• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.12.2017

10:25

​STEVIĆ: Digitalizacijom do javne uprave okrenute građanima!

Politika

​STEVIĆ: Digitalizacijom do javne uprave okrenute građanima!

Podeli vest

Digitalizacija nam omogućava da stvorimo uslužnu javnu upravu okrenutu potrebama građana i privrede, izjavio je za današnju "Politiku" Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

On je, ipak, rekao da još nije sasvim prošlo vreme takozvane "Mice ubice", tipične šalterske službenice sa burekom i jogurtom ispred sebe, koja uvek traži još jedan papir.

- To je proces - istakao je Stević.

Prema njegovim rečima, nove tehnologije tu pomažu i olakašavaju život građanima, ali ga olakšavaju i samim službenicima, bili oni u institucijama republike ili po opštinama.

- Firme se danas otvaraju za 24 sata, građevinske dozvole se neuporedivo brže izdaju, moguće je koristiti elektronski potpis u transakcijama, elektronski pečat, a pripremljen je i nacrt zakona o elektronskoj upravi, koji će papir prepustiti arhivama - kaže Stević.

On kaže da je Srbiju zadesila nesreća da su joj izumrli industrijski centri i da su zbog toga svi, od najvišeg nivoa, predsednika Aleksandra Vučića, uključeni u dovođenje velikih investitora i stimulisanje lokalnih preduzeća.

Stević je naglasio da država u tome pomaže gradeći infrastrukturu, ali da je bitna uloga lokalnih vlasti, njihova efikasnost i kvalitet radne snage.

- Ekonomski razvoj nije samo zakonska već i stvarna obaveza. Svaka novootvorena firma, ali i svaki stečaj direktno utiču na standard građana, ali i na prihode opština, kao što na to utiče i širi obuhvat porezom - naveo je Stević.

On je ukazao da je digitalizacija omogućila razmenu podataka između različitih institucija i službi.

Zakon o upravnom postupku doneće građanima uštedu veću od 6.000.000 sati koje su provodili pred šalterima što u novcu iznosi 245.000.000 godišnje, što znači da je promenjen sistem u kojem su građani morali da troše vreme i novac kako bi dobili raznorazne potvrde i izvode.

Sada je svaki službenik u obavezi da potrebne podatke iz službenih evidencija razmenjuje sa drugim državnim organima, objasnio je Stević. On kaže da u najsiromašnijim lokalnim samoupravama ima neznanja i grešaka, ali da nema otpora.

Gradovi i opštine su, kako je naveo, svesne šta im donose reforme, a sa druge strane državi je jasno da je nosilac i ovih digitalnih promena čovek i zbog toga je u toku osnivanje nacionalne akademije za stručno usavršavanje zaposlenih na svim nivoima.

Ministarstvo za lokalnu samoupravu je, prema njegovim rečima, napravilo pomak i novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Prva novina je da sada inspekcije kontrolišu i neregistrovane firme, što ranije nije bio slučaj, a druga izmena je savetodavna funkcija inspektora što je pospešilo borbu protiv sive ekonomije.

Stević je napomenuo da je Inspektorat za rad u prvih sedam meseci ove godine zatekao čak 13.716 radnika na crno, a posle toga je čak 12.861 osoba dobila radnu knjižicu, dok je procenat zasnivanja radnog odnosa bio čak 94 odsto.

Od avgusta 2015. godine, obavljeno je više od 8.000 nadzora nad neregistrovanim privrednim subjektima, istakao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija