• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.12.2017

17:04

​PRVA PREDIZBORNA PROCENA ZA BEOGRAD: VUČIĆ 36% ĐILAS 15% ŠAPIĆ 16% DAČIĆ 8%!

Politika

​PRVA PREDIZBORNA PROCENA ZA BEOGRAD: VUČIĆ 36% ĐILAS 15% ŠAPIĆ 16% DAČIĆ 8%!

Podeli vest

SNS u Beogradu može da računa na ubedljivo najviše glasova! Šapić, Đilas, Janković i Jeremić zajedno imaju 31 odsto! Još je samo SPS Ivice Dačića iznad cenzusa

Ako bi se ove nedelje održali lokalni izbori u Beogradu, za SNS bi glasalo 36 odsto birača, lista Aleksandra Šapića dobila bi 16 procenata, a žuta koalicija oko Dragana Đilasa 15 odsto glasova, pokazalo je najnovije omnibus istraživanje koje je po narudžbini Đilasa uradila velika beogradska agencija.

Prema ovom istraživanju, trenutno je u prestonici iznad cenzusa još samo SPS Ivice Dačića, koji može da računa na osam odsto glasova, dok svi ostali, uključujući i DS, imaju podršku manju od pet odsto.

Uložiće silan keš

Prema informacijama o tome ko se sve udružuje i ko koga finansira, opozicioni kandidati će uložiti značajna sredstva u kampanje
Nebojša Krstić, analitičar

Rezultati ove ankete, kažu stručnjaci, potvrđuju da nas na proleće čeka nikad neizvesnija trka za prevlast u glavnom gradu.

Biće jako tesno

Naš izvor, koji je imao uvid u ovo istraživanje, kaže da je ono urađeno na reprezentativnom uzorku i u trenutku kad je bilo sasvim izvesno da će Đilas biti kandidat za gradonačelnika.

- Sve govori da će na kraju samo nekoliko procenata glasova odlučivati pobednika. Ovakvi rezultati dobijeni su u trenutku kad je postalo poznato da Saša Janković i Vuk Jeremić idu u koaliciju sa Đilasom, odnosno da će Šapić samostalno na izbore. S druge strane, SNS još nije ušao u aktivnu kampanju i nije istakao ime kandidata, pa je u istraživanju kao opcija ponuđena formulacija: 'SNS, Aleksandar Vučić'. Što se tiče DS, oni su sada na oko 4,5 odsto, dakle malo iznad cenzusa koji ostale političke partije najverovatnije neće preći - prepričava izvor Informera.

mojugao

Zorana Mihajlović

funkcionerka SNS

Đilas bi prvo trebalo da se izvini Beograđanima za dug koji je ostavio u gradskoj kasi, za pokvarene podzemne kontejnere, za kulise gradova i lego-sitije, pa tek onda da opet priča o politici.

Komentarišući naša saznanja, potpredsednik SNS Marko Đurić kaže da je neophodno da se građani Beograda ujedine protiv "tajkuna i bivših, isluženih, kompromitovanih političara koji jurišaju na gradsku kasu".

- Taj juriš predvodi Đilas, kao najkompromitovaniji bivši političar i tajkun. On ima veliko iskustvo u privatizaciji državnih para... Zbog svega što se dešava, neophodno je da građani u što većem broju izađu na izbore. Beograd je danas posle decenija nazadovanja i stagnacije počeo da se pretvara u razvijenu metropolu, a stara maksima kaže: Sve što je potrebno da zlo pobedi jeste da dobri ljudi ne učine ništa - apeluje Đurić.

Analitičar Dragomir Anđelković uveren je da SNS može osvojiti i veći broj glasova, ukoliko se Vučić lično angažuje u kampanji.

mojugao

Branko Radun

analitičar

Zanimljivo je to da su mi u medijima u vreme vlasti DS govorili možeš kritikovati sve pa i Tadića, ali ne i Đilasa jer on kontroliše reklame.

- Ovakvi rezultati relativno su nepovoljni po vlast iz razloga što je Vučićev rezultat na predsedničkim izborima na neki način indikator onoga što vlast može da dobije ukoliko bi se lično više angažovao. Ovo su rezultati u okolnostima kad građani procenjuju sadašnju gradsku vlast, ali ako bi u prvom planu bio lično Vučić, vladajući blok bi postigao bolji rezultat, znatno iznad 40 odsto - objašnjava Anđelković.

Jaka kampanja

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatra da će naprednjaci morati ozbiljno da se potrude oko kampanje.

- Podaci ovog istraživanja govore da će SNS biti potrebna ozbiljna i jako dobro osmišljena kampanja ako želi da zadrži vlast u Beogradu. Prema informacijama o tome ko se sve udružuje i ko koga finansira, i opozicioni kandidati će uložiti značajna sredstva u svoju kampanju. Mislim da nam predstoje neizvesni izbori i veoma oštra borba na sve ili ništa... - zaključuje Krstić.

Dačić traži: Raspisati i parlamentarne izbore

Lider SPS Ivica Dačić rekao je juče da bi na proleće trebalo raspisati vanredne parlamentarne izbore jer "udruživanje opozicije na gradskim izborima nije borba za vlast u Beogradu, već za vlast u Srbiji".

- Opozicija preko gradskih izbora želi da igra "Ligu šampiona", ali da u njoj ne učestvuju glavni igrači, Vučić i Dačić. Onda im treba dati parlamentarne izbore, pa da vidimo ko će onda ostati na političkoj sceni. Opoziciji naravno ne odgovaraju parlamentarni izbori, jer preko gradskih hoće da pokušaju da ruše vlast u Srbiji - rekao je Dačić. Šef socijalista nije propustio priliku da se osvrne na Đilasovu kandidaturu za gradonačelnika Beograda:

- Đilasa treba pitati gde je bio dosad? Grad ga nije interesovao i sad se pojavio i govori da Beograd ide stranputicom. Koga on to sad ubeđuje da će grad normalno funkcionisati ako dođe na vlast?! I šta će uraditi ako ne pobedi na izborima? Opet će da nestane i da krcka svoje milione...





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pedja 123

pre 6 godina

A ako dacic promeni stranu pa predje ovima,moguce

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17