koja ruše svaku pomisao na to da je reč o samostalnom, spontanom "performansu" Tuđmanovog generala pred TV kamerama.

Ništa nije slučajno

Kao prvo, neshvatljivo je da niko od čuvara u Sheveningenu danima i nedeljama tokom redovnih i rigoroznih pretresa pritvoreničkih ćelija nije uočio bočicu sa otrovom koju je Praljak mesecima krio kod sebe.

Drugo, snimak iz sudnice pokazuje da dvojica sudskih stražara, koji su tokom izricanja presude sedeli kraj Praljka i ostalih optuženih, nisu ni prstom mrdnuli, a kamoli ustali da mu otmu otrov. Njima takođe nije uopšte bilo sumnjivo što je bočica sa otrovom prethodno sve vreme stajala na stočiću ispred Praljka (!?). Isti ti stražari su, inače, samo nekoliko dana ranije hitro skočili na generala Ratka Mladića kada se samo digao sa stolice da glasno negoduje zbog doživotne presude.

Treća činjenica koja baca veliku sumnju na čitav slučaj jeste i to što je Hitnoj pomoći trebalo punih 40 minuta da stigne do sudnice od trenutka trovanja! Praktično je nemoguće da usred Holandije u 21. veku njima treba gotovo sat vremena da stignu do zgrade u centru Haga. Upravo je njihova 'sporost' i kasno pružanje pomoći presudno uticalo da Praljak na kraju umre.

Ključni dokazi da je Praljak imao pomagače

AP Foto
* Čuvari u Sheveningenu nisu pronašli bočicu s otrovom
* Sudski stražari mirno gledali kako Praljak ispija otrov
* Hitnoj pomoći trebalo 40 minuta da stigne do suda
* Praljkova advokatica odmah viknula da je popio otrov

Konačno, više je nego sumnjiva reakcija Praljkove advokatice Nataše Favo Ivanović, koja je na pitanje šokiranog predsedavajućeg sudije Karmela Ađijusa šta se to upravo desilo, istog trenutka kao iz topa viknula: 'Popio je otrov, popio je otrov!' Nameće se pitanje kako je Ivanovićeva mogla sa takvom sigurnošću da zna da je to otrov ako prethodno nije bila upoznata s Praljkovim suicidalnim planom?! Njeno kasnije objašnjenje zvučalo je krajnje neuverljivo:

"Ja sam to rekla jer mi se učinilo da je on to rekao. Ja sam prenela sudijama šta je on rekao kako bi se odmah reagovalo, ali ja sad stvarno ne mogu da vam potvrdim da li je on zaista to tako rekao ili se to meni tako učinilo", ispričala je Ivanovićeva, premda se na audio-snimku iz sudnice jasno čuje da je pokojni Praljak rekao da je popio otrov desetak sekundi posle advokatice!?

mojugao

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ

Praljak može da se opiše kao iskompleksirani ustaša. Zbog svog oca, koji je radio za Udbu i lovio ustaše u emigraciji i po zapadnoj Hercegovini, morao je posle da dokazuje da je veći papa od pape.

U međuvremenu, pokrenuta je istraga o svim detaljima ovog javnog samoubistva, a telo Slobodana Praljka poslato je na obdukciju. Njeni rezultati trebalo bi da budu poznati do ponedeljka.

Očigledni pomagači

Komentarišući sve što se dogodilo, hrvatski toksikolog Franjo Plavišić ocenio je da je "najzaslužnija" za smrt hrvatskog oficira zakasnela lekarska intervencija.

- Brzina je ključna u spasavanju otrovane osobe, posebno ako se ne zna o kojem otrovu se radi. Mogućnosti Hitne pomoći su ograničene, zato je važno da pacijent što pre stigne u bolnicu, gde će mu se organizam očistiti od otrova. Ovde se verovatno radi o zakasneloj lekarskoj intervenciji... - navodi Plavišić.

Advokat Svetozar Vujačić kaže za Informer da je očigledno da je Praljak imao pomagače i da mu je neko doturio otrov.

- To je mogla da učini samo rodbina, branioci ili zatvorsko osoblje. Ako se bude radila istraga, u ta tri pravca treba gledati - zaključuje Vujačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17