• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2017

14:01

​VUČIĆ PORUČIO RUDARIMA: Trepča je deo porodičnog i nacionalnog nasleđa - TO NIKO NEĆE MOĆI DA NAM OTME!

Politika

​VUČIĆ PORUČIO RUDARIMA: Trepča je deo porodičnog i nacionalnog nasleđa - TO NIKO NEĆE MOĆI DA NAM OTME!

Podeli vest

Rudarsko-metalurski kombinat Trepča danas obeležava 90 godina postojanja i rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom zaposlenima poručio da tako dugo postojanje tog preduzeća znači da ono više nije samo privedni subjekt, već deo porodičnog i nacionalog nasleđa - deo tradicije

- Kada se neko preduzeće neguje i gradi 90 godina, kao što je slučaj sa Trepčom, to preduzeće više nije samo privredni subjekat, ono je, deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije- poručio je predsednik Vučić i podsetio da je tradicija rudarstva na Kosovu i Metohiji neizbrisiva kao i postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.

Na svečanosti povodom ovog jubileja u Zvečanu, zaposlenima je pročitano pismo predsednika Vučića u kojem on ukazuje da je Trepča bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove.

- Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama, i Trepču dok god je Srbije niko neće moći da vam otme i otrgne - poručio je predsednik Vučić.

Predsednik je zaposlenima poručio i da će doživeti da rudarsku tradiciju u tom kombinatu nastave i neke nove generacije srpskih rudara.

Otvaranje Trepče pre 90 godina, podsetio je, bilo je vesnik jednog novog vremena, vremena urbanizacije i ekonomskog napretka, ali i svedočanstvo iskrene želje tadašnje države da ovaj deo teritorije kroz industrijalizaciju izvuče iz mraka otomanskog feudalnog nasleđa.

Otvaranje Trepče je, istakao je Vučić, bila pobeda novog vremena nad zaostalošću, a simbol razvitka i napretka ostala je do dan-danas.

- Zato je Trepča mnogo više od rudarskog kompleksa, ona je ideja bolje budućnosti i progresa, i to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima - naveo je Predsednik.

Kada su, kako kaže, neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je Trepča postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može se ukrasti.

- To je zato jer Trepču svaki radnik nosi u sebi, svaki radnik koji je u njenim oknima i pogonima gradio budućnost svojih porodica i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - naveo je predsednik Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slavica

pre 6 godina

Da budemo realni,Trepča radi više od 90. godina, da nije bilo realne aktuelne politike, to srpsko nasleđe više ne bi postojalo.

hanzaplast

pre 6 godina

Srecan rodjendan svim dobrim i postenim rudarima, najvrednijim ljudima koje nasa zemlja ima. 90 godina je zaista lepa brojka,posebno kada j rec o sinonimu za najteze moguce fizicke poslove ko sto je rudartvo. Sve cestitke..

mala

pre 6 godina

Vučić je na svečanost podsetio da je tradicija rudarstva na Kosovu i Metohiji neizbrisiva kao i postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija