• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: govorisrbija.rs

12.12.2017

18:08

ZAVETNICI GOSTI PUTINOVE STRANKE: Sergej Železnjak ugostio delegaciju srpskog pokreta u ime Jedinstvene Rusije!

Politika

ZAVETNICI GOSTI PUTINOVE STRANKE: Sergej Železnjak ugostio delegaciju srpskog pokreta u ime Jedinstvene Rusije!

Podeli vest

Delegacija srpskog pokreta ,,Zavetnici“ sastala se danas sa predstavnicima Putinove ,,Jedinstvene Rusije“ u centralnim prostorijama ove stranke u Moskvi i, uz razmatranje brojnih strateških pitanja, predstavila svoju strategiju odbrane Kosova i Metohije

Ova poseta predstavlja uverljiv pokazatelj ugleda koji Zavetnici uživaju u vladajućim ruskim krugovima, a interesantno je da se ona odvija između dva izrazito važna događaja za srpsko-rusku saradnju: posete patrijarha srpskog Irineja Moskvi početkom ovog meseca i posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića ruskom kolegi Vladimiru Putinu zakazanoj za 18. decembar. 

Iz ovakvog rasporeda je očigledna namera ruskog rukovodstva da tekuću godinu, makar u kontekstu Balkana, zaključi dijalogom sa svojim najpouzdanijim partnerima iz Srbije.

Delegaciju Zavetnika činili su predsednik pokreta Stefan Stamenkovski, članovi predsedništva Milica Đurđević-Stamenkovski i Stanislav Gašparovski, kao i članica Odbora za međunarodnu saradnju Marija Havrilov. 

Njih su dočekali zamenik sekretara generalnog saveta Jedinstvene Rusije i narodni poslanik Sergej Železnjak, koordinator za saradnju sa balkanskim regionom Viktor Kolbanovski i šef departmana međunarodne saradnje Jedinstvene Rusije Konstantin Petračenko.

Nakon ukazane dobrodošlice domaćina, u kojoj je konstatovano da sada već postoji tradicija partnerstva između Jedinstvene Rusije i Zavetnika, Stefan Stamenkovski se zahvalio na prijemu i podršci koju Ruska Federacija pruža Srbiji.

zavetnici.rs

Predsednik Zavetnika je čestitao domaćinima na predstojećem kongresu Jedinstvene Rusije, iznevši stav da je jaka Jedinstvena Rusija garant jake Ruske Federacije. Stamenkovski je iskoristio priliku i da u ime pokreta saopšti čestitke povodom pobede ruskog oružja u Siriji. 

Predsednik Zavetnika je ocenio da razvoj događaja u Siriji predstvlja potvrdu multipolarnosti svetskog poretka, ali i veliko ohrabrenje za Srbiju zbog bezbednosnih izazova i pritisaka sa kojim se naša zemlja suočava. ,,Rusija se obračunala sa terorizmom na njegovom izvorištu i time pokazala da je uvek spremna da priskoči u pomoć svojim saveznicima.“ – zaključio je Stamenkovski.

Posebna pažnja posvećena je prezentaciji strateške platforme Zavetnika za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Konstatujući da je podrška Rusije ključna za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, Stamenkovski je pozvao predstavnike Jedinstvene Rusije da prouče tekst platforme. 

Lider Zavetnika je naglasio da je platforma naišla na pozitivne reakcije brojnih stručnjaka i intelektualaca u Srbiji, kao i da je u svetlu novih pritisaka i ucena kojim je Srbija podvrgnuta sa zapada povodom Kosova i Metohije važno da se Rusija uključi u sve dalje pregovore oko srpske južne pokrajine.

U nastavku razgovora razmatrana su pitanja jačanja strateške saradnje Srbije i Rusije, kao i dodatno jačanje vojnih potencijala Srbije. ,,Mi insistiramo na jačanju vojno-tehničke i bezbednosne saradnje Srbije i Rusije.“ – izjavio je Stamenkovski i dodao: ,,To je neophodno zarad postizanja vojno-bezbednosnog balansa u regionu.“

Član predsedništva i portparol pokreta Zavetnici Milica Đurđević-Stamenkovski je na sastanku izjavila da je nova američka strategija za Balkan pretnja po srpsku nacionalnu bezbednost, te da njen pokret stoga smatra da je neophodno usvajanje zajedničke rusko-srpske strategije kojom bi bili uvaženi interesi Beograda i Moskve. ,,Takva strategija imala bi istorijski značaj.“ – konstatovala je ona.

zavetnici.rs

Milica se kolegama iz Jedinstvene Rusije zahvalila na dosadašnjoj podršci Srbiji: ,,U tom smislu se zahvaljujem gospodinu Železnjaku i njegovim saradnicima na velikim naporima koje ulažu za formiranje srpskog lobija u Dumi Ruske Federacije“.

Kao domaćin susreta, Sergej Železnjak je iskazao radost zbog ponovne posete Zavetnika Jedinstvenoj Rusiji, ističući da ovaj srpski patriotski pokret za njih predstavlja ,,veoma važne partnere na Balkanu“.

Osvrćući se na konstatacije Stefana Stamenkovskog, Železnjak je izjavio da su diplomatska borba Moskve za očuvanje integriteta Sirije, kao i pobeda ruske vojske na sirijskom ratištu, celom svetu pokazali da Rusija ima dovoljno snage da se suprotstavi neprijateljima i zaštiti svoje saveznike.

,,Rusija nikad neće ostaviti Srbiju na cedilu i uvek će podržavati njene vitalne nacionalne interese.“ – izjavio je Železnjak, podvlačeći da će, ukoliko to bude neophodno u klimi najnovijih pritisaka na Srbiju, ,,Rusija biti spremna da se rame uz rame bori sa Srbijom za očuvanje njene slobode“.

,,Kao što nismo ostavili narod u Siriji, tako nećemo ni bratski srpski narod, a srpski narod može bez ikakvih sporazuma i papira da računa na bezrezervnu podršku Ruske Federacije.“ – dodao je Železnjak.

zavetnici.rs

Pozdravljajući inicijative Zavetnika sadržane u strateškoj platformi ovog pokreta za očuvanje Kosova i Metohije, Železnjak je obećao da će tekst platforme brižljivo proučiti i izjavio da će se založiti za iniciranje okruglog stola ruskih eksperata o Kosovu i Metohiji kako bi Rusija i na taj način dala doprinos srpskoj borbi za teritorijalni integritet.

Osudivši pritiske kojim je Srbija podvrgnuta sa zapada povodom Kosova i Metohije, Železnjak je podsetio da ,,nijedna država nema pravo da nameće Srbiji svoje interese“.

,,Politiku Srbije ne smeju da kroje ni Vašington, ni Brisel, ni Moskva – Srbija ima pravo na svoju suverenu politiku što će Rusija uvek podržavati.“ – objasnio je Železnjak, dodajući da se po tome razlikuju ruska i američka politika.

Rastavši se u srdačnoj atmosferi, predstavnici dve delegacije poželeli su jedni drugima puno uspeha u dolazećoj godini.

ZA SRPSKI KOSMET: Zavetnici predstavili platformu o KiM!

ZAVETNICI PODRŽALI TIJANIN ZAKON! Potpisali peticiju: UBICE I SILOVATELJI DECE DOŽIVOTNO NA ROBIJU!

ZAVETNICI ZAHTEVAJU: Zabraniti "Marš 300 zastava" i Vojvođansku partiju!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17