• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik.rs

25.12.2017

16:43

LAZANSKI: Srećna nam Nova 2018: ČEKA LI NAS POSLE HLADNOG RATA I "PRAVI" RAT?

Politika

LAZANSKI: Srećna nam Nova 2018: ČEKA LI NAS POSLE HLADNOG RATA I "PRAVI" RAT?

Podeli vest

Komandant američkih marinaca u Norveškoj, a oni su tamo stigli prvi put posle Drugog svetskog rata, general Robert Neler izjavio je da 2018. godina donosi rat, piše za Sputnjik Miroslav Lazanski, čiji autorski tekst prenosimo u celini:

Istina, on ne bi voleo da se njegova prognoza pokaže tačnom, ali po njegovom mišljenju, stvari oko Rusije i Severne Koreje idu u tom pravcuIstovremeno i generalni direktor „Zberbanke“, gospodin German Gref kaže za „Fajnenšel tajms“ da ako Zapad, u okviru novih ekonomskih i finansijskih sankcija, izbaci Rusiju iz sistema SVIFT, onda će onaj hladni rat kojeg se sećamo biti samo obična dečja igra. Na te dve izjave krajem ove odlazeće 2017. godine ide i odluka Vašingtona da Ukrajini isporuči američke protivoklopne rakete „džavelin“, što je u Moskvi dočekano s upozorenjem da je „crvena linija“ takoreći dodirnuta, ili prekoračena. Što ne može da ublaži ni najnovija izjava Sergeja Lavrova da „između Rusije i SAD neće biti nove gvozdene zavese“.

Činjenica jeste da NATO šalje nove trupe na granice Rusije, čine to i Nemci. I na južnom krilu NATO-a, u Bugarsku i Rumuniju treba da stignu nove NATO jedinice. U Rumuniji je već operativan američki antiraketni štit, u Poljskoj se štit ubrzano gradi. Rusija se ubrzano vojno opkoljava, a američki predsednik Donald Tramp navodno je nezadovoljan ugovorom o nuklearnom razoružanju START-3, koji, eto, više odgovara Rusima. Ako to nije taktika biznismena da se podigne cena u budućim pregovorima sa Moskvom, onda je to samo potvrda da resetovanje odnosa između Rusije i SAD neće ići ni lako ni brzo. Jer, i Vladimir Putin može da kaže da je Rusija nezadovoljna američkim jednostranim izlaskom iz sporazuma o AMB iz 1972, ili izgradnjom antiraketnog štita u Evropi, ili pojačanim prisustvom snaga NATO-a direktno na ruskim granicama, gde su se postrojili upravo oni koji su se tamo postrojili i 1941. godine.

Zapravo, u Moskvi je još pre tri godine jasno rečeno ko je glavni neprijatelj Rusije: NATO. Potvrđena je i ranija stavka u ruskoj vojnoj doktrini po kojoj Rusija zadržava pravo da na konvencionalni napad na njene interese i teritoriju prva upotrebi nuklearno oružje, čak i protiv neke zemlje koja sama ne raspolaže atomskim oružjem. Za one koji još nisu ušli u ekskluzivni klub potencijalnih mrtvaca, eto prilike da se malo osveste i razmisle. Ima još vremena, ako ima pameti.

Moskva je jasno rekla da ako ne dođe do dogovora o novom američkom antiraketnom štitu u Evropi, ako ne bude američkih i NATO garancija da nije uperen protiv Rusije, Rusija će biti prisiljena da odgovori vojnim kontramerama. Iz SAD Rusiji još nisu date te garancije, a nema ni stava o nekoj zajedničkoj američko-ruskoj saradnji oko tog antiraketnog štita, o zajedničkoj kontroli tog budućeg borbenog sistema ima još manje nagoveštaja. Svi dosadašnji predlozi Moskve u tom pravcu su odbijeni. Amerikanci čak najavljuju i izlazak iz sporazuma o raketama srednjeg dometa.

Rusija novi američki antiraketni štit u Evropi, pa i u Južnoj Koreji, doživljava kao pretnju sopstvenoj bezbednosti iz nekoliko razloga. Kao prvo, lokacije tog novog američkog antiraketnog sistema izazivaju sumnju u Moskvi da Amerikanci žele da degradiraju ruski ofanzivni interkontinentalni raketni potencijal smešten na kopnu u funkciji ruskog uzvratnog nuklearnog udara. U teritoriji nuklearnog rata ona strana koja ima mogućnost da osujeti protivnikov uzvratni atomski udar može da se nada da u nuklearnom ratu može i da pobedi, čime je direktno provocirana u nekoj