• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.12.2017

00:04

BRNABIĆ U BRISELU: Srbija se dokazala kao predvidiv i ozbiljan partner!

Politika

BRNABIĆ U BRISELU: Srbija se dokazala kao predvidiv i ozbiljan partner!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je, posle sastanka premijera Zapadnog Balkana večeras u Briselu i razgovora o novoj Stretegiji proširenja, jasno da su Srbija i Crna Gora najnaprednije u procesu pridruživanja EU, ističući da se Srbija već dokazala kao stabilan, predvidiv i ozbiljan partner

- Srbija i Crna Gora su i jedine zemlje koje u ovom trenutku pregovaraju. Jedna od osnovnih tema je i da Albanija i Makedonija krenu u pregovore što je pre moguće, nadamo se u prvoj polovini 2018. godine. To je u interesu celog Zapadnog Balkana- izjavila je Brnabić na kraju radne večere koju je za premijere iz regiona organizovala šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Premijerka je novinarima rekla da Srbija u potpunosti podržava Albaniju i Makedoniju, kao i da je napredak tih zermalja na putu evrointegracija važan za dalju stabilnost i povezanost Zapadnog Balkana.

BRNABIĆ: Punopravno članstvo u EU ključni prioritet Srbije

Ono što je jasno jeste da svako napreduje svojim tempom. Taj tempo se neće usklađivati kao nivo Zapadnog Balkan. Važno je da se otvore pregovori i da se da pozitivan signal. Onda svako ide najbrže što može ka EU, u skladu sa reformama i brzinom reformi koje se implementiraju, poručila je Brnabić iz Brisela.
Upitana za sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji se pred Srbiju postavlja kao uslov za ulazak u EU do 2025. godine, predsednica vlade je naglasila da se Srbija već dokazala kao stabilan, predvidiv i ozbiljan partner.

- Srbija je potpisala Briselski sporazum i implementirala najveći deo stvari iz Briselskog sporazuma. U pitanju su jako teške i nepopulatne stvari za koje je bila potrebna velika politička hrabrost i odgovornost. 

SASTALE SE BRNABIĆ I MOGERINI! Među temama regionalna saradnja i dijalog Beograda i Prištine

Sa druge strane, Priština još nije počela da ispunjava Briselski sporazum. Mi i dalje insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opoština kao kičmenom stubu Briselskog sporazuma”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je zaključila da je Srbija uradila sve što je u njenoj moći da pokaže ozbiljnost i političku odgovornost i poručila da se nada se da će Priština uhvati priključak sa tim.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija