• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.12.2017

14:08

​VULIN: Vojska se ne pravi preko noći, mora da se razvija!

Politika

​VULIN: Vojska se ne pravi preko noći, mora da se razvija!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio danas u skupštini da Srbija mora da razvija svoju vojsku, kao što to rade i druge države, pre svega zbog odbrane zemlje i da su zato povećana sredstva u budžetu za tu namenu

- Vojska se ne pravi preko noći, mora da se razvija, jer ako zaostaje kao što je to bio slučaj od 2000. do 2012. ona prestaje da obavlja svoju osnovnu funkciju, a to je odbrana zemlju. Da biste branili zemlju morate da imate jaku vojsku i danas mi jesmo garant stabilnosti u regionu, zato što smo jaki, a ne zato što smo slabi, kada ste slabi niste garant nikome.

Vulin je rekao da je zanimljivo pitanje, ne zašto mi jačamo svoju vojsku, već zašto je recimo Hvatska podigla svoje učešće budžeta u BDP -u za odbranu sa 1,23 na 1,3 odsto.

- Zašto se oni nauružavaju kao članica jednog moćnog saveza koji bi ih zaštitio. Mi nemamo razloga da se plašimo ali moramo da pratimo šta se dešava oko nas. Zašto ne pitate zašto su Slovenici podigli za 48 milioana evra odbrambeni budžet, Čceška za 235 miliona evra, Slovačka za 110 miliona evra, mirna i neutralna Švajcarska za 200 miliona evra, Švedska je takođe to uradila.

Vulin je rekao da nije zato pitanju zašto se mi opremamo i modernizujemo već pitanje zašto to rade neke druge zemlje.

Kaže i da je neodgovorno misliti o Srbiji kao zemlji oko koje će večno cvetati ruže i da nikada neće doći do nas ništa što ugrožava našu bezbednost, jer, kako kaže, to na Balkanu nikada ne može da se kaže.

Vulin ističe da vojska ima tri glavna zadatka - odbranu zemlje, učešće u mirovnim misijama i pomoć civilnim organima u prirodnim nepogodama i slično i za sva ta tri zadatka je povećan budžet.

- Sada pitaju zašto se vojska naoružava, oprema i povećava svoj borbeni i brojni sastav, a ko bi tokom poplava spasio Obrenovac i Šabac - dodao je ministar odbrane.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Flavie Felix IV

pre 6 godina

Samo napred.Pored s-300,migova-29 i novih helihoptera treba nabaviti raketne sisteme kopnenoj vojci.Razvijati balisticke raketne sisteme dometa 500/1000km najbolji sistem odvracanja neprijatelja.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija