• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - M. Dobromirović

07.12.2017

18:45

ŠIPTARSKI KRIMINALCI U POKRAJINI U VELIKOM PROBLEMU: Putin na Kosovo  šalje specijalce da se obračunaju sa narko-mafijom!

Politika

ŠIPTARSKI KRIMINALCI U POKRAJINI U VELIKOM PROBLEMU: Putin na Kosovo šalje specijalce da se obračunaju sa narko-mafijom!

Podeli vest

Rusija objavila rat narko-mafiji u Avganistanu koja drogu ka Evropi transportuje i preko Kosova, pišu ruski mediji. Očekuje da se uskoro u pokrajinu dođu specijalne jedinice ODKB

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin šalje specijalnu jedinicu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) da se obračuna sa narko-mafijom na Kosovu i Metohiji, tvrde ruski mediji!

Moskva je, kako se navodi, objavila totalni rat trgovcima drogom u Avganistanu koji narkotike ka Evropi transportuju i preko južne srpske pokrajine. Ruski istražitelji došli su do saznanja da se značajan deo narkotika iz Avganistana prerađuje upravo na Kosovu, odakle se potom šalje dalje ka Evropi, ali i ka Rusiji. Zato se uskoro može očekivati dolazak specijalaca ODKB u srpsku pokrajinu.

Ugrožena bezbednost

Kako prenosi "Sputnjik", procenjuje se da je proizvodnja opijuma u Avganistanu porasla sa 8.000 hektara, koliko je bilo 2001. godine, na čak 200.000 hektara plantaža, koliko je utvrđeno prošle godine.

Da je Moskva zaista odlučna u svom obračunu sa narko-mafijom u Avganistanu i na Kosovu potvrđuje i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Kako bi sprečio prelivanje terorizma koji se finansira narko milionima, ODKB je 2009. godine formirao Specijalne snage za centralni azijski region, jer je bio svestan da glavna pretnja bezbednosti dolazi iz Avganistana. Utvrđeno je i da jedan krak puta droge iz Avganistana vodi na Kosovo i Metohiju. Pretpostavlja se da se deo narkotika prerađuje na toj teritoriji Srbije, koja nije pod kontrolom srpske policije, a zatim šalje dalje ka Evropi", navodi ovaj portal.

- Ne možemo da dozvolimo da podlegnemo pritisku međunarodnog kriminala, razvijemo belu zastavu i otvorimo vrata totalnoj liberalizaciji narkotika. Prihodi od droge i preplitanje trgovine narkoticima sa terorizmom potkopavaju međunarodnu bezbednost i stabilnost - upozorava Lavrov.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, komentarišući ove navode, kaže da ovo nikoga ne bi trebalo da začudi.

- Još devedesetih godina, kad sam boravio u Avganistanu, njihovi obaveštajci su mi rekli da na svetu postoje dva područja koja su najbolja za trgovinu drogom: Korzika i Kosovo! Ispostavilo se da je to i te kako tačno. Posebno je pitanje kako je moguće da je proizvodnja maka od kog se pravi opijum bila mnogo manja kad su Avganistanom vladali talibani, a sad pod vođstvom zapadne koalicije naglo raste?! Očigledno je da pare od toga idu u fondove nekih zapadnih službi iz kojih se finansiraju 'crne operacije'... - podvlači Lazanski.

Prljav keš za nezavisnost

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić, na drugoj strani, kaže da Srbija u obračunu sa albanskom narko-mafijom veliku pomoć može da očekuje od Rusa.

- Ako uzmemo u obzir to da Kosovo nema razvijenu industriju i da ima slabu ekonomiju, možemo samo da pretpostavimo odakle oni crpe finansijska sredstva za secesiju. Sada, sa ruskim snagama, međutim napokon možemo očekivati nepristrasan i profesionalan pristup rešavanju problema trgovine narkoticima. Ovo ujedno može biti i veliki udarac za albanske lobiste koji propagiraju nezavisnost Kosova - zaključuje Petrić.

Cvijanović: NATO sprečava obračun sa narko-mafijom

Glavni urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović kaže da će NATO pokušati da spreči operaciju ODKB-a. - Kad drogu merimo u gramima, tad govorimo o kriminalu. Kad se vaga u kilogramima, reč je o politici, a kad se meri tonama, to je geopolitika. U Avganistanu, ali i na Kosovu, radi se o tonama. Narko-trafiking jedina je privredna grana u pokrajini posle njene okupacije. Ako bi se Kosovu izmakla ta stolica, uopšte ne bi postojalo nešto što se zove kosovska ekonomija, a tada bi izdržavanje tog političkog bastarda palo na teret njegovih tvoraca, NATO i SAD. Njima, naravno, ne pada na pamet da to finansiraju iz sopstvenih sredstava i droga će zato ostati najvažniji deo ekonomija propalih država, od Avganistana do Kosova - objašnjava Cvijanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ambasador

pre 6 godina

NATO je glavni proizvodjac, distributer i prodavac droge na svetu. A to svi znaju vec decenijama. Od tako zaradjenog novca zivi Americka administracija, kupuje se oruzje za NATO snage i to iskljucivo od americkih kompanija koje tako ojacavaju privredu USA. To je jedan zatvoren krug i daj boze da jos neko osim Rusa to shvati i udari zmije u glavu.

istina

pre 6 godina

Pisete gluposti kao neko ce dozvoliti rusima da udju na kosovo hahahahahaha

Marcco

pre 6 godina

A kako ide od Kosova prema Evropi? Preko Srbije? Preko Crne Gore ili preko Sandžaka pa dalje na Goražde, Federaciju i Hrvatsku?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija