• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/politika

24.12.2017

18:22

MIROSLAV LAZANSKI O TRGOVINI ORUŽJEM: Amerika i predsednik Tramp svim sredstvima štite svoj najveći biznis, SLUČAJ GOSPODINA TEŠIĆA SAMO GOVORI U PRILOG TOME!

Politika

MIROSLAV LAZANSKI O TRGOVINI ORUŽJEM: Amerika i predsednik Tramp svim sredstvima štite svoj najveći biznis, SLUČAJ GOSPODINA TEŠIĆA SAMO GOVORI U PRILOG TOME!

Podeli vest

Novinar Politike Miroslav Lazanski u svojoj novoj kolumni osvrnuo se nepisane zakone najvećegh biznisa na svetu -trgovini oružjem. Njegov tekst prenosimo u celini

Apsolutno sam siguran da kada bismo bilo kojeg vlasnika ili direktora fabrike oružja, ili trgovca oružjem, iz Srbije zapitali šta su to ljudska prava, taj ne bi znao odgovor. Ili bi vas pogledao belo. 

I sada odjednom čitam u novinama kako je Bela kuća optužila gospodina Slobodana Tešića iz Beograda, najvećeg trgovca oružjem iz ovog dela Evrope, za kršenje ljudskih prava i za korupciju.

(VIDEO) LAZANSKI OBJASNIO ŠTA ĆE SRBIJI RUSKE RAKETE: Sistem S-300 nam je osiguranje za BOLJU DIPLOMATIJU!

Predsednik SAD, gospodin Donald Tramp je gospodina Slobodana Tešića stavio na crnu listu zamrzavajući mu imovinu u SAD, a zabranjuje mu se i ulazak u SAD. Mislim da je to gospodina Tešića silno pogodilo, em nema imovinu u SAD, em nema ni ambiciju da putuje u SAD, osim da povremeno ode na koncert duhovne muzike u Nešvil.

Time što mu je to sada onemogućeno, zapravo je gospodin Tramp povredio ljudska prava gospodina Tešića. Koji je nameravao da uplati i solidnu svoticu za drugi mandat gospodina Trampa. Što po američkom shvatanju morala, jelte, ne bi bila korupcija.

Gospodin Tramp optužuje gospodina Tešića da je duže od decenije na crnoj listi UN zbog kršenja embarga na prodaju oružja Liberiji, što nije istina i što je lako ustanoviti uvidom preko interneta. 

AP PHOTO


Gospodin Tramp optužuje gospodina Tešića da je podmićivao svoje poslovne partnere tako što im je plaćao skupa putovanja i školovanje dece na prestižnim zapadnim fakultetima, tako barem pišu neke naše novine.

Ne kaže se koji su to poslovni partneri, koja su to putovanja i koji su to fakulteti. I koji su to dokazi? Ako je gospodin Tešić i platio nekom poslovnom partneru, koji nije američki državljanin, neko putovanje ili školovanje dece, kakve to veze ima sa SAD?

Nije valjda Amerika ovlašćena da procenjuje i deli pravdu na celoj planeti, da bude svetski policajac, tužilac, sudija i tamničar? Platim večeru poslovnom partneru u Indiji, pozovem ga da me poseti u Srbiji, kupim mu avionsku kartu, počastim ga u Beogradu i, hop, eto meni Trampa za vratom: korupcija.

LAZANSKI O SVETSKOJ TRCI U NAORUŽANJU: Pod američkom pretnjom zemlje grade nuklearni potencijal, JER NE ŽELE DA ZAVRŠE KAO IRAK I LIBIJA!

Godinama čitam svakakve gluposti oko izvoza oružja iz Srbije. Od mistifikacije Slobodana Tešića, kao čoveka „bez lica i bez fotografije, čoveka sa poternice Interpola i sa crne liste UN zbog izvoza pušaka u Liberiju”, do toga „da je Tešić ilegalno izvozio oružje u Jemen”.

Dakle, firma „Temeks”, čiji je direktor bio gospodin Tešić, izvezla je početkom 2003. kao krajnjem korisniku oružje u Nigeriju, koja nije bila ni na kakvoj crnoj listi UN. Od nekoliko hiljada pušaka iz tog tovara izvezenog u Nigeriju, 67 pušaka dospelo je u Liberiju u kojoj je tada besneo građanski rat.

LAZANSKI ZA INFORMER: Potrebni su nam sistemi "PANCIR", "BUK" ili S-2500 - SUSRET PUTINA I VUČIĆA VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU!

Zapadne obaveštajne službe, posebno britanska MI-6, to notiraju i u okviru pritiska na Beograd u predvečerje napada na Irak, Srbiji se montira afera „Orao” zbog navodnog izvoza delova za rakete dugog dometa za Sadama Huseina i afera „Liberija”. Sve zato da bi Beograd dao planove podzemnih objekata Sadama Huseina, što su „dosovci” zatim i dali.

Aleksandar Jovanović Cile


Nije sporno da je 67 pušaka iz Nigerije završilo u Liberiji, ali to sa izvoznikom nije imalo veze, jer je izvozna dokumentacija jasna ko je krajnji korisnik robe. Ipak, SB UN Rezolucijom 1521 iz 2003.  u paragrafu 4. spominje između ostalih 47 lica koja su optužena za izvoz oružja u Liberiju i Slobodana Tešića i zabranjuje mu ulazak na teritoriju Liberije.

Drugi opštinski sud u Beogradu pokreće 5. 9. 2003. istragu protiv Tešića, da bi pravosnažnom odlukom od 8. 2. 2005. zamenik Drugog OJT u Beogradu obavestio istražnog sudiju Denisa Bećirića da odustaje od daljeg krivičnog gonjenja protiv Slobodana Tešića. „Crna lista” UN tada je Tešiću zabranjivala, na zahtev vlasti Liberije, samo ulazak u tu zemlju, a ne i putovanja po svetu.

Pa je gospodin Tešić sve ove godine i putovao svetom, a njegova kompanija ima sve neophodne dozvole i licence države Srbije za promet naoružanja i vojne opreme, uredno plaća porez i sve doprinose.

MIROSLAV LAZANSKI: Srbija je u iskušenju, nećemo da budemo poligon OBRAČUNA AMERIKANACA I RUSA!

Prethodna vlast DOS-a u Srbiji najmanje je dva puta oštetila državu Srbiju kod izvoza oružja. U vreme kada Libija nije imala sankcije, Tešić je izlobirao libijsko tržište, imao je ulaz u vrh te zemlje sve do Gadafija, što drugi nisu imali. 

Posao sa izvozom 500 automatskih bacača granata iz „Zastave” vredan 5.300.000 dolara propao je, jer nije dobijena saglasnost vlasti u Beogradu.

Public


Propao je i posao sa izvozom 160.000 automata M-92, vredan 45.700.000 dolara samo za „Zastavu”. A tu je bio i posao „Slobode” iz Čačka, vredan više od pet miliona dolara. Sve je propalo, a tadašnja vlast je odvela četu vojnika u Tripoli na paradu pred Gadafijem. Tešiću nisu dali da radi, ceh je platila vojna industrija Srbije.

Isto se ponovilo i sa Jemenom. Zemlja koja nije bila pod sankcijama ni UN ni EU. Tešiću tadašnja srpska vlast brani da Jemenu proda srpsko oružje u vrednosti od 75 miliona dolara, on to kupuje u Belorusiji i isporučuje Jemenu. Bugari i Amerikanci besne, jer su njihove firme „izvisile”.

Amerika se služi svim sredstvima da zaštiti svoj biznis na svetskoj sceni i oko toga nema milosti. Mi smo u UN glasali protiv Trampa, protiv ukrajinske rezolucije o Krimu, javno smo rekli da nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji, kupujemo rusko oružje. I Tramp se sada setio Tešića. Jer –od izvoza srpskog oružja živi oko 60.000 ljudi.

LUKAŠENKO SRBIJI ŠALJE ČAK 12 MIGOVA, RAKETE BUK I S-300! Srbija postaje ubedljivo NAJJAČA VOJNA SILA U REGIONU!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maja

pre 6 godina

Ali su zato Sutanovac i Tadic uzeli 70 miliona dolara od Gadafija da isporuce oruzje,koje nije isporuceno zbog ubistva Gadafija,pa su zato nasi zaposleni iz Ambasade u Tripoliju,ubijeni u raketnom napadu na takozvani kamp ISIS u Sabrati,od strane americkih bombi,kao upozorenje Srbiji , ko sve sme da prodaje oruzje Libiji

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija