• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.12.2017

08:37

UN PORUČILE PRIŠTINI: Nađite način da sprečite svoje građane da se PRIDRUŽE DŽIHADISTIMA U SIRIJI I IRAKU!

Politika

UN PORUČILE PRIŠTINI: Nađite način da sprečite svoje građane da se PRIDRUŽE DŽIHADISTIMA U SIRIJI I IRAKU!

Podeli vest

Ujedinjene nacije pozvale su vlasti u Prištini da sačine jasnu strategiju kako bi odvratile potencijalne borce da se pridruže islamskim ekstremistima u Siriji i Iraku, kao i da ponude više mogućnosti za zapošljavanje i obrazovanje

U nezavisnom izveštaju, čiju izradu su naložile UN, u koji je AP imao uvid, analizirani su strani borci - povratnici, kao i razlozi zbog kojih ljudi sa Kosova ulaze u ekstremističke grupe.

U tom izveštaju UN se, takođe, kosovska i međunarodna tela pozivaju da razviju bolju politiku kako bi sprečili nasilni ekstremizam.

Prema podacima kosovske policije, 335 građana je otputovalo ili uhvaćeno na putu ka zonama konflikta u Siriji i Iraku od 2012. godine, navodi AP.
Potencijalni borci obično su putovali preko Turske do Sirije, gde bi se priključili terorističkim grupama Islamska država, Džabhat al Nusra, Ahrar al Šam ili Slobodna sirijska armija.
"Etnički Albanci koji se bore za ekstremističke grupe, uključujući Lavdrima Muhadžerija, Ridvana Hakifija i druge, pokazivali su kao dokaz fotografije na kojima se vide osećanja ponosa, slobode, moći i, naposletku, sreće", navodi se u izveštaju.

printscreen

Među glavnim razlozima za regrutovanje opažaju se predstava o postojanju antiislamskih osećanja, loše obrazovanje i nedostatak posla. Internet i društvene mreže predstavljaju instrumente za radikalizaciju.

Kosovo, sa većinskom muslimanskom i etnički albanskom populacijom, ima procenat siromaštva među najvećim u Evropi, dok je stopa nezaposlenosti iznad 33 odsto, a kod mlađih od 25 čak 57 procenata, navodi AP i dodaje da je i obrazovanje na niskom nivou po kvalitetu.
"Ulaganje u pojačano zapošljavanje i bolje obrazovanje radne snage na Kosovu čime bi im se pružile veštine tražene na tržištu rada moglo bi da bude način za sprečavanje nasilnog ekstremizma kao i da pomogne reintegraciji onih koji su se prethodno priključili ekstremističkim grupama
", navodi se u izveštaju UN.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija