• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

24.12.2017

14:28

HAG UNIŠTAVA DOKAZE O MLADIĆU I KARADŽIĆU?! Tribunal ZLOUPOTREBLJAVA DOKUMENTACIJU srpske države!

Politika

HAG UNIŠTAVA DOKAZE O MLADIĆU I KARADŽIĆU?! Tribunal ZLOUPOTREBLJAVA DOKUMENTACIJU srpske države!

Podeli vest

Haški tribunal, koji se zatvara 31. decembra, može da zloupotrebi dokumentaciju koju mu je Srbija ustupila, uključujući čak i lekarske nalaze Mladića i Karadžića, upozoravaju advokati

Haški tribunal, koji zvanično prestaje da radi u petak 29. decembra, može da zloupotrebi i uništi poverljivu dokumentaciju koju mu je Srbija ustupala godinama, uključujući čak i lekarske nalaze Ratka Mladića i Radovana Karadžića, upozoravaju poznati srpski advokati.

Naši sagovornici podsećaju da je Hag već jednom, 2009. godine, 'greškom' uništio 1.000 dokumenata i artefakata vezanih za zločine u Srebrenici, pa postoji osnovana sumnja da se to može desiti i sa ostalim osetljivim 'papirima'. Ovo se odnosi i na izveštaje o zdravstvenom stanju Ratka Mladića i Radovana Karadžića koji se godinama kriju od javnosti.

Nezahvalna situacija

Sada smo u situaciji da molimo za svoje i naravno da treba reagovati pre nego što se nešto desiToma Fila, advokat

Zbog realne opasnosti da poverljiva i važna dokumenta 'nestanu', naša država bi što pre morala da od Haga zvanično zatraži vraćanje svakog papira koji im je ranije prosleđen, ali i svih iskaza svedoka i ostale 'pravne građe' koja prati presude srpskim oficirima i državnim funkcionerima.

'Nema mesta u arhivi'

Haški tužilac Serž Bramerc je još u maju 2009. godine priznao je da su iz arhiva "greškom" uništeni brojni dokumenti.

- To je učinjeno zbog nemogućnosti arhiviranja i reč je o uobičajenoj proceduri (?!?). Postoje podaci o tim dokazima i oni su morali da budu uništeni zbog daljeg propadanja... - nemušto je tada Bramerc pokušao da objasni veliki skandal. Baš zbog ovog slučaja, advokat Toma Fila, koji je u Hagu zastupao Slobodana Miloševića, kaže da država mora hitno da reaguje.

Bez pravde za srpske žrtve

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM ocenilo je da je Haški tribunal otišao u istoriju bez pravde za srpske žrtve.
"Haški tribunal je dokazao da je nepravedan i politički sud koji je donosio selektivne presude i odbio da osudi komandante mudžahedina ili terorističke OVK", navodi se u saopštenju.

- Od početka tvrdim da je dokumentacija slata nekontrolisano i bez obraćanja pažnje na nacionalne interese Srbije. Sada smo u situaciji da molimo za svoje i naravno da treba što pre reagovati, pre nego što se nešto desi. Hrvati su, recimo, selektivno davali papire, slali su u Hag samo ono što im ne šteti. Mi, s druge strane, na to nismo računali, slali smo sve što su nam tražili. Bukvalno sve! - upozorava Fila.

Moguće velike zloupotrebe

Načuo sam da će nešto papira biti poslato na Kosovo, gde će Sud za OVK na osnovu njih procesuirati SrbeBorivoje Borović, advokat

Njegov kolega Borivoje Borović, koji je takođe branio Srbe u Hagu, kaže da su neka dokumenta Hagu dostavljana mimo kontrole državnih organa.

- Kada sam svojevremeno ponudio kao dokaz depešu koja je dokazivala da je hrvatska tajna služba hakerski upala u haški arhiv i ukrala papire na osnovu kojih su pripremali svedoke za lažna svedočenja, niko nije reagovao... Svakako je moguće da se ponovo uništi dokumentacija ili, još gore, da se ona zloupotrebi. Čak sam načuo da će nešto papira biti poslato na Kosovo, gde će Sud za OVK na osnovu njih goniti Srbe - kaže Borović i dodaje:

mojugao

Suzana Paunović

Ljudska prava

Jedino što smo od Tribunala videli jeste selektivna pravda, 1.200 godina zatvora za vojni i politički vrh Srbije i veliki broj oslobađajućih optužbi i kazni za one koji su ubijali Srbe.

- Ne znam da li je ovo istina, ali je to ozbiljna opasnost koju država mora da spreči. Jer ko zna šta će se od dokumenata uništiti, a šta će se proslediti, frizirati ili menjati... - podvlači Borović.

Nemamo šanse

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubeđen je da nijedan papir od ustupljene građe nećemo više videti.

- Hag ima sistem u kom je najveći deo materijala dostupan braniocima, savetnicima i tužiocima, dok sudije imaju neograničen pristup. Manji deo dokumenata je pečatiran kao tajna i dostupan je najužem krugu ljudi. Bilo da je reč o jednom ili drugom, ta dokumentacija nikad neće biti vraćena jer Hag nema interes da se utvrdi puna istina. Kad bi se to desilo, mnoge presude bi postale upitne, a medicinski izveštaji pokazali bi da nisu adekvatno brinuli o pritvorenicima. Ne sumnjam u namere naše države, ali je vraćanje papira gotovo nemoguće - zaključuje Ognjanović.

Produžen rok za Mladićevu žalbu

Haški tribunal produžio je za tri meseca rok za podnošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Prvobitno je rok trebalo da istekne juče, odnosno 30 dana od izricanja prvostepene presude, ali se u odluci koju je potpisao sudija Teodor Meron navodi da bi žalbe odbrane i tužilaštva u ovom slučaju trebalo da budu podnete u roku od 120 dana, odnosno najkasnije do 22. marta 2018. godine.






Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mislav

pre 6 godina

Volio bih da mi netko objasni kako to hrvatska tajna služba "hakerski upada" u papirnati arhiv Haaga. Pa to je nečuveno, niko još nije "hakerski" upao u neki fizički arhiv... revolucionarno, hrvati će odma u istoriju s tim.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17