• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: FSK/Nenad kecmanović

13.12.2017

16:05

SAD SE UNERVOZILE ZBOG SRBIJE, AMERI BAKIROM PLAŠE VUČIĆA! Vojna neutralnost Beograda i saradnja sa Rusijom i Kinom trn u oku Vašingtona!

Politika

SAD SE UNERVOZILE ZBOG SRBIJE, AMERI BAKIROM PLAŠE VUČIĆA! Vojna neutralnost Beograda i saradnja sa Rusijom i Kinom trn u oku Vašingtona!

Podeli vest

Zašto li je u Beogradu podignuta onolika dreka oko izjave Bakira Izetbegovića?! Prvo, svi znaju da BiH, bez saglasnosti RS, ne može da prizna tzv. Kosovo. Drugo, ko njega uopšte bilo šta pita o Kosovu. I, treće, koji je on pa faktor, kada realno predstavlja samo pet kantona sa bošnjačkom većinom unutar FBiH, koja pokriva pola od polovine teritorije BiH.

Tom i takvom Bakiru, piše Nenad Kecmanović, jedan od najboljih poznavalaca političkih prilika na Balkanu,  predsednici dve srpske zemlje dali su značaj velike opasnosti po opstanak srpskog naroda. Vučić, koji je ad hok sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. I Dodik koji je kao pojačanje stigao iz Banjaluke, iako se pretnje bošnjačkog lidera nisu odnosile na Republiku Srpsku. Zašto, ipak?

Neposlušni Srbi i neefikasna EU

Niko nije propustio da u Bakirovoj izjavi prepozna američke prste, jer SAD ne kriju nervozu što proces normalizacije odnosa Beograd - Priština, uz posredovanje EU, ide sporo, a vrijeme ne radi za supersilu u opadanju. Zaokupljeni brojnim i važnijim žarištima u svijetu, Amerikanci su Zapadni Balkan već po ko zna koji put načelno prepustili EU, ali konkretno se nisu ogradili od zahteva Ramuša Haradinaja da se SAD uključe u rešavanje statusa tzv. Kosova.

Mogerinijeva nije onomad napustila sastanak u Briselu zbog ispada "kosovskog premijera", nego zbog toga što mu Ameri tu ideju nisu blagovremeno izbili iz glave. Jer ako bi uvažila šiptarski zahtev za uključivanje SAD, morala bi da uvaži i simetričan srpski kontrazahtev da se uključi i Rusija, a time bi posredovanje EU otišlo na sporedan kolosek.

Ukratko, SAD oko Kosova istovremeno pritišću i EU i Srbiju. "Nedostatak vizije, podela moći, kovanje sporazuma, beskonačne rasprave, opsjednutost pravnim procedurama, nespremnost da upotrebe vojnu silu - sve je to dosadno i frustrirajuće". 

(FOTO) KAKO DOLIKUJE DRŽAVNIKU! Kubanski mediji veliku pažnju posvetili poseti Aleksandra Vučića!

Tako američki analitičari vide EU. Vojnu neutralnost Srbije pak prepoznaju kao koketiranje na obe strane, sa EU i SAD, a i sa Rusijom i Kinom. Ali i kao kupovinu vremena dok se ne promeni globalni odnos snaga i konačno ne prelomi podela interesnih sfera u novom hladnom ratu.

Brzi Bili i mladi Džordži

Merkelova je zauzeta komplikovanim sastavljanjem postizborne koalicije, Mogerinijeva, Han i Junker smatraju da već sam kontinuitet pregovora (Vučić) Brnabić - (Tači) Haradinaj konflikt drži na hladnom režimu, a tu je i nezgodna analogija Katalonije sa Kosovom. Vučić strpljivo balansira na žici između Vašingtona i Moskve, te Brisela i Prištine. Čak i Hašim Tači se našao u procepu između zahteva EU da spusti nos i otvaranja ispostave Haškog tribunala za šiptarske zločine na KiM. Sve to zajedno efikasnim Amerikancima deluje kao evropsko-balkansko zamajavanje.

printscreen

Tokom 90-ih, kauboj Bili i Buš junior bi Gordijev čvor presekli brzim potezanjem pištolja iz korica, ali u međuvremenu su se u "globalnom salunu" pojavila još dva podjednako jaka takmaca, a ni u samom "vestern sitiju" više se ne zna ko je šerif. I godinu nakon izbora traje nadmetanje između Bele kuće, Stejt departmenta, senatskih odbora, obaveštajnih službi, Pentagona, duboke države ...

Ne zna se kome od njih može pasti na um da iskoristi prednost prvog udarca i započne planetarni obračun, a ko je spreman da sačuva prisebnost i povede SAD put unutrašnjeg i spoljnog prilagođavanja 21. veku, koje očito neće biti američko. Opadanje američke ekonomske i političke moći u kombinaciji sa vojnim budžetom većim od 10 sledećih po veličini zajedno, predstavlja zapaljivu mešavinu.

