• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.12.2017

23:12

PRIŠTINSKI LIST KOHA DITORE: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

Politika

PRIŠTINSKI LIST KOHA DITORE: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

Podeli vest

Nova strategija EU za Zapadni Balkan predviđa da Srbija i Kosovo do kraja 2019. godine potpišu pravno obavezujući sporazum, piše prištinski list "Koha ditore".

"Koha" navodi da je reč o optimističnom scenariju EK, po kojem će Srbija i Crna Gora biti članice Unije do 2025. godine, ali i da će pregovori o pridruživanju početi i sa drugim zemljama u regionu - Albanijom, BiH, Kosovom i Makedonijom.

"Do 2019. godine Kosovo i Srbija će postići sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, koji je osnovni uslov za obe zemlje na putu evropskih integracija", navodi se u tekstu.

U tekstu piše i da će do 2019. BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo, a Albanija sprovesti pet reformskih prioriteta, uključujući reformu pravosuđa.
Navodi se i da će Makedonija postići opipljive reforme, ali i da će morati da reši spor sa Grčkom.
- Na kraju ovog procesa, 2025. godine, sve zemlje u regionu će pokrenuti ili čak primeniti sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima vladavine prava, regionalne saradnje i pomirenja- piše prištinski dnevnik.

"Blic" navodi da je glavni urednik "Kohe" Agron Bajrami ranije danas na Tviter nalogu napisao i da bi ovo trebalo Srbiji da otvori put ka EU, kojoj bi u tom slučaju pristupila 2025. godine.

- Novi nacrt strategije Evropske komisije za proširenje Zapadnog Balkana predviđa da Kosovo i Srbija do kraja 2019. godine imaju pravno obavezujući sporazum, što će otvoriti put za pristupanje Srbije Uniji do 2025. godine, kao i jasan put evrointegracijama Kosova- napisao je Bajrami.

On je na Tviteru naveo i da nacrt strategije ima 12 strana, da je datiran na 8. novembar i da ima dosta informacija, procena, uslova i rokova za sve zemlje Zapadnog Balkana.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija