• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

11.12.2017

21:00

LAZANSKI ZA INFORMER: Potrebni su nam sistemi "PANCIR", "BUK" ili S-2500 - SUSRET PUTINA I VUČIĆA VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU!

Politika

LAZANSKI ZA INFORMER: Potrebni su nam sistemi "PANCIR", "BUK" ili S-2500 - SUSRET PUTINA I VUČIĆA VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU!

Podeli vest

Srbiji je, kao garancija mira i stabilnosti, preko potreban moderan raketni PVO sistem, najbolje bi bilo da to bude S-2500, modifikovana verzija sistema S-300! Uskoro nam stiže šest helikoptera "Mi 17", kaže za Informer Miroslav Lazanski

Srbiji su preko potrebni ruski protivvazdušni sistemi "pancir" ili "buk-M2", a najbolje bi bilo da nabavimo S-2500, što je unapređena verzija S-300! I to nam treba ne da bismo nekome pretili ili da bismo nekoga napadali, već da bismo odvratili svaki potencijalni napad od sebe i obezbedili svojoj deci dugoročnu bezbednost i stabilnost!

Samo najbolje
Ako bismo birali novi sistem, preporuka je sistem S-2500. To je modernizovani S-300, može da koristi mnogo različitih raketa, pa je u ravni čak i sa S-400
Miroslav Lazanski

Ovo za Informer kaže najugledniji srpski vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, najavljujući predstojeći susret predsednika Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Vladimirovičem Putinom u Moskvi.

Ozbiljno pojačanje

Lazanski napominje da bi našoj zemlji najviše odgovarala nabavka raketnog sistema "buk-M2" jer je on kompatibilan sa domaćim PVO sistemom "kub". Ipak, ako bismo uspeli da ugovorimo aranžman za S-2500, onda bi Srbija imala najmoderniji PVO sistem u regionu i sasvim sigurno niko ne bi smeo ni da pomisli da nas napadne. Osim toga, podseća Lazanski, već je dogovoreno da Rusija u najkraćem mogućem roku Srbiji isporuči šest modernizovanih helikoptera "Mi-17", koji mogu da se koriste i u vojne i u civilne svrhe.

da se ja pitam

Milan Petrić

analitičar

Sistem "buk" u kombinaciji sa "pancirom" napokon bi nam pomogao da povratimo dominaciju u vazdušnom prostoru. Pričamo o ozbiljnom oružju. Moderni ratovi vode se iz vazduha.

Naš sagovornik ističe da je susret predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina ogromna šansa koju ne treba propustiti.

- Bio bih prezadovoljan ako bismo dobili "pancir" ili "buk-M2". To bi za nas u ovom trenutku bilo sasvim dovoljno, pre svega zato što je "buk-M2" kompatibilan sa našim sistemom "kub", pa bismo imali sasvim solidan sistem PVO na srednje daljine. Ipak, ako bismo birali neki novi sistem, preporuka je S-2500. To je modernizovani S-300, a može da koristi sa više različitih raketa, pa čak da se u nekim karakteristikama meri sa neprikosnovenim S-400. Međutim, to nije nimalo jeftino i država mora tri puta da izmeri pre nego što preseče... - objašnjava Lazanski i nastavlja:

- Ako kupite bilo koju verziju S-300, treba da imate najmanje jedan divizion, a to su tri baterije. Tri baterije znače tri puta po šest vozila, dakle osamnaest vozila. Na svakom vozilu imate četiri lansirne rampe sa raketama. Uz to ide i dopunski komplet raketa, vozila za logistiku, akvizicijski i nišanski radar. Sve to zajedno je jako skupo, mada bi za Srbiju uslovi sasvim sigurno bili najpovoljniji mogući...

Miroslav Lazanski podseća da iz Rusije stiže i šest modernizovanih helikoptera "Mi-17".

mojugao

Orhan Dragaš

analitičar

Svaka nova narudžbina oružja od Rusije uslovljena je budžetom Srbije. Želja da nabavimo ozbiljne PVO sisteme je prirodna. Koliko god da smo dobri s Moskvom, ne treba ništa očekivati besplatno.

- Mi već imamo tri "Mi-17", kao i potrebnu logistiku u Zavodu "Moma Stanojlović", koji ima alate i sve što je potrebno za osnovni remont. Nije veliki problem preći sa "Mi-8" na "Mi-17", to je vrlo kratak proces i naši piloti to sve znaju. A helikopter "Mi-17" je verovatno trenutno najbolji transportni helikopter u svetu, i znatno je jeftiniji od zapadne konkurencije - objašnjava Lazanski.

Strah i za Zapad

Komentarišući ove navode, analitičar ruskog Fonda strateške kulture Aleksandar Pavić kaže da Lazanski jako dobro zna o čemu govori, ali da ipak treba sačekati kraj pregovora.

- Nama je najbitnije da što pre steknemo, na prvom mestu, mogućnost odvraćanja agresije na našu zemlju, a PVO nam je tu još uvek glavna "rupa". Da smo imali najsavremenije PVO sisteme 1999. godine, čak ni NATO se ne bi usudio da napadne, odustao bi zbog neprihvatljivih gubitaka. To dovoljno govori o važnosti ove nabavke - poručuje Pavić.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
julijana

pre 6 godina

Nabavka najmodernije vojne opreme obezbeđuje sigurnost našoj zemlji, bez bilo kakve pretnje bilo kome, samo radi naše bezbednosti.

Nenad

pre 6 godina

Jacanje vojne moci, pogotovo protiv vazdusne odbrane, glavni je garant bezbednosti, stabilnosti i ocuvanja mira u regionu sto ce potvrditi i direktan sastanak sa Putinom.

Sinan

pre 6 godina

Sigurno je da Vučić od Putina neće doći praznih ruku. Već nekoliko puta Rusija je javno rekla da je spremna po svaku cenu naoružati Srbiju kako bi bila i Srbija stabilna i takođe bila grant mira i stabilnosti u regijonu ovom.

Milica

pre 6 godina

Srbiji naravno da je potrebna modernija PVO. Ja verujem da predstojeća poseta Vučića Putinu upravo to i donosi za Srbiju.

Mirko

pre 6 godina

Predsednik Aleksandar Vučić svakako potencira značaj održavanja i razvijanja prijateljstva i saradnje Rusije i Srbije, što je i urodilo plodom. Srbiji je potrebna sigurnost, odgovarajuća protivvazdušna odbrana, kako dovela bezbednost države na zavidan nivo. Naravno da nemamo planove invazije na bilo koju zemlju, međutim ako nastupi potreba za odvraćanjem agresije na Srbiju, oružana pomoć bi nam dobro došla. Izuzetno je bitan predstojeći sastanak predsednika Vučića i Putina, od čega zavisi dalji tok dogovora.

DEJAN

pre 6 godina

Vec je dogovoreno da Rusija u najkracem mogucem roku Srbiji isporuci sest modernizovanih helikoptera "Mi-17", koji mogu da se koriste i u vojne i u civilne svrhe.

Maki

pre 6 godina

Srbija i Rusija poseduju veliko prijateljstvo i uvek su podrska jedna drugoj.

Jela

pre 6 godina

Rusija je podrska Srbiji kakvu treba negovati i cuvati.

Mira

pre 6 godina

Susret sa Vladimirom Putinom je od velike važnosti za Srbiju i ogromna šansa za jolš veće jačanje Srbije.

Milena

pre 6 godina

Verujem da ćemo u skorijoj budućnosti nabaviti i moderan PVO sistem koji nam je neophodan. Samo polako, jedno po jedno.

leonidas

pre 6 godina

Buduci susret Putin- Vucic veoma vazan za vojnu saradnju.

Kalabrez

pre 6 godina

Nas bratski narod,puno mozemo nauciti od Rusa,pre svega na polju vojne industrije,Vuciceva poseta Moskwi veliki i bitan korak za dalju saradnju.

poljanac

pre 6 godina

Srbija ce biti najjaca vojna sila u regionu.

Juca

pre 6 godina

Susret Putina i Vucica bi jos vise ucvrstilo odnose izmedju ove dve prijateljske zemlje.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija