• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

06.12.2017

12:18

VUČIĆ SA PREDSEDNIŠTVOM BIH: Dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o KiM,  BiH da ima isti stav kao i Beograd!

Politika

VUČIĆ SA PREDSEDNIŠTVOM BIH: Dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o KiM, BiH da ima isti stav kao i Beograd!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović obraćaju se novinarima nakon sastanka u Palati "Srbija". Vučić je poručio da se tokom sastanka govorilo o auto-putu Beograd-Sarajevo, utvrđivanju granice, kao i o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije tako što će BiH imati isti stav o Kosmetu kao i Beograd

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao da su danas imali duge razgovore i da je najviše vremena provedeno u razgovorima njega i trojice članova Predsedništva BiH, a zatim i delegacija dveju država.

Istakao je da je BiH jedan od najznačajnijih spoljnih trgovinskih partnera Srbije.

- Ključne političke teme jesu unapređenje napših prijateljskih odnosa i da gledamo kako i na koji način da izbegavamo sve ono što bi moglo da bude problem - rekao je Vučić.

Tanjug

Naveo je da se razgovaralo o tri važna pitanja, a na prvom mestu o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Oni još nisu doneli konačnu odluku o trasi, rekao je Vučić i dodao da će Srbija, u slučaju neslaganja, platiti i izgraditi deo tog puta do Bijeljine.

Metar za metar

Drugo pitanje je bilo utvrđivanje granica.

- Dali smo našim prijateljima predloge. Model je takav, činilo mi se da smo dobili načelnu saglasnost i u Sarajevu kada smo bili, želeli bismo da imamo hidroelektranu Zvornik i Bajina Bašta u celini na teritoriji Srbije - rekao je Vučić i dodao da se tu postigao kompromis prihvatljiv za obe strane.

Što se tiče opština Priboj i Rudo, išlo bi se, kaže Vučić, na razmenu teritorija.

Takođe, predloženo je da dođe i do razmene teritorija kod Priboja i Ruda, "metar za metar".

- Nama je važna pruga Beograd - Bar, oko Štrpca. To bismo mi uzeli i ponudili bismo istu površinu u metrima kvadratnim - kazao je Vučić. 

Kako je rekao, Srbija bi i oko pruge Rudo - Priboj, koja ide kroz tri umesto dve granice, dala zemljšste kvadratni metar za kvadratni metar opet u dogovoru sa BiH. 

- Reč je o malim površinama i zameni teritorije u tom delu. Verujem da će moći da se postigne ozbiljan napredak - rekao je Vučić.

Upitani da li su optimisti da će pitanje granice biti reseno do kraja godine, kako su ranije najavljivali, Vučić je rekao da nije preterani optimista, ali da će učiniti sve da se to pitanje sto skorije resi, dok je Čović rekao da je on možda i preveliki optimista, te da je uveren da će članovi bosanskog predsednistva uskoro usaglasiti stavove i takvim resenjem izaći i javno. 

(FOTO) VUČIĆ dočekao članove Predsedništva BiH ispred Palate Srbija

Treće pitanje je, kaže Vučić i dodaje da je na tome zahvalan članovima Predsedništva – da Predsedništvo BiH, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav, o Kosmetu ima isti stav kao i Beograd.

Predsedvajući predsedništva BiH Dragan Čović naveo je da su se teme o kojima su razgovarali dominantno odnosile na to kako poboljšati bilateralnu saradnju dve zemlje i na koji način otkloniti otvorena pitanja koja opterećuju odnose.

Naglasio je da ekonomsku saradnju samo treba ohrabrivati i otklanjati barijeru da bude još izraženija na svim nivoima.

- Naš zajednički stav u BiH je da moramo rešiti pitanja dobrosusedskih odnosa kako sa Crnom Gorom, gde smo rešili pitanje granica i ja bih rekao ostavili iza sebe sva otvorena pitanja, na isti način ćemo to morati uraditi sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom - rekao je Čović.

Tanjug

Kada je reč o pitanju razgraničenja naveo je da je model načelno prihvaćen.

- Ovaj predlog kada je u pitanju granica i danas je kao model manje više prihvaćen načelno, moraćemo zajedno sva trojica preko naših predstavnika u mnogo intezivnijoj komunikaciji sa vama doći do konačnog rešenja, da to pitanje ostane iz nas na tragu ovog modela koji je čini mi se pravičan za obe strane, čak ja bih rekao džentlmenski u nekim elementima, ali zbog složenosti odnosa u BiH morate razumeti da mi u BiH teže dogovaramo - dodao je Čović.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović relativizovao je danas stav koji su novinarima izneli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović da će spoljna politika Sarajeva u vezi sa otvorenim unutrašnjim pitanjima Srbije, biti prilagođavana stavovima Beograda. 


Naime, iako je na pres konferenciji u ime Predsedništva BiH govorio Čović, Izetbegović je na samom kraju konferencije "upao" u reč Čoviću, rekavši da "mora nešto da pojasni", u vezi toga "da će BIH vodeći svoju međuanrodnu politiku čekati na stav Beograda".

- Međunarodnu politiku BIH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedništva - rekao je Izetbegović.

Nakon toga, reagovao je predsednik Vučić i uz osmeh rekao:

- E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova, i oko granica - rekao je Vučić. 

Na početku pres konferencije, naime, Čović je rekao:

- Naš stav, stav tri člana Predsedništva, kada je reč o unutrašnjim pitanjima Srbije, je da ćemo ta otvorena pitanja u vođenju spoljne politike prilagođavati stajalištima Beograda. 

Predsednik Srbije je na početku obraćanja na pres konferenciji rekao da će Bosna i Hercegovina u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, te da je to rečeno na sastanku sa članovima Predsedništva BiH. 

Predsednik Srbije je dodao da je to stav Predsedništva BiH i da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela. 

Tanjug

Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić razgovarao sa tri člana Predsedništva BiH, za koje je ispred Palate "Srbija" organizovan svečani doček.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija