• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

13.12.2017

12:54

VULIN U SARAJEVU: Srbiji od najvećeg interesa stabilna BiH

Politika

VULIN U SARAJEVU: Srbiji od najvećeg interesa stabilna BiH

Podeli vest

Srbiji je od najvećeg interesa stabilna, snažna, uspešna i mirna Bosna i Hercegovina koja se razvija, kazao je u Sarajevu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nakon susreta s ministarkom odbrane BiH Marinom Pendeš

Ministar Vulin je izneo podatak da se u Srbiji školuje 27 oficira Oružanih snaga BiH i da je bilo razgovara o budućnosti, položaju odbrambene industrije, zajedničkom nastupu i partnerstvu koje dve zemlje mogu pružiti jedna drugoj. 

Vulin je zahvalio načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anti Jeleču koji je u Ohridu stavio do znanja da predstavnik Kosova ne može biti predstavljen drugačije nego po dogovorenoj formuli, izražavajući uverenje da poznavanje međunarodnog prava može doprineti boljem razumevanju. 

Posebno je podvukao da je Srbija apsolutno okrenuta miru te da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, uvek opredeljen za mir, "ponekad i na svoju štetu". 

U stanju je, kaže Vulin, i da zanemari "pojačanu" retoriku. 

- Nikada nijedna teška ili preteška izjava nije došla iz Srbije. Vodimo računa o tome da budemo faktor stabilnosti i mira. Vučić je ličnim primerom to i dokazao - kazao je Vulin.

Ministrica Pendeš je napomenula da današnji susret predstavlja pokazatelj dobrih odnosa dviju zemalja, plan zajedničkih aktivnosti gotovo u potpunosti je ispunjen, a fokus saradnje naredne godine bit će na školovanja pripadnika oružanih snaga te na boljoj saradnji u slučaju prirodnih nepogoda. 

Tanjug


- Zahvalni smo ministru Vulinu koji je za vreme požara u Hercegovini dao resurse na raspolaganje koji nisu u tom kapacitetu tada bili potrebni, ali nikada se ne zna kada je od presudnog značaja korištenje dobrih prijateljskih odnosa - rekla je Pendeš. 

Ministri su saglasni da je mir i stabilnost u ovom delu jugoistoka Evrope zajedničko za obe zemlje, istaknuta je i dobra saradnja u okviru regionalnih foruma, a zajednički se deluje i u okviru Medical Task Forces. 

- U okviru javnih nabavki možemo razgovarati o boljoj saradnji i to ukoliko dođe do izmene Zakona o javnim nabavkama da bismo iskoristili kapacitete u Srbiji i BiH jer je namenska industrija nešto što podržavamo u smislu razvoja - zaključila je Pendeš.

Ministri odbrane BiH i Srbije podvukli su i da se sve zemlje regiona pridržavaju Bečkog dogovora koji je propisao broj naoružanja koji svaka od zemlja može imati, ali ukoliko neka zemlja dobije određena sredstva iz budžeta uradit će modernizaciju oružanih snaga. 

Ministarka Pendeš je podsetila da se u dokumentu Pregled odbrane nalazi plan modernizacije Oružanih snaga koji košta 500 miliona KM za narednih deset godina, za 2018. godinu zatraženo je 65 miliona KM, ali koliko će se izdvojiti ne zavisi od Ministarstva odbrane. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija