• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.12.2017

10:39

BRNABIĆ: Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu

Politika

BRNABIĆ: Nije prirodno da svi nastavnici imaju istu platu

Podeli vest

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić precizirala je da povodom platnih razreda u prosveti smatra da nije prirodno da svih 80.000 ucitelja, nastavnika i profesora ima istu platu

- Moramo da napravimo sistem u okviru koga prepoznajemo i nagradujemo najbolje i to ne samo novcano, vec i karijerno. Platni razredi su samo sistem u kome ce se kvalitet nagradivati napredovanjem - dodala je ona.

Ono što je neverovatno je što mi u Srbiji još uvek nemamo takav sistem istakla je premijera. Mi nemamo sistem koji prepoznaje i nagraduje ucitelje i profesore koji podsticu talente kod daka, kako bi oni ostvarili svoj puni potencijal, navela je Brnabić. 

-Naš sistem ne vrednuje profesora koji sa dakom razgovara mimo nastave u želji da ga motiviše da uradi više, mi ne nagradujemo ucitelje koji neguju ljubav prema znanju i ucenju. Naš sistem sabotira svako iskakanje iz proseka, cak i kada to iskakanje znaci menjanje navika koje nas vuku na dole."

Premijerka kaže da je veruje da je njena uloga da podiže standarde čak i kad je određena javnost "dočeka na nož" zbog toga. 

-Moj posao je da pokušavam i ne odustajem od onoga u šta verujem i šta sam obecala gradanima Srbije, uz sva osporavanja koja idu sa tim - navela je ona u otvorenom pismu povodom teksta "Premijerka opet uvredila prosvetare," objavljenom u "Danasu."

Brnabićeva objašnjava da kada govori o uvođenju platnih razreda miisli o fantastičnim profesorima koji vole svoj posao, koji poštuju mlade generacije kojima posvecuju i deo svog slobodnog vremena učeći ih stvarima koje se ne nalaze u programu, a koje su potrebne za život u 21. veku, kao što je sloboda u izražavanju stavova, negovanje dijaloga, citanje ili ljubav prema kulturi. 

Ona ističe da je postojeći sistem plata održiv i da u budžetu, 

posebno ove godine kada teške mere finansijske konsolidacije daju rezultate, ima sredstava da se plate povecaju, kao što ce biti povecane, i da se povecavaju u godinama pred nama, kao što ce se povecavati. 

-Ali ovakav sistem nije fer. Nije fer prema vecini nastavnika i profesora koji su ponos profesije. Nije fer, jer njihov trud i uspeh nisu ni karijerno priznati u smislu prelaska u sledeci platni razred. Ovakav sistem takode ne daje nikakvu motivaciju novim generacijama nastavnika i profesora koji tek pocinju da rade ovaj posao - zaključila je ona. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija