• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.12.2017

10:22

(FOTO) VUČIĆ SE SASTAO S PREMIJERIMA BUGARSKE, RUMUNIJE I GRČKE: Srbija je deo EVROPSKE PORODICE!

Politika

(FOTO) VUČIĆ SE SASTAO S PREMIJERIMA BUGARSKE, RUMUNIJE I GRČKE: Srbija je deo EVROPSKE PORODICE!

Podeli vest

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijuom Tudoseuom održan je danas u zdanju na Andrićevom vencu

Na početku zajedničke konferencije, prvo su potpisani memorandumi o saradnji sa Ministarstvom trgovine koje je predstavljao resorni ministar Rasim Ljajić.

U zajedničkom obraćanju posle sastanka, prvi se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputivši poruke zahvalnosti gostima na poseti i istakavši da su sastanci poput ovog dokaz dobre saradnje četiri zemlje.

- Razgovarali smo kako da Srbiju nešto brže približimo EU, o tome šta moramo da uradimo. Mislim da je to veoma važno za budućnost naše zemlje, ali i stabilnost, mir i predvidivost celog reiona Zapadnog Balkana - podvukao je Vučić.-

Izrazio je uverenje da će kroz sve što rade zajedno ove zemlje doneti mnogo dobra našim narodima i zemljama.

- Razgovarali smo o mnogim konkretnim stvarima. Rezultat svih naših politickcih razgovora jeste da imamo uvek povećanje trgovinskih odnosa. Svi naši brojevi su dobri. Srbija ima povećanje i sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom, i očkeujemo da zajednička trgovinska razmena sa ove tri zemlje pređe 3 miliajardi evra -
naglasio je Vučić dodajući da imamo rast sa tim zemljama u trgovinskoj razmeni od 6,1 do 20 odsto.

Prema njegovim rečima ovi sastanci treba da stvore klimu koja će omogućiti privrednicima da još bolje i više sarađuju, na dobrobih naših građana.

Osvrnuo se i na izložbu u holu Predsedništva Srbije gde se može pročitati izveštaj Čeodmira Mijatovića upućeno Milutinu Garašainu, u kojem se nalaze reči britanskog premijera Gledstona koji je govorio oko svih pritisaka koji psotoje na Balkanu, i koji je podvukao važanost srdačnih odnosa ove četiri zemlje.

Trvenja među balkanskim državama treba da se izbegavaju, podvukao je Gledstoun, a preneo je Vučić dodajući da Srbija ima istinske prijateljske odnose sa sve tri zemlje.

Vučić je zahvalio je premijerima na poseti Beogradu i Srbiji, rekavši da je Srbija počastovana što je imala priliku da u ova dva dana bude domaćin.

- Naš grad i naša zemlja su ne samo na regionalnoj, već i evropskoj mapi važnih događaja. Rekao sam gostima da postoji samo jedna stvar kojom Srbe možete da uvredite a to je da im kažete da su bili negostoljubivi, da nisu bili dobri domaćini. Nadam se da smo svoju ulogu ispunili i da ćete otići sa dobrim utiscima iz Srbije - naglasio je on.

 

Tanjug


U nastavku konferencije prisutnima se obratio premijer Bugarske Bojko Borisov koji je podvukao da je današnji sastanak za dobrobit sva četiri naroda, uz isticanje da je Srbija, kao domaćin, oduvek bila neodvojiv deo Evrope.

Tanjug

- Razgovarali smo kako da organizujemo Balkan tako da svi narodi bolje žive. Balkan nije samo geografski deo Evrope, već neodvojiv deo evropske ideje i zato svi zajedno ne treba da gomilamo probleme, već da pokažemo da smo stekli mudrost i naučili lekciju. Takođe, optimista sam da naš napredak znači i napredak zemalja oko nas. Siguran sam da će Srbija učiniti sve  na putu evrointegracija. U prošlosti smo imali dosta sukoba i ratova u regionu, ali ovaj trenutak je suštinski, jer su globalni igrači zainteresovani za ovaj prostor. Mi želimo dobru saradnju, razvoj infrastrukture i povezanosti, pre svega putem interneta, sada je trenutak za to. Imamo priliku i za finansijsku podršku, a iduće godine ćemo u Sofiji biti domaćin "16 plus 1 " projekta sa Kinom. Hvala vam još jednom na gostoprimstvu - naveo je Borisov.

Za govornicom se sledeći obratio grčki premijer Aleksis Cipras istakavši da je današnji sastanak i od simbolične važnosti, jer su tri zemlje već članice EU, dok Srbija, kako je naveo, igra veliku ulogu u razvoju regiona.

Tanjug

Mi verujemo da bi EU uskoro trebalo da ispravi veliku grešku koja svoje korene vuče iz toga na koji način se do sada odnosila prema Balkanu. On je oduvek bio problematično područje, ali učinjena nepravda se mora ispraviti, Srbija više ne sme biti izvan evropske porodice. To je poruka koju mi danas želimo da uputimo. Ići ćemo putem solidarnosti i poštovanja međunarodnog prava i ugovora, jer samo u tom okviru možemo da ostvarimo zajednički razvoj i rast. U okvirima poput ovog sastanka imamo priliku da promovišemo zajedničke ideje i uverenja. Potpisali smo i Memorandum o razumevanju sa bugarskim premijerom, koi se može primeniti i na Rumuniju, a tiče se međusobnog povezivanja prugama. Reč je o železničkoj vezi između Egejskog mora i Dunava, povezaćemo Solun i Beograd, pa iz Beograda i Sofiju i time ćemo dokazati EU da zemlje koje su već članice, ali i zemlje kandidati, mogu same da odlučuju kako će sarađivati i kako polagati temelj za sopstvenu budućnost. To je poruka koju nas četvorica danas želimo da uputimo - ocenio je Cipras.

Premijer Rumunije Mihaij Tudoseu poslednji je za govornicom Predsedništva srbije poručio da če intergacija srbije u EU biti omogućena najpre kroz infrastrukturu, igradnju puteva, ali i razvoj energetike.

Tanjug

- Sve naše tri zemlje opredeljene smo da poomognemo Srbiji na putu ka EU, verujem da je njen ulazak u Uniju samo formalnost. Pomoći ćemo joj i usmeriti je kako bi njen status bio i ozvaničen. Želim da pohvalim organizatore ovog skupa, jer sve naše četiri zemolje imaju probleme, a svaki problem ima rešenje. Sada možemo da ta rešenja uskladimo. Konstatovali smo da bi i naša ministartsva, pre svega energetike, spoljnih i unutrašnjih poslova, trebalo ovako da se sastaju. Čast mi je što su prisutni predstavnici država prihvatili da se takav skup održi u maju sledeće godine u Bukureštu, potom i Grčku, pa da posle i postanu fomralnost - podvukao je Tudoseu.

Vučić je sinoć bio domaćin u vili "Mir" Borisovu, Tudoseu i Ciprasu, a trojicu premijera dočekala je i predsednica srpske Vlade Ana Brnabić. 

(FOTO) ŠEFOVI VLADA U VILI MIR: Predsednik Vučić priredio večeru za premijere Bugarske, Rumunije i Grčke!

Vučić je gostima podelio prigodne poklone, a zatim priredio večeru.

Prethodni sastanak održan je u Bugarskoj, u Varni, početkom oktobra, a teme razgovora bile su unapređenje saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona.

undefinedTanjug

Jedna od tema bila je i gasna interkonekcije Srbije i Bugarske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tada da je za Srbiju važna interkonekcijska veza sa Bugarskom i da je tu najveći deo priprema obavljen, kao i da očekuje realizaciju u što skorijem roku.

- Istovremeno, razgovarali smo o politici. Srbija se nalazi na evropskom putu i ja sam zahvalan i Bugarskoj, i Rumuniji, i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu. Jedini sam ovde koji predstavlja zemlju koja nije članica EU. Mislim da zajedno možemo mnogo toga da uradimo bolje za naše građane, za životni standard da EU bude rasterećenija i da ima manje problema nego što ima danas - rekao je Vučić nakon sastanka u Varni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola Pasic

pre 6 godina

Dobri odnosi izmedju Srbije, Bugarske, Rumunije i Grcke garantuju ekonomski jak Balkan u buducnosti...

Marija

pre 6 godina

Od ove tri zemlje koje su prijateljski nastrojene Srbija ocekuje podrsku za prijem u EU.

Jovan

pre 6 godina

Srbija kroz bilateralne sporazume, obezbeđuje da na Balkanu imamo mir i stabilnost.

Boban Rajčić

pre 6 godina

Srbiji je važno da potpiše što više sporazuma sa ovim zemljama, dobar primer je olakšanje roming poziva iz Bugarske za naše građane.

Johnny Bee

pre 6 godina

Слабо ми иде латиница, зато вас молим да се пише и на СРБИЦИ!..

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija