• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas.com

07.12.2017

19:24

(FOTO) U ZIDINAMA IZRASLO DRVEĆE! Evo kako danas izgledaju VUČIĆEVE KUĆE U BUGOJNU!

Politika

(FOTO) U ZIDINAMA IZRASLO DRVEĆE! Evo kako danas izgledaju VUČIĆEVE KUĆE U BUGOJNU!

Podeli vest

Niko nije ponudio ni jednu konvertibilnu marku na ime naknade štete

Odgovarajući na pitanje jednog novinara o navodnom dugu Srbije prema BiH po osnovu korišćenja vode za rad hidrocentrala Bajina Bašta i Zvornik na Drini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče rekao da taj dug ne postoji i da iz BiH treba da prestanu sa ispostavljanjem stalnih nerealnih zahteva prema Srbiji.

Dušan Marić/srbijadanas.com

Ističući da i Srbi i Srbija imaju mnogo osnova da od Sarajeva i BiH štošta potražuju, predsednik Srbije je, usput, kao primer, pomenuo i spaljene kuće Vučića u Čipuljiću kod Bugojna, među kojima je i kuća njegovog oca Anđelka, zbog čijeg rušenja niko „nije ponudio ni jednu konvertibilnu marku“ na ime eventualne naknade štete.

Dušan Marić/srbijadanas.com

U Čipuljiću i susednom Novom naselju, bugojanskim naseljima na izlazu iz tog grada prema Kupresu, živelo je oko 4.000 Srba. Krajem maja 1992. godine udružene hrvatske i muslimanske snage napale su Čipuljić. Napad je predvodila Bojna Frankopan, zloglasna jedinica HOS-a, u čijem sastavu se nalazilo mnogo ekstremista, uključujući i plaćenike sa Zapada.

Dušan Marić/srbijadanas.com

Srpsko stanovništvo je bilo prinuđeno da krene u egzodus preko planine Stožer prema Kupresu. Posle toga Hrvati su Čipuljić opljačlkali i popalili. U vatrenoj stihiji nestale su stotine kuća. Prilikom zauzimanja naselja i kasnije ubijeno je najmanje 15 Srba. Većina njih je, nakon mučenja, živa zapaljena.

Dušan Marić/srbijadanas.com

O postojanju Srba u tom naselju sada svedoče samo zidine spaljenih i miniranih kuća koje njihovi vlasnici nisu želeli da prodaju muslimanima. Među njima su i tri kuće porodice Vučić, koje se nalaze na ulazu u Čipuljić, nedaleko od glavne kapije nekadašnje moćne vojne industrije „Slavko Rodić“.

Dušan Marić/srbijadanas.com

Drago Vučić, stric Anđelka Vučića Bate, svoju je kuću skoro potpuno obnovio i u njoj živi sa suprugom. Od nekadašnje Anđelkove kuće štrče samo zidine, po kojima je izniklo drveće. Prilikom poslednje posete Bugojnu Aleksandar Vučić je dosta emotivno doživeo susret sa ruševinama porodične kuće i zapuštenim manjem, koje komšije muslimani postepeno „pritiskaju“ i zauzimaju.

Od najmanje 9.500 Srba koliko ih je po popisu iz 1991. živelo u Bugojnu, ostalo je njih manje od 130. Od 4.000 Srba u Čipuljiću i Novom naselju ostalo je njih tridesetak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Igor

pre 6 godina

Nisam znao za ovo stradanje porodice Vučić.Žao mi je zbog bola koji su doživeli.Ove slike uz par direktnih pitanja je trebalo izneti pred Bakira.

milorad

pre 6 godina

Vucicu svaka cast sto nezaboravljas korijene i odakle su tvoji, Srbi u Bosni su dozivjeli pogrom i ove slike spaljenih srpskih kuca treba da vidi Jeremic i Jankovic. Odakle su njihovi korijeni ,dali su kuce njihovih oceva i rodbine popaljene kao ove u Bugojnu a non stop drvlje i kamenje po Vucicu. Oni su jad i bijeda srpskog roda.

gramatika

pre 6 godina

redovno vas pratim preko internetai kad sam nakon mnogo godina dosao u Beogred prvo sto sam uradio otisao sam na kiosk da kupim informer strasno sam bio iznenadzen formatom koji mi nije licio na novine i bez namera da vredjam ali licite mi na nekadasnju Veselu Svesku ovo je bez namera da vredjam samo konstatujem

Vladimir

pre 6 godina

Zanimljivo je to da su Bugojanski Hrvati pobili i proterali najvise Bugojanskih Srba. Oni su prvi uzeli puske u ruke i krenuli da ubijaju i progone Srbe. Vecina srpskih kuca u Bugojnu spaljena je od strane Bugojanskih Hrvata, naravno ni muslimani nisu nevini u svemu tome ali je njih daleko manje ucestvovalo u zlocinu i progonu Srba. Nedugo nakon progona Srba iz Bugojna, Bugojanski Hrvati doziveli su istu sudbinu kao i Bugojanski Srbi koje su pre toga pobili, proterali a njihove kuce spalili. Bukvalno su nestali iz Bugojna. Ali Hrvati ne bi bili Hrvati kad po ko zna koji put u istoriji od dzelata ne bi glumili zrtvu. Danas Bugojanski Hrvati koji zive dole u Hercegovini i Hrvatskoj kukaju na sav glas kako su oni zrtve etnickog ciscenja u Bugojnu, kako su jadnici najvise stradali, kako se mnogim Bugojanskim Hrvatima ne zna ni grob. A ne pominju svoja (ne)dela koja su pocinili nad svojim komsijama i sugradjanima Srbima pre nego sto su ih muslimani isterali iz Bugojna...O tome cute kao 'zaliveni'....

Ja

pre 6 godina

Jest tuzno. Ali vucic valjda ima para da je obnovi I to deset puta

srbin

pre 6 godina

I Titova vila se nalazi u Bugojnu.Fudbalski klub Iskra iz Bugojna je dobio ime ISKRA...zna se zato.

Rasa Markovic

pre 6 godina

Ovo bi trebalo objaviti i u nekom strano glasilu. Ne samo da zaslužuje, nego i neka vidi ceo svet a ne samo nas 112000 ljudi. Pozdrav novinarima iz Informera

BorisDe

pre 6 godina

Ok, mislim da mi je Vucic sada jasan ali ipak mrzim taj njegov egoisticki stav podvodjenja sebe u eu a da se narod ne pita na referendumu, videt cemo u buduce njegove poteze ali za sada mi se cine patriotski i razumem ga.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija