• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.12.2017

20:23

PUTINOV PLAN 'BRAT' ZA ODBRANU SRBIJE! Rusija odlučila da nas NIKADA NE OSTAVI NA CEDILU

Politika

PUTINOV PLAN 'BRAT' ZA ODBRANU SRBIJE! Rusija odlučila da nas NIKADA NE OSTAVI NA CEDILU

Podeli vest

Predsednik Rusije naložio da se izradi precizan plan: U slučaju rata ili terorističke opasnosti za manje od 24 sata u Srbiju bi stigli raketni sistemi, avioni, specijalci...

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin pre pola godine je najbližim saradnicima naložio da izrade precizan plan za interventnu vojnu pomoć savezničkim zemljama među kojima je i Srbija, saznaje Informer u odlično obaveštenim diplomatskim krugovima.

Treba da nam odmah pošalju sve
Ukoliko zaista žele da nam pomognu, onda će nam oružje i opremu poslati pre svih tih projektovanih scenarija
Miroslav Lazanski

Plan koji nosi kodno ime "Brat" podrazumeva da bi u slučaju rata ili "neposredne terorističke opasnosti" ruska vojna pomoć, na poziv vlasti, u savezničku zemlju stigla za manje od 24 sata! Konkretno, to znači da bi u slučaju napada na Srbiju, Rusija našoj zemlji u najkraćem mogućem roku isporučila avione, najsavremenije raketne sisteme i drugu vojnu tehniku, a ukoliko bi bilo potrebno, stigli bi i posebno obučeni specijalci i vojni instruktori!

Kako prenose naši izvori, Putinov plan "Brat", pored zemalja članica ODKB-a, odnosi se i na Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku.

- Poenta čitavog plana jeste da zemlje koje vode prijateljsku politiku prema Rusiji mogu da računaju na vrlo konkretnu vojnu pomoć Moskve. Ako bi neko napao Srbiju, taj neko bi napao i Rusiju, i morao bi s tim najozbiljnije da računa. Poruka predsednika Putina je jasna, Rusija nikada više i nipošto neće ostaviti Srbe na cedilu. Nikada se više neće ponoviti 1999. godina, kada je Moskva sa strane gledala NATO agresiju - objašnjava naš sagovornik.

Pisali smo još u februaru: Putin vojskom brani Kosovo

Informer je pre punih deset meseci objavio da su obaveštajci NATO pakta došli do saznanja da predsednik Rusije Vladimir Putin ima plan da Beogradu pošalje vojnotehničku pomoć u slučaju da Albanci krenu da zauzmu sever pokrajine.

"Moskva bi istog časa poslala više od 1.000 specijalaca, 200 vojnih instruktora, kao i avione s pilotima i naoružanje", upozorili su tada operativci NATO svoje šefove u Briselu i Vašingtonu. Posle ovog upozorenja, obustavljeni su napadi Albanaca na sever pokrajine. 

Kako saznajemo, iako je plan "Brat"tajni dokument i neće biti zvanično objavljen, informacija o njemu je diplomatskim kanalima puštena i do predstavnika NATO zemalja.

- Zapadni lideri, oni koji stoje iza ekstremnih Hrvata, Albanaca i Bošnjaka na Balkanu, moraju da znaju da je Rusija potpuno odlučna da brani i odbrani Srbiju... - kaže izvor Informera.

Inače, kako saznajemo, plan "Brat" podrazumeva prebacivanje raketnog sistema S-300 u Srbiju, eskadrila aviona "mig" i "suhoj", ali i drugih sistema sposobnih da u kratkom vremenskom periodu odbiju svaku agresiju.

Zvanično, niko iz vlasti nije juče hteo da komentariše naša saznanja. Na drugoj strani, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da bi više voleo da pomenuto naoružanje i opremu dobijemo i pre eventualnog rata ili terorističke opasnosti.

- U nekim situacijama bi takva reakcija Rusije mogla da bude i zakasnela. Ukoliko zaista žele da nam pomognu, onda će to uraditi pre svih tih projektovanih scenarija. Nama bi to oružje poslužilo kao faktor odvraćanja, da niko i ne pomisli da nas napadne... - kaže Lazanski.

Vladan Glišić iz Narodne mreže smatra da je Srbiji, kako bi sačuvala svoj suverenitet i poziciju aktivno neutralne države, neophodna ovakva vrsta saradnje sa Rusijom.

- Rusija je ozbiljna zemlja, a s obzirom da je predsednik Putin više puta ponovio da Srbija može da računa na njenu podršku i zaštitu, logično je da ima i razrađene planove za razne scenarije... - kaže Glišić, dodajući da je Srbija okružena zemljama članicama NATO pakta i da trpi veliki pritisak.

- Bez saradnje i podrške Rusije mi realno ne možemo da sačuvamo suverenitet i status vojno neutralne zemlje. Nadam se da se nijedan od pomenutih scenarija neće desiti, ali je, u svakom slučaju, dobro znati da možemo da računamo na Rusiju i da imamo njihovu podršku i zaštitu - zaključuje Glišić.

Na drugoj strani, stručnjak za bezbednost Orhan Dragaš ne veruje da se Putin, pored problema koje ima sa Ukrajinom, gomilanjem NATO snaga na granicama Rusije i problema sa izgradnjom Turskog toka baš u tolikoj meri bavi Srbijom.

- Posebno ne u meri pravljenja nekog posebnog plana za slučaj rata ili terorističkog napada na Srbiju. Ne zaboravimo da terorizam nije problem jedne države niti jedne nacije, ma koliko velika bila, već je to civilizacijski problem. Srbija je okružena zemljama NATO i ne vidim kako izolovano može biti napadnuta od terorista. Što se rata tiče, smatram da je to nerealno jer ne vidim sa kim bi Srbija ratovala ako su sve zemlje oko nas članice NATO - zaključuje Dragaš.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17