• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.12.2017

09:06

(FOTO) VUČIĆ: Završeno 92 odsto radova u Grdeličkoj klisuri!

Politika

(FOTO) VUČIĆ: Završeno 92 odsto radova u Grdeličkoj klisuri!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na Koridoru 10, u Grdeličkoj klisuri u blizini Vladičinog Hana, i naveo da je 92 odsto od deonice dužine oko 26 kilometara završeno, da će čitava ta deonica biti otvorena ođednom i ponovio da će kompletan Koridor 10, i južni i istočni krak biti završen naredne godine

Vučić je prilikom obilaska istakao težinu radova na ovoj deonici i zahvalio radnicima na tome što rade u svim vremenskim uslovima na ovoj opasnoj i teškoj deonici za izgradnju.

On je izneo podatak da je, na primer, oko 435.000 tona zemljišta minirano, da ostaje još oko 160.000 tona i da se taj izdrobljeni kamen koristi za nasipe...

Kako je rekao, unekoliko se kasni sa radovima i nije srećan zbog toga te dodao:

- Jutros sam vikao na (v.d. direktor Koridora Srbije Zoran) Babića, a i on na mene, napominjući da je sve to normalno kada se radi, a radovi napreduju.

Vučić je govorio i o radovima na Istočnom kraku Koridora 10, gde je apostrofirao da će se šest kilometara kod Pirota završiti ove ili početkom sledeće godine.

Kako je rekao, ostaju radovi na 12 kilometara Bacarevo - Crvena reka kao problem, i kad to bude završeno sledeće godine biće kompletno završen taj krak Koridora 10.

Predsedenik Srbije je naveo i da je zahavljujući EIB posao finasiran pod najpovoljnijim uslovima, a da smo bili u stanju to i da sve platimo zbog uspešno sprovedene finasijske konsolidacije.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, najavio i otvaranje nove velike fabrike u Leskovcu, ulaganja u Vranju gde je napomenuo i veliki ugovor preduzeća JUMKO sa Vojskom Srbije, ali i poručio da će se nastaviti sa ulaganjima u jug Srbije.

Sa predsednikom Srbije radove je obišao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je naveo da na izgradnji ovog dela Koridora 10 rade i firme iz Republike Srpske, te da mu je posebno drago što, kako mu je rečeno, uspešno obavljaju svoj posao.

Ukupna dužina autoputa kroz Grdelicku klisuru je oko 26 km, a sastoji se od dve deonica: Grdelica – Caričina Dolina u dužini od 11,8 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km.

U Grdeličkoj klisuri se grade dva velika tunela - Predajane dužine 1,8 km i Manajle oko jedan km, zatim dve velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 km.

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrednost radova je 234,18 miliona evra.

Deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov i izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju.

Tanjug


Trasa kroz Grdeličku klisuru je ove godine dobila i prvi asfalt - 12,6 km.

Most Vrla u Vladičinom Hanu od 644,4 metra je najduži most na južnom kraku Koridora 10.

Ukupna površina kosina je oko 154.000 metara kvadratnih na dužini od oko 7,5 km.

Takođe, izmeštena je trasa regionalnog puta M1 (LOT 2) u dužini od 800 metara, kao i međunarodna železnička pruga Beograd – Niš – Prešvo (LOT 5) u dužini od 1,5 km.

Na kosini Momin Kamen je izminirano do sada više od 435.000 metara kubnih, od ukupno 620.000 kubika.

Sav izminirani materijal je odgovarajućeg kvaliteta tako da se može iskoristiti za ugradnju na svim deonicama kroz Grdeličku klisuru.

Tu se grade dve petlje Predejane i Vladičin Han.

Na na deonici Caričina Dolina – Tunel Manajle, u dužini od 6.75 km, izvođač je konzorcijum - Integral inženjering a.d, Interkop Mišar d.o.o. i Prijedorputevi a.d.

Na samom početku ove deonice, železnička pruga je, zbog prostora potrebnog autoputu, izmeštena ka reci Južnoj Moravi u dužini od oko jedan kilometar i izgrađen je novi kolosek za vozove.

Trasa prelazi reku Južnu Moravu mostom Morava 1 dužine 230 metara i neposredno posle mesta Džep mostom Morava 2 dužine 268 metara premošćava postojeći magistralni put, reku Južnu Moravu, državni put drugog reda i železničku prugu i prelazi na levu stranu u odnosu na postojeći M1, u stenoviti kamenolom Momin Kamen.

Tu su novoizgrađeni vijadukt dužine 377 metara i mostovi preko Kučajske doline (dužine102m), reke Sokolice (55m) i Kozničke reke (142m) nakon kojeg mosta trasa dolazi do samog ulaznog portala tunela Manajle.

Na trasi su urađena dva sloja asfalta u dužini od 2,6 km i jedan sloj asfalta u dužini od 4,7 km. Urađen je i izravnjavajući asfaltni sloj na svim mostovima.

Na tunelu Predejane je završeno betoniranje sekundarne obloge kao i zaštita kosina na oba portala.

Trenutno se izvode završni radovi na slojevima kolovoza i priprema za asfaltiranje kao i završni radovi na instalacijama.

Na tunelu Manajle su probijene obe tunelske cevi i završena je primarna tunelska obloga.

U toku su intenzivni radovi na betoniranju sekundarne tunelske obloge i tehničkih instalacija tunela.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
RADENKA 65

pre 6 godina

Energija Aleksandra Vucic je fascinatna i na to mogu mnogi da se ugledaju, ovi sto ga samo napadaju neka bar delic uzmu od njega koji je maksimalno posvecen drzavi i njenim gradjanima. Poseta jugu Srbije je dokaz koliko je ravnomeran razvoj Srbije vazan za drzavu, upravo zbog toga i ima veliku podrsku naroda sto ne zapostavlja ni jedan deo Srbije, svi su mu podjednako vazni i dragi.

Iki

pre 6 godina

Dobri putevi su preduslov za dolazak stranih investitora.

Jana

pre 6 godina

Zavrsice se i ostalih 8%, ovo je svakako veliki uspeh!

sanja

pre 6 godina

Ovakve vesti ohrabruju,jer u Srbiji se radi i gradi!

Darko

pre 6 godina

Vaznost zavrsetka koridora je ogromna, uspece Vucic i taj posao da privede kraju.

Luka

pre 6 godina

Za svaku pohvalu je napor i rad svih na izgradnji kompletnog Koridora 10.

Petar

pre 6 godina

Zarad razvoja srbije nema izgovora. Treba da se radi da bi se nadohnadilo sve sto je DS upropastio.

Atomskimrav

pre 6 godina

Kad vidim 92 posto za mene je gotovo nacisto. Svaka cast stvarno.

Marija

pre 6 godina

Brže od planiranog napreduju radovi na koridoru kroz Grdeličku klisuru. Upornost i privraženost radnika ovom poslu omogućili su da se radovi bliže kraju.

Boban Rajčić

pre 6 godina

Za kratko vreme napravljeno je na hiljade kilometara puteva, ali ono najvažnije je da Srbija uskoro imati auto-puteve svuda i sa svima sa kojima se graniči.

Milica

pre 6 godina

Upravo vredim trudom i zalaganjem, ulaganjem napora radnika pre svega omogućilo je da se radovi kroz Grdelićku klisuru na južnom kraku koridora 10 završe gotovo 92%.

Boban

pre 6 godina

U Srbiji se za vreme ove vlasti izgradilo više puteva nego od perioda Miloševića pa do onih žutih. Za 5 godina urađeno je više puteva i objekata, nego li od 1985 do 2012.

aca

pre 6 godina

Ovo nisu predizborna obećanja i samo je u pitanju kada će radovi na Grdeličkoj klisuri da se svečano okončaju.

dusan silni

pre 6 godina

Veliki uspeh za nas,sve pohvale za kompletan tim.

Izbori 2024

Da li će tajkunska opozicija nastaviti divljanje? Nastavlja se rasprava o izboru predsednika parlamenta! Uživo
Izbori 2024

Da li će tajkunska opozicija nastaviti divljanje? Nastavlja se rasprava o izboru predsednika parlamenta!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!
Live TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59