Boj ne bije svetlo oružje ...

SAD, međutim, nemaju živu silu uporedivu sa ruskom i, pogotovo, sa kineskom. Posle debakla u Vijetnamu ukinuta je vojna obaveza i za Ameriku ratuju profesionalci, motivisani isključivo visokim platama i još većim životnim i porodičnim osiguranjima, nespremni da ginu za domovinu. U Al Kaidi, El Nusri, ISIL-u i sl. paravojnim formacijama pronađena je zamena. Islamske terorističke organizacije predstavljaju jeftino živo meso nadahnuto verskim fanatizmom, koje se, preko poglavica sa pet-šest konspirativnih nadimaka, novcem i oružjem preusmeravaju gde treba. Nedovoljno obučeni od američkih instruktura, ali sa bogatim ratnim iskustvom u Avganistanu, Čečeniji, Bosni, Iraku, Siriji, Libiji, oni, uz Alahu ekber, srećni trče u dženet.

VLADARI SVETA U SRBIJU DONOSE SEME ZLA: Ako hoćemo u EU, poručuju, moramo im otvoriti vrata, PUTIN IH IZBACIO IZ RUSIJE!

Rusi su objavili foto dokaze da ih Amerikanci štite pri povlačenju iz Sirije. Turci su ukazali na trag novca, i to potvrdili. Jedino još nije poznata adresa novog odredišta islamske terorističke armije, odnosno gde će otvoriti novo ratište. Zašto to ne bi bilo na Zapadnom Balkanu, gde Amerikanci, što bi rekla Hilari, imaju nezavršene poslove i gde će biti dobro primljeni u nekoliko većih regionalnih koncentracija muslimana, sa vehabijskim rezervatima. Bivša domaćica Bijele kuće, državna sekretarka i nesuđena predsednica države mislila je, doduše, na Bosnu, a sada se „nedovršeni posao" proširio i na Kosovo.

U seni Bakirove nerealne prijetnje priznanja tzv. Kosova ostalo je njegovo sasvim realno podbunjavanje sunarodnika u Raškoj. On govori o tome kako su "Sandžaklije" u Srbiji marginalizovane, obespravljene, kako im je uskraćena autonomija i sl. A njegove reči zvuče kao odjek priče koju je nedavno ispričao Sulejman Ugljanin. Bilo bi lepo poverovati da sve dolazi otud što je Suljo ostao bez ministarske fotelje u Beogradu, a Bakir ušao u predizbornu godinu u kojoj mu sondaže loše pišu. Moglo bi se, takođe, konstatovati da raški Bošnjaci čine većinu u svega tri opštine.

Beta/Fotomomtaža

Ali poenta je u tome što je Izetbegović junior, ispred muslimana u BiH, uz ratni poklič izrazio solidarnost sa braćom muslimanima na Kosovu koji se bore za državu i pozvao braću i po veri i po naciji u "Sandžaku" da se bore za autonomiju. 

A pri tome je Kosovo de jure južna pokrajina Srbije, a Raška i de jure i de fakto integralni dio Srbije. I na sve to, što je vrlo simptomatično, "međunarodna zajednica" ćuti, ili tačnije, sve prećutno odobrava, iako je inače hiper- senzibilna na svaku srpsku reč koja bi navodno mogla da naruši bezbjednost i stabilnost na uvijek zapaljivom Balkanu.

More da bidne, al' ne mora da znači

Sve u svemu, kockice su se nekako baš složile u mozaik koji pokazuje da nisu Srbi ti koji predstavljaju remetilački faktor u buretu baruta. 

Prvo, Amerikanci, jer vrijeme ne radi za njih, više nemaju strpljenja za kilavljenje Brisela sa Beogradom oko priznanja tzv. Kosova, odnosno obuzdavanja Dodika i ukidanja RS. 

Drugo, pošto neće direktno da se angažuju i izazovu reakciju Moskve i Pekinga, SAD pobunjuju regionalne muslimane - Bošnjake, Sandžaklije i Šiptare protiv Srbije i Srpske.

SRBIJI SE SPREMA UKRAJINSKI SCENARIO! ČEDOMIR ANTIĆ UPOZORAVA: Opasan plan Zapada, posle Kosova, pokušaće da nam OTMU I SANDŽAK I VOJVODINU!

Treće, trenutno nezaposlena paraarmija Islamske države, koja je u Siriji desetkovana, ali i brzo obnovljena novim dobrovoljcima, čeka od američkih službi novi posao i možda su već poslani na Zapadni Balkan.

Četvrto, migrante, smeštene u kampovima po Srbiji, organizovaće među njih ubačeni islamski teroristi, a pridružiće im se i oni koji su još na putu za EU ili odande već ekstradirani u zemlju ulaska . 

Peto, pridružiće im se vehabijski aktivisti iz Bočinje i Maoče, kao i bosanski, sandžački, šiptarski povratnici iz Iraka i Sirije.

Šesto, veterani OVK, već viđeni na ogranku haškog suda u Prištini, i veterani zelenih beretki koji još nisu procesuirani na sudu u Sarajevu dobiće amnestiju da bi stali na čelo udruženih islamskih boraca regiona.

 Sedmo, okupljenoj i mobilisanoj respektabilnoj živoj sili oružje i logistiku diskretno će obezbijediti južno krilo komande NATO-a za Evropu, a koordinaciju pogranična Albanija.

Osmo, finansijsku podršku daće Saudijska Arabija, najvažniji saveznik SAD, koja je, po nalazima BND-a, zapatila vehabijske komune na 50-ak lokaliteta u regionu, dala najveći broj terorista i naselila najbolje parcele sarajevskog kantona.

Deveto, priprema zapadnog javnog mnjenja izvedena je tako što je širenjem histerične rusofobije potisnuta islamofobija koju su izazvale brojne terorističke akcije u Parizu, Londonu, Madridu, Briselu i drugim evropskim prestonicma.

Deset, za politički projekat antisrpskog fronta ujedinjenih muslimana Zapadnog Balkana mogli bi biti zaduženi Bakir Izetbegović, Hašim Tači, Suljo Ugljanin, Hasan Čengić, eks reis Mustafa Cerić, te njihovi kadrovi u IVZ-u u BiH, na KiM, u Pazaru, Tutinu ... 

fotomontaža

Jedanaest, programski dokument "Islamska deklaracija" u kojoj piše da će muslimani kada postanu većina nametnuti šerijat i da nema koegzistencije islamskih i neislamskih institucija, a prema svojoj računici su u BiH već prebacili 51 odsto, u tri raške opštine takođe, na KiM pogotovo.

Dvanaest, u čitavoj operaciji udruživanja i mobilizacije balkanskih muslimana neizbežna je Turska, čiji lider je u Prištini rekao "Kosovo je Turska", zatim da je "Turska uvek prisutna na Drini i u Mostaru", a onda u Pazaru uživao u popularnosti većoj od predsjednikove.

Tajipov obećavajući zaokret

Paradoksalno, ali neoosmanista Erdogan je kockica koja se istovremeno i uklapa i strči u mozaiku. Donedavno su ga SAD podržavale da u BiH širi umjereni „demokratski islam" kao branu radikalnom sa Bliskog istoka, a sada je zbog vojno-ekonomske saradnje sa Putinom postao neprijatelj SAD i NATO-a.

S obzirom na neoosmanski uticaj Ankare na balkanske muslimane i slovensko-pravoslavni uticaj Moskve na Srbe u regionu, saradnja Erdogana i Putina može da pacifikuje zaoštreni antagonizam između Srba i Šiptara u Srbiji, odnosno Srba i Bošnjaka u Srpskoj i Srbiji, te tako poremeti mogući američki ratni scenario za Zapadni Balkan.

PUTIN ĆE VAKCINISATI SVE RUSE: Moskva neće dozvoliti terorističke napade biološkim oružjem!

Ne može se reći da je ovaj scenario realna neposredna opasnost, ali toliko se toga složilo da objašnjava zašto je verbalna provokacija Bakira Izetbegovića postala povod za sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije. Što bi rekli seljaci: "more da bidne al' ne mora da znači".

Mjera vojne neutralnosti

A već opredeljenje Srbije i Srpske za vojnu neutralnost nalaže da se konačno uspostavi u najmanju ruku ekvidistanca između NATO i ODKB.

Ako sa jednom stranom postoji "partnerstvo za mir", bilo bi neophodno uspostaviti simetrično "partnerstvo" i na drugoj strani. Ako postoji saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja, trebalo bi uspostaviti paralelnu saradnju sa, recimo, rezervnim sastavom Novgorodske vojne oblasti.

fotomontaža

Najzad, ako na teritoriji države Srbije postoji "Bondstil", onda bi i Ruskom centru za vanredne situacije u Nišu trebalo ponuditi isto toliko. Ne da ona tri Rusa, pored četiri Srbina i jednog psa, dobiju diplomatski status, nego da i ODKB formira vojnu bazu odgovarajućeg kapaciteta. Bez toga nema dovoljno osnova da tvrdimo da nam je zemlja vojno neutralna.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Фантастична војно-политичка студија, и језиво... - пророчанство...!

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija