• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2017

19:04

BRNABIĆ: Učiniću sve da Srbija ne propusti još jednu priliku!

Politika

BRNABIĆ: Učiniću sve da Srbija ne propusti još jednu priliku!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić kaže da je odgovornost u vođenju ekonomske politike koju je vodio njen prethodnik, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dala snažan podsticaj Vladi koju sada ona predvodi, ali je, dodaje, to istovremeno bila velika obaveza da se nastavi s reformama čiji je cilj približavanje naše zemlje vodećim ekonomijama sveta, kako po uređenju, tako i po standardu


Odgovorno vođenje politike, objašnjava u autorskom tekstu za magazin Bizlife, znači hrabrost da se donose teške odluke, koje za cilj imaju dugoročne efekte i koje odolevaju pritiscima popularnih kratkoročnih mera. 
Sada, na strartu 2018, kako kaže, Vlada ima dva pripriteta - digitalizaciju i obrazovanje, jer, primećuje, izgradnja ekonomije 21. veka zasnovana je na inovacijama i na znanju. 

Tome u prilog pominje istraživanje Američke privredne komore u Srbiji, koje potvrđuje da su najbolji rezultati postignuti u oblasti smanjenja budžetskog deficita, efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola i reformi eUprave. 
To tvrdi 200 kompanija članica Američke komore, koje zapošljavaju oko 100.000 ljudi, a koje su do sada u Srbiju investirale više od 14 milijardi evra. 

Upravo je zato jedan od ciljeva aktuelne Vlade reforma, modernizacija državne uprave uz uspostavljanje eUprave u punom kapacitetu, navodi Brnabić. 

BRNABIĆ SA AMBASADOROM FRANCUSKE: Srbija utiče na jačanje saradnje u regionu

Objašnjava da elektronska uprava znači bolje i efikasnije usluge i za građane i za privredu, veću transparentnost u vođenju javnih poslova i predstavlja važan mehanizam u borbi protiv korupcije i smanjenja birokratije.

Formiranjem Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu, Vlada je postavila dobru osnovu za razvoj eUprave, a Brnabić pominje i osnivanje državnog Data centra koji je važan za efikasno funkcionisanje eUprave i koji će, kako kaže, u narednom periodu doneti ogromne uštede za budžet jer će sva IKT infrastruktura biti na jednom mestu, a bezbednost podataka garantovana.
- Naš je cilj da građanima i privrednicima omogućimo da najveći deo poslova obavljaju putem interneta, bez odlaska na šalter - kaže Brnabić, te navodi da će za građane to značiti da će bez odlaska na šalter pošte ili banke, elektronskim putem, moći da plate različite administrativne takse, takse za matične knjige ili registraciju vozila. Naredni korak u tom pravcu biće plaćanje usluga na Portalu eUprave integrisanim elektronskim bankarstvom (eBanking) i elektronskim novcem (eWallet), navodi premijerka i dodaje da je u razvoju eUprave, koja dodatno treba da unapredi uslove poslovanja, neophodno da se kreira zakonodavni okvir koji će podsticajno delovati na privredu. 

- Da smo na dobrom putu pokazuje mišljenje članica AmCham-a, koje su u istraživanju pozitivno ocenile poslovnu klimu u Srbiji i smatraju da je trend poboljšanja poslovne klime stabilan: kompanije su optimističnije nego ranijih godina u pogledu rasta njihovog poslovanja jer čak 70 odsto kompanija očekuje ekspanziju poslovanja, što je povećanje veće od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu - navodi Brnabić. 
Kao važan korak na tom putu pominje usvajanje Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, kao i formiranje Radne grupe Vlade za smanjenje upotrebe pečata i eliminaciju papirnih faktura. Radimo i na Izmenama Zakona o deviznom poslovanju, Izmenama Zakona o trgovini koji treba da obuhvati eTrgovinu, kao i Zakona o eUpravi, nabraja premijerka te podseća da je 1. decembra počela javna rasprava o nacrtu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je još jedan važan zakon koji će nam omogućiti bezbedan i dobro planiran nastavak uvođenja elektronske uprave. 

Pominje i priznanja kredibilnih međunarodnih institucija: među 190 zemalja na Doing Busineš listi Svetske banke Srbija zauzima 43. mesto, na listi globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma napredovali smo 12 mesta, a Svetska banka je u oktobru Srbiju proglasila za lidera u Jugoistočnoj Evropi po sprovodenim reformama.
U tom smisli napominje da je za razvoj digitalne ekonomije i ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama obrazovanje osnov i stub, te konstatuje da je uvođenje Informatike i programiranja kao obaveznog predmeta od 5. razreda osnovne škole, povećanjem upisnih kvota za studente na tehničkim fakultetima za 20 odsto, kao i sprovođenjem sada već drugog kruga prekvalifikacija za programere juniore za 900 polaznika, jasan pokazatelj da idemo u susret potrebama tržišta rada 21. veka. 

- Obrazovni sistem koji neguje kreativno i kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje, vaspitavaće i obrazovaće mlade ljude koji će biti spremni da odgovore na izazove IV industrijske revolucije - uverena je premijerka, a ponosna je, kaže, na činjenicu što mi takve ljude već imamo: Institut "BioSens" iz Novog Sada koji je pobedio na evropskom konkursu za istraživanje i inovacije Horizon 2020, kompanija Nordeus, jedna je od globalnih lidera u ”gejming” industriji ili Seven Bridges koja se bavi istraživanjem genoma u otkrivanju leka protiv raka, a koja je proglašena za jednu od 50 najpametnijih kompanija na svetu. 
Tu spada, dodaje, i Institut za fiziku, Start It mreža, koja sa zainteresovnim mladim ljudima nesebično deli iskustvo i znanje kako pokrenuti i održati startape, NTP Beograd, u okviru koga su start-up i inovacione firme ostvarile prihod od 10 miliona evra u prošloj godini...

- Oni su najbolja motivacija mladim ljudima da ulaganje u znanje i obrazovanje, kreativnost i inovacije, vodi ka međunarodnom priznanju i uspehu - kaže Brnabić i obećava da će kao premijerka i u 2018. godini nastaviti da zajedno sa svojim timom radi na tome da stvorimo sistem obrazovanja namenjen modernim generacijama koje će kreirati moderno društvo koje će privlačiti mlade ljude i talente. 
Digitalizacija ostaje ideja vodilja za mene i moj tim, jer ona obuhvata sve oblasti društva i ljudskog stvaralaštva, od privrede, poljoprivrede, medicine, kreativnih industrija i kulture, kaže Brnabić. 

- To je naša razvojna šansa koju ne smemo da propustimo. Moje obećanje građanima je da ću sa svojim timom učiniti sve da Srbija ne propusti još jednu priliku - obećava. 
Želja joj je da naše društvo prihvati drugačiju realnost i promenjene okolnosti, da se okrenemo budućnosti, a prošlost i mitove 90-tih ostavimo u prošlom veku, kazala je na kraju autorskog teksta, te poručila: 

- Mi kao društvo moramo da napravimo iskorak i budemo ponosni šta smo sve uspeli da uradimo za samo nekoliko godina. Krenuli smo da menjamo sliku Srbije u svetu i ja ću na tome posvećeno raditi i u sledećoj godini.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija