• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

04.12.2017

10:18

REAKCIJA SRBIJE NA SRAMNU ODLUKU INTERPOLA: Država traži objašnjenje od UN zbog Haradinaja!

Politika

REAKCIJA SRBIJE NA SRAMNU ODLUKU INTERPOLA: Država traži objašnjenje od UN zbog Haradinaja!

Podeli vest

Vlasti u Beogradu zahtevaju objašnjenje o ulozi Unmika u skidanju sa poternice Interpola. Tražićemo da se članice SB izjasne o šokantnom potezu civilne misije na KiM

Vlasti u Beogradu najverovatnije će zatražiti zvanično objašnjenje od Saveta bezbednosti UN o tome zašto je administracija Unmika u Prištini tražila od Interpola da skine sa poternice premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja - saznaju nezvanično Novosti.

Prema tim informacijama, državni organi Srbije trebalo bi da se obrate i članicama SB ponaosob sa pitanjem da li se iko s njima konsultovao u vezi sa šokantnim potezom misije UN, kojim je vođi ozloglašene OVK, osumnjičenom za monstruozne zločine nad Srbima i ostalim nealbancima, praktično omogućeno da se nesmetano kreće po svetu, uprkos potrazi koju je za njim raspisao Beograd.

INTERPOL: TO JE POJEDINAČNI SLUČAJ (?!)

"Interpol ne komentariše individualne slučajeve". Ovako su lakonski iz sedišta ove organizacije u francuskom Lionu u nedelju odgovorili na pitanje Novosti zašto je poternica za Haradinajem i još 17 osumnjičenih za ratne zločine ukinuta na zahtev Unmika i zašto nisu sledili stav Srbije koja traži njegovo hapšenje, jer je Srbija članica Interpola, a Unmik i Kosovo nisu.

Takvog mišljenja je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji smatra da je ovom odlukom Unmik prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti:

- To neko mora da objasni. Da nam se kaže po čijem nalogu je ovo urađeno i da li je to stav Saveta bezbednosti. Kako Unmik može da donese takvu odluku? U čije ime i na osnovu čijih ovlašćenja je on sebi dao za pravo da ratnog zločinca skine sa Interpolove poternice? Ovo je akt koji je značajno ugrozio poverenje Srba na KiM u Unmik.

Vulin podvlači da Unmik nije nikakav samostalni organ, već da mora da sprovodi politiku SB i poručuje Haradinaju da se ne nada da će Srbija ikada prestati da ga goni i traži pravdu:

- Gde god budemo mogli da dođemo do tog ratnog zločinca, učinićemo sve da jednog dana odgovara za mnogobrojne srpske žrtve, i da ga stigne kazna.

Za ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića uklanjanje, to jest "zatamnjenje" Interpolove poternice za Haradinajem je potpuni presedan.

- To se prvi put dešava i potpuno je mimo prava. Svaka članica Interpola obavezna je da aktivira poternicu, jer se ona raspisuje na osnovu odluke suda. To se ne radi zato što se to sudu ili nekome u državi svidelo, već na osnovu ozbiljnih dokaza ili ozbiljnih sumnji da je ta osoba počinila teško krivično delo.

(VIDEO) STEFANOVIĆ: Skidanje poternice za Haradinajem još jedan dokaz DVOSTRUKIH ARŠINA PREMA SRBIJI!

On ističe da Interpol ne može pravno da povuče poternicu, već samo srpski sud, koji je poternicu prvobitno izdao.

- Sada nijedna država neće vršiti potraživanje, jer Haradinaja neće biti u Interpolovom sistemu. Politika je počela da se meša u policijske poslove u Lionu - rekao je Stefanović. - Uputićemo sve dokaze, proteste i žalbe, svim institucijama.

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavljuje da će Srbija koristiti sva pravna sredstva.

- Ti ljudi su skinuti sa liste na zahtev Unmika, koji predstavlja Kosovo, pošto Kosovo nije član Interpola. Poternicu može da povuče samo Srbija, a oni mogu samo da je zatamne. Mi nismo odustali i tragaćemo za njim uvek.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija