• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

22.12.2017

18:30

UDAR NA SRBIJU PREDVODE LITVANIJA, LETONIJA, ESTONIJA I POLJSKA: SAD i EU pojačavaju pritisak na Beograd zbog Rusije!

Politika

UDAR NA SRBIJU PREDVODE LITVANIJA, LETONIJA, ESTONIJA I POLJSKA: SAD i EU pojačavaju pritisak na Beograd zbog Rusije!

Podeli vest

Vašington i Brisel spremaju nove pritiske na Srbiju, zbog čvrstog stava naše zemlje da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, a koji je u Moskvi, u prisustvu Vladimira Putina, "zacementirao" predsednik Aleksandar Vučić. Pritisci na predsednika Srbije biće sve ogoljeniji, a među zemljama koje su zadužene za žestok udar na Beograd su Litvanija, Letonija, Estonija, Poljska...

Kako saznajemo, jedna od kaznenih mera, mogla bi da bude i prolongiranje otvaranja poglavlja 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku.

U ovoj "igri živaca", gde se iz SAD i EU kurtoazno poručuje da im ne smetaju veze Srbije sa Rusijom, iza kulisa se sprema delikatan diplomatski manevar prema našoj državi.

Diplomatski izvori prenose da će se već u prvim mesecima 2018. godine nastaviti težnje zapadnih sila da Beograd prizna teritorijalni integritet lažne države Kosovo, značajno umanje apetite Milorada Dodika za nezavisnošću Republike Srpske, ali i da se personalu Rusko-srpskog humanitarnog centra ne dodeli status diplomatskog osoblja.

S tim što će ti pritisci na predsednika Aleksandra Vučića biti sve ogoljeniji. Jedna od kaznenih mera, mogla bi da bude i prolongiranje otvaranja poglavlja 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku.

NUKLEARNI DIJALOG O KOSOVU? Vašington i Priština protiv Moskve i Beograda!

Šef diplomatije Ivica Dačić, kaže da je sigurno da će Srbija i dalje biti pod velikim pritiskom i EU i SAD:

- Ali zna se da imamo dva strateška cilja - članstvo u Uniji i zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Postupaćemo i ubuduće tako da zadovoljimo oba ta cilja.

Dačić je ubeđen i da decidiran stav izrečen u Moskvi, da nećemo uvoditi sankcije Rusiji, neće štetiti našem evropskom putu.

fotomontaža

- Nismo još ni otvorili to poglavlje 31, a daće Bog da se dotad izmire EU i SAD sa Rusijom - zaključuje ministar spoljnih poslova.

Prema informacijama, poglavlje 31 sigurno će biti "na ledu" još cele sledeće godine i još se ne zna koje sve "zamke" za Srbiju će biti ugrađene kao merila za otvaranje i zatvaranje pregovora o ovoj oblasti.

Naime, Brisel još nije pripremio izveštaj o skriningu, jer određeni broj zemalja insistira da se Srbiji nametnu dodatni uslovi za otvaranje poglavlja 31. Tu prednjači Litvanija (koja je bila i poslednja zemlja koja je ratifikovala SSP sa Srbijom), ali zazor od jakih veza Srbije i Rusije imaju i Letonija, Estonija, Poljska...

VAŠINGTON BRUTALNO UDARIO NA SRBIJU: Kosovo će progurati u UN, Priština i SAD dele iste demokratske vrednosti!

Te države strahuju da bi Srbija, kada postane članica EU, mogla da bude "trojanski konj" Rusije u Evropskom savetu i da blokira sve važne odluke. Zato traže izmene Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, kako bi se Srbija i "na papiru" obavezala da će joj EU uvek biti ispred Rusije.

I Igor Novaković, koordinator Radne grupe za poglavlje 31 Nacionalnog konventa o EU, potvrđuje da zasad nema naznaka iz Brisela kada bi mogli da počnu pregovori o poglavlju 31. 

Tanjug/Reuters/Fotomontaža

On dodaje da bi mnoge stvari i rokovi mogli da budu poznati u februaru sledeće godine, za kada je najavljeno usvajanje Strategije proširenja EU.

TAČI PROVOCIRA PUTINA, TRAŽI DA MOSKVA PODRŽI KOSOVO U UN: Bivši lider OVK poručuje i da RUSIJI NIJE MESTO U DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE!

- Postoje naznake da tu neće biti samo pritisaka i uslovljavanja, već i nekih novih instrumenata kako bi se ohrabrio i ubrzao naš put ka članstvu.

Pet puta smo odbili ucene iz Brisela i SAD!

Brisel stalno traži od Beograda da podrži deklaracije koje je usvojila EU, ali Srbija do sada nije glasala ni za jedan dokument koji se odnosio na Rusiju. U prvoj polovini ove godine, Srbija se od 16 deklaracija EU, saglasila sa njih 11. Od pet deklaracija koje nismo podržali, dve se odnose na situaciju u Ukrajini, a po jedna na Siriju, situaciju u BiH i Kongu.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 6 godina

HA, HA, HA... PA AKO NAS NEĆE NE MORAJU NI DA OTVARAJU POGLAVLJA. TO JE NJIHOV PROBLEM. NEKO KO NAS UCENJUJE I USLOVLJAVA NE MOŽE DA NAM BUDE PRIJATELJ I MI NE ŽELIMO DA BUDEMO DEO NJIHOVE DRUŽINE.

Mihajlo

pre 6 godina

Pa zapad samo i zna da LAŽE i UCENJUJE! Kako nekad (Ultimatum Srbiji) tako i sada. Na zapadu ništa novo.

RINGISPIL

pre 6 godina

Ako nam ne otvore poglavlja, ja licno priznajem KATALONIJU naravno i KRIM. Ljudi se referendumom lepo otcepili. Kosovo je oteto teroristickim aktom secesije uz pomoc terorista preko bare i podrzavanjem kosovske nezavisnosti podrzavaju medjunarodni terorizam. E pa gospodo konjokradice preko bare CAR je ostao bez gaca to smo videli na skorasnjem glasanju u ujedinjenim nacijama. Pokazimo svetu ko je kome PODGUZNA MUVA i ko amerima odrzava higijenu cmara.

Riki

pre 6 godina

Poljaci su najgori katolici koji nikad nisu bili na strani srbije, a ostali su se uvukli amerikancima u dupe, vide im se samo pertle.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija