• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.12.2017

15:02

ÐURIĆ: Homogenizacija Srba na KiM najvažnija u 2017. godini!

Politika

ÐURIĆ: Homogenizacija Srba na KiM najvažnija u 2017. godini!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić rekao je danas da "nije sa mnogo oduševljenja" propratio najave kosovske vlasti da će formiranje ZSO biti prioritet naredne godine i dodao, da je to trebalo da se desi pre gotovo pet godina

Na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiju otkucava sat koji meri vreme od trenutka kada je Priština na sebe preuzela obavezu da formira ZSO i na njemu piše 1.708 dana, rekao je Ðurić za "Jedinstvo".

- Deca rođena u trenutku kada je dogovor o ZSO postignut kreću u predškolsko. Razumećete dakle zašto nisam sa mnogo oduševljenja propratio takve najave. Kao čovek koji je neposredno učestvovao u osmišljavanju koncepta ZSO razumljivo želim da ta krovna institucija Srba u našoj južnoj pokrajini profunkcioniše što pre, ali kada me pitate očekujem li da ce se to dogoditi dogodine, kažem da je trebalo da se dogodi pre gotovo pet godina - naveo je Ðurić.

Kako kaže, možda i najvažnija politička tekovina ove godine je homogenizacija Srba na KiM koji su u tri izborna procesa potvrdili da podržavaju politiku Aleksandra Vučića.

- Srbi u našoj južnoj pokrajini su, zbog izbornih uspeha Srpske liste, postali ozbiljan politički faktor, zahvaljujući kojem naš narod više ne može da bude zanemarivan i prenebregavan. Rezultati Srpske liste zavisiće i od političke dovitljivosti njenih predstavnika. Sa svoje strane, mogu da im obećam da će imati savetodavnu, političku i svaku drugu pomoć naše vlade - kaže Ðurić.

On je dodao da Srbija svakako neće odavajati manje novca za socijalna davanja i funkcionisanje srpskih institucija u pokrajini, a da jedino može izdvajati više "kako ekonomska moć bude rasla". Ipak, dodaje, želja je da Srbi na KiM budu što manje zavisni od budžetskih izdvajanja Srbije, te da u tom cilju vlada podržava održive privatne inicijative i projekte širom KiM.

- Zato Kancelarija za Kosovo i Metohiju kontinuirano, kroz svoj sektor za ekonomiju, godinama srpskim poljoprivrednicima pomaže mehanizacijom, sadnicama, semenom, đubrivom i drugim repromaterijalom - naveo je Ðurić.

Pitanje bezbednosti takođe je veoma važno, navodi Ðurić, i dodaje da je situacija za Srbe na KiM u tom smislu mnogo bolja, ali da ima novih izazova.

- Danas sve više Albanaca pripada radikalnim verskim grupama, i taj trend se ne zaustavlja. Srbija u ovom trenutku nema načina da na to utiče, ali oni koji se trenutno staraju o bezbednosti u našoj južnoj pokrajini, a mislim pre svega na međunarodnu zajednicu, treba krajnje ozbiljno da se pozabave ovim problemom - kaže Ðurić.

Dodaje, da se danas za Kosovo i Metohiju Srbija bori svim raspoloživim političkim i diplomatskim kapcitetima, kao i da se to sigurno neće menjati "dok god su na čelu Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija