• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/ informer.rs

03.12.2017

11:30

(VIDEO) DAČIĆ NA TV PINK: Neke velike sile svojim ponašanjem PONIŽAVAJU SRPSKE GRAĐANE I ZVANIČNIKE, ali u diplomatiji postoji - RECIPROCITET!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ NA TV PINK: Neke velike sile svojim ponašanjem PONIŽAVAJU SRPSKE GRAĐANE I ZVANIČNIKE, ali u diplomatiji postoji - RECIPROCITET!

Podeli vest

Konferencija Atlantskog saveza o Zapadnom Balkanu održana je protekle nedelje u Vašingtonu i okupila je regionalne ministre spoljnih poslova, visoke zvaničnike Stejt departmenta, članove američkog Kongresa i eksperte

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je prilikom gostovanja na TV Pink da je Atlantski savez pripremio dokument, za koji nije poznato koliko oličava stav SAD, ali da sadrži "istorijsko približavanje" i vojno prisustvo, koje nije ništa novo i koje je i te kako bilo zapaženo u Srbiji prethodnih godina, podsećajući na bazu Bondstil.

- Srbija nema pravo da zaboravi šta se dešavalo u prošlosti. Svi polaze od aksioma da je Srbija krivac za ratove, da je započela agresiju, a ja podsećam da je Amerika stajala iza Oluje i da je bombardovala Srbe u RS - rekao je ministar.

Kako je istakao, on se u Vašngtonu sastao sa Vestom Mičelom, zamenikom državnog sekretara, a koji je i šef Brajanu Hojt Jiu, kao i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Mekmasterom.

- Mičelu sam rekao da ne čita podsetnike onih koji su mu ih pisali za taj sastanak, ako želi da uradi nešto zapaženo na Balkanu. Treba da sa novom dioptrijom gleda na situaciju, a sve ostalo je pravdanje američke politike prema regionu - rekao je Dačić, dodajući da je Mičel istakao da je ruski uticaj u regionu "loš".

Danas o ozborima

Govoreći o gradskim izborima, Dačić kaže da će na gradske izbore ići u zavisnosti od dogovora sa SNS, o čemu će biti odlučeno danas u podne.- Ako idemo samo u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, kandidat će nam biti Aleksandar Antić - rekao je Dačić.

Kako je dodao, svi su se zainteresovali za naše ideje za rešavanje problema u regionu. Srpsko-ruski humanitarni centar, kako je istakao, nije spomenut, niti politika "dve stolice" koju je spominjao Hojt Ji.

- Ne znaju oni svi baš sve o nama. To su maniri velikih sila. Srenuo sam im i pažnju na ponižavanje naših građana i zvaničnika prilikom poseta i istakao da će se isto tako i oni provesti ovde, što ću predložiti i predsedniku Vučiću - rekao je Dačić.

Dačić, kako je dodao, ne pati od formalnosti, ali se "neke stvari ne rade".

- Hojt Ji dolazi u Srbiju gotovo kao da je predsednik neke države, što govori o našoj gostoljubivosti, ali u diplomatiji postoji reciprocitet - kaže Dačić.

Govreći o učešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine, Pens je demantovao da Amerika ima veze i da sugeriše Albancima sa Kosova, tako da se SAD ne meša u dijalog i neće se mešati, osim ako ih neko ne pozove.

Komentarišući izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se Hrvatska samo branila od "velikosrpske agresije", Dačić je samo podsetio na izjavu Franje Tuđmana da je dobro da mu žena nije Srpkinja ili Jevrejka. 

DAČIĆ PORUČIO KOLINDI: Sve piše u izveštaju Butrosa Galija, Hrvati da se suoče sa svojom prošlošću, umesto da zbog svega NAPADAJU SRBE!

- Zamislite da ja sad kažem da imam sreću što mi žena nije muslimanka ili Hrvatica? O čemu mi pričamo? Vodi se anti-srpska kampanja, očigledno. Imam ovde pismo Butrosa Butrosa-Galija Savetu Bezbednosti gde se tačno navode sve jedinice hrvatske vojske koje učestvuju u ratu, koje uključuju tešku artiljeriju i minske bacače. Posle sednice Saveta bezbednosti 1994. imam i saopštenje u kojem se Hrvatska snažno osuđuje za kršenje međunarodnog prava i napad na članicu UN, te se od Hrvatske zahteva povlačenje vojske - kaže ministar. 

O poseti Hagu kaže da nije siguran da li će ići. 

- U Hag ne znam da li da idem jer ću tamo morati da kažem da je sud formiran nelegalno, da je od ukupnog broja optuženih (83 osobe koje su osuđene na kaznu zatvora) 63 je iz Srbije, Republike Srpske i nekadašnje Republike Srpske Krajine, 12 Hrvata, pet Bošnjaka, dva Albanca i jedan Makedonac. Oslobođeni su Gotovina, Hradinaj, Halilović, Orić. Mislim da smo olako povukli tužbe protiv onih koji su počinili zlo našem narodu. Ne kažem da su Srbi idealni i da nisu činili zločine, ali valjda postoje i naše žrtve, naša pravda. Najveća zločinačka akcija bila je Oluja, ali je ona stavljena po strani zbog američkog učešća. Podsećam da je Karla del Ponte poništila tužbu zbog bombardovanja 1999.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija