• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.12.2017

07:11

VUČIĆ danas sa Kastrom

Politika

VUČIĆ danas sa Kastrom

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Havani sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom

- Imaću susret sa predsednikom Kube Raulom Kastrom i verujem da će to dodatno unaprediti naše odnose, dodatno ojačati poziciju zemlje ukupno među karipskim zemljama, među kojima u najvećem broju u budućnosti možemo da očekujemo podršku i po pitanju Kosova i po drugim pitanjima -  rekao je Vucić juče srpskim novinarima u Havani.

Predsednik Srbije boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kubi, kojoj, sudeći po vodećim nacionalnim medijima, zvanična Havana pridaje veliku pažnju. 

Za danas je predviđen i obilazak kubanskog Centra za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Vučić će posetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju.

Vučić je juče rekao da je ovo, u svojstvu predsednika Republike, ali i kao premijera, njegova prva poseta latinoameričkim državama.
Takođe je rekao i da je Kuba uvek prema Srbiji iskazivala izrazito prijateljski stav, kao i da je i Srbija uvek podržavala Kubu i da će obe nastaviti tako da se ponašaju, s tim što će akcenat u budućnosti biti na unapređenju ekonomske saradnje.

Kako je dodao, sa Kubom želimo najbolje moguće odnose.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i trojica ministara - zdravlja Zlatibor Lončar, privrede Goran Knežević i poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i gradonačlenik Beograda Siniša Mali.

Prema Vučićevim rečima, prema srpskoj delegaciji je iskazano izuzetno gostoprimstvo.

Predsednik Srbije se juče sastao sa predsednikom Narodne skupštine Kube Estebanom Lasom Ernandesom, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja. Vučić izrazio zahvalnost kubanskoj strani zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na principijelnom zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija.

Takođe, istakao je zainteresovanost Srbije za povećanje obima trgovinske razmene, polazeći od brojnih potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike, imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji.


Ernandes je pozdravio dinamičnu interparlamentarnu saradnju, koja je doprinela unapređenju sveukupnih odnosa Republike Srbije i Republike Kube.

 - Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina -  istakao je Ernandes. 

Vučić je posetu počeo posetom Fabrici cigara Kohiba, jednog od kubanskih nacionalnih brendova.

Održao je predavanje "Srbia u Evropi -čuvar nezavisnosti i suvereniteta" na Univerzitetu u Havani i tom prilikom izneo svoje viđenje kako ojačati saradnju i prijateljske veze sa Kubom.

Predsednik Srbije obišao je u Međunarodnom pres centru izložbu fotografija o lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru, gde je u knjigu utisaka napisao: "Jedan bolji svet je moguć! Hvala, Fidele!"



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojana

pre 6 godina

Ukazujemo im respekt, kao i oni nama! I kud ćete lepše od toga! Oni su divan narod...

mimi

pre 6 godina

Srbija i njen predsednik cene prijateljstvo kubanskog naroda.

dr

pre 6 godina

Izuzetno prijateljska nastrojenost Srbije i Kube nastaviće se i u budućnosti i biće još jača.

Boban Rajčić

pre 6 godina

Atmosvera sudeći prema toplom dočeku biće sjajna.

Jovan

pre 6 godina

Na sastanku sa Kastrom očekujemo da potvrdimo tradicionalno najbolje odnose i unapredimo saradnju na mnogim sverama i segmentima dveju država savelikim prostorom za značajne projekte.

Ana

pre 6 godina

Lepo je sto se Srbija i Kuba medjusobno postuju, nadam se jos boljoj saradnji u buducnosti.

Sanja

pre 6 godina

Srbija želi prijateljstvo i van evropskih granica!

dr

pre 6 godina

Velika udaljenost Srbije i Kube ne sprečava nas da delimo duh slobode i nezavisnosti.

Vesnik

pre 6 godina

Biće ovo vrlo značajna poseta našeg predsednika Kubi.

Iki

pre 6 godina

Srbija i Kuba su prijateljske zemlje i pouzdani partneri.

Gradimir

pre 6 godina

Kuba je iskren prijatelj Srbiji koji poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Dima

pre 6 godina

Trgovinska razmena sa Kubom mora da bude još veća nego sada.

Proda

pre 6 godina

Kuba je iskren i pravi dugogodisnji prijatelj Srbije i ovom posetom naseg predsednika njihovoj drzavi to prijateljstvo je samo jos vise ucvrsceno.

Mica

pre 6 godina

Ovaj sastanak je definitivno doprineo jacanju prijateljstva izmedju dve zemlje.

Dragana

pre 6 godina

Obzirom da je Kuba započela privrednu reformu stvara mogućnosti za saradnju kako u oblasti trgovine tako i u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma, i energetike. Nadamo se uspešnoj saradnji.

Branko Kostic

pre 6 godina

Ovo je veoma vazan sastanak za nasu zemlju.

Igor

pre 6 godina

Prijateljska Kuba je veoma uticajna među državama Centralne Amerike i veoma nam znači njena podrška na međunarodnom planu.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija