• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

11.12.2017

10:38

KUBUROVIĆ: Javni beležnici i izvršitelji rasterećuju sudove

Politika

KUBUROVIĆ: Javni beležnici i izvršitelji rasterećuju sudove

Podeli vest

Jedan od načina povećanja efikasnosti sudova jeste i prenos "sudeće materije" na javne izvršitelje i javne beležnike i na tome će se raditi i u budućnosti, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović

- Efikasnost pravosuđa je nešto sa čime pokušavamo da se izborimo dugi niz godina, a to je bio jedan od načina da rasterećujemo sudove. Samo, u sudovima u početku pružali su veliki otpor tome - rekla je Kuburović na konferenciji Američke privredne komore "Peto prolazno vreme - petom brzinom u reforme".

Ipak, kako je istakla, došli smo do toga da u ostavinskoj materiji i vanparnici, u toku jedne godine oko 150.000 predmeta u sudu bude preusmereno na javne beležnike. 

Kako je rekla, Ministarstvo pravde osluškuje sugestije, a smatra da je Zakon o izvrsenju i obezbeđenju dobar primer i jedan je od zakona koji pokazuje kako se može uticati na efikasnost pravosuđa, zahvaljujući uvođenju javnih izvršitelja i ocenjuje da se "uspelo u velikoj meri" u tome da se rasterete sudovi i da se ubrzaju izvršenja, koja su, napomienje, u stvari, ključni deo sudskog postupka.

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Otvaranje poglavlja opipljiv dokaz da Srbija napreduje ka EU!

- Novim zakonskim rešenjima dodatno smo to unapredili i uspeli smo da za čak 1,7 miliona premeta smanjimo statistiku koja je bila poražavajuća. S jedne strane, uspeli smo da poboljšamo statistiku sudova, upravo da ne bi mogli više da se "kriju iza tako velike brojke" i da kažu da tako veliki broj predmeta onemogućava da imamo brže sudske postupke - istakla je Kuburović.

Prema njenim rečima, dosta se radi i na unapređenju alternativnog načina rešavanja sporova, stalno se insistira na tome i pozivala je privrednike da što više primenjuju takav način rešavanja jer, kako je naglasila, posredovanje, odnosno medijacija može da donese mnogo brže i kvalitetnije rezultate.

KUBUROVIĆ: Donete i osuđujuće presude za nasilnike

- Taj postupak, osim što je mnogo jeftiniji, omogućava i da za pet-šest sastanaka rešite problem. To je pokazala i naša nedelja medijacije tokom oktobra, kada smo izabrali predmete stare između pet i deset godina i medijatori u toj nedelji uspeli su da reše 20-ak sporova, što ipak pokazuje da predmeti mogu da budu rešeni i na taj način - rekla je ministarka.

Ona je istakla da sporazumi koji se postignu u samoj medijaciji, imaju isto svojstvo izvršne isprave, kao i pravosnažna sudska odluka. 

Takođe, Kuburović kaže da je njeno ministarstvo dosta radilo i na unapređenju "ePravosuđa, elektronskoj razmeni podataka", kao i da su dugo smo trpeli kritike da sudije nemaju adekvatne uslove za rad, te da su u prethodnom periodu četiri nova suda izgrađena, kao i da se nastoji da se omogući da svaki sudija ima svoju sudnicu i da takvih izgovora nema više. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija