• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić - M. Dobromirović

13.12.2017

14:08

MOSKVA HOĆE BAZU U SRBIJI! Ruski vojni analitičar Viktor Litovkin veruje da je to JEDINI SPAS OD NATO UCENA!

Politika

MOSKVA HOĆE BAZU U SRBIJI! Ruski vojni analitičar Viktor Litovkin veruje da je to JEDINI SPAS OD NATO UCENA!

Podeli vest

Srbiji je neophodna ruska vojna baza i mi smo voljni da je izgradimo! Tek tako će se Beograd odbraniti od sve većih pritisaka i ucena NATO pakta i SAD, tvrdi Viktor Litovkin

Rusija je spremna da u Srbiji napravi vojnu bazu kojom bi pomogla Beogradu da odbrani nezavisnost, poručuje ugledni ruski vojni ekspert Viktor Litovkin!

Ruski stručnjak smatra da bi na taj način Moskva ojačala našu državu da se suprotstavi pritiscima i pokušajima NATO pakta i SAD da je uključi u "antirusku alijansu".

printscreen youtube


Odbrana suvereniteta

Takav centar bio bi važan za avijaciju. Srbija nema izlaz na more i Moskva bi pomogla Beogradu da brani svoju nezavisnost
Viktor Litovkin, ruski vojni stručnjak

Litovkin upozorava da ova ideja ne bi bila laka za realizaciju zbog NATO okruženja u kome se Srbija nalazi, ali da postoje načini da se prevlada.

Važno za avijaciju

Prema mišljenju ovog eksperta, s vojne tačke gledišta, Rusija bi bazom na Balkanu mogla bi da kontroliše još jedan deo Sredozemnog mora.

- To bi bilo važno, pre svega, za avijaciju. Srbija nema izlaz na more i Moskva bi pomogla Beogradu da brani nezavisnost i suprotstavi se pokušajima NATO i SAD da uključe Srbiju u antirusku alijansu - kaže Litovkin, a prenosi ruski portal "EA dejli".

Informer

On ističe da takvu bazu nije lako organizovati u Srbiji, uzimajući u obzir da je naša zemlja okružena članicama NATO, ali da postoje načini da se to prevlada.

Vulin: Srbija je vojno neutralna država

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za Informer da je politika vojne neutralnosti koju Srbija dosledno vodi poznata stvar.

- Kao što sam već rekao, dokle god je Vučić predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske, a ja ministar odbrane, naša zemlja neće biti član NATO pakta ili bilo kog drugog vojnog saveza - podvlači Vulin.

- Grčka može da dozvoli ruskim avionima da posećuju Srbiju zato što Grčka čak i u sastavu NATO igra neku posebnu ulogu. Makedonija zasad nije članica NATO, zato bi mogla pod izvesnim uslovima da pomaže Rusiji. Pamtimo da je snabdevanje ruskih trupa koje su ušle na Kosovo bilo otežano zbog stava pojedinih zemalja. Ipak, preko Makedonije, Grčke i Bugarske, koja u to vreme još nije bila u NATO, snabdevali smo trupe. Nije isključeno da može da se nađe način za snabdevanje trupa i u Srbiji - uveren je Litovkin, dodajući da je za formiranje takvog centra neophodna saglasnost Srbije.

Najnoviji PVO

Ruska vojna baza bi ojačala bezbednost Srbije i Rusije, posebno u slučaju kada bi na srpskoj teritoriji bili postavljeni najnoviji ruski sistemi PVO
Srđan Perišić, stručnjak za bezbednost

- Mogućnost organizacije ruskog vojnog prisustva u Srbiji u prvom redu zavisi od želje i inicijative srpskog rukovodstva i naroda. Ako Srbija zatraži, onda da, ali niko zasad ne zna da li to želi - naglašava Litovkin.

Stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose Srđan Perišić podvlači da taj ruski vojni centar ni po čemu ne bi ličio na američku bazu "Bondstil".

- Baza bi ojačala bezbednost i Srbije i Rusije, posebno u slučaju kad bi u njoj bili postavljeni najnoviji ruski sistemi PVO. Srbija bi postala faktor bezbednosti, a Rusi bi dobili efikasnu zaštitu u jugozapadnom pravcu. Baza ne bi koštala preskupo, može da se napravi u jednom od postojećih objekata Vojske Srbije. Ta baza ne bi bila okupaciona, zato joj ne bi bila potrebna velika infrastruktura i ulaganja, za razliku od vojnih objekata SAD - precizira Perišić.

Nije realno

Na drugoj strani, brigadni general Sreto Malinović kaže da ova izjava nema realnog utemeljenja.

- Na stranu naša proklamovana vojna neutralnost, tako nešto tražiti značilo bi da Srbija sama sebi stavlja omču oko vrata i ne razume svoju poziciju u geopolitičkim kretanjima. Već smo platili visoku cenu odsustva racionalnog pristupa vlastitim interesima i takva diskusija posle svega nam nije potrebna, čak ni za predizbornu kampanju - podvlači Malinović.

UCENA EU: Srbija da uvede sankcije Rusiji!

Srbija je u pregovorima sa EU otvorila poglavlje 30, koje predviđa da Beograd mora da uskladi ekonomsku politiku s Briselom. To znači da će Srbija uskoro morati da se odrekne bescarinskog trgovinskog sporazuma sa Rusijom i da se priključi sankcijama Moskvi. Uz to, piše portal "Sputnjik", Beograd će odbaciti i slične sporazume sa Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, čime će izgubiti ogromno tržište.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Stojan

pre 6 godina

To bi bio jedini spas za Srbiju i ocuvanje nacije.

dusan

pre 6 godina

Русија да направи базу у Србији!!!

Zlatica

pre 6 godina

NAROD ODAVNO CEKA DA RUSI SAGRADE BAZU U SRBIJI !!!

Dejan BG

pre 6 godina

Puna podrska ideji ! I predlazem da udjemo u vojni, ekonomski i politicki savez sa Rusijom.

mirko

pre 6 godina

I vreme je da je dobiju da bi se Balkan smirio...

Miki

pre 6 godina

Ko tebe vojnom bazom ti njega humanitarnim centrom.

SARA

pre 5 godina

NAROD CEKA DAVNO ZA BAZU RUSIJE U SRBIJI. JA SAM STO PRE DOK NIJE KASNO

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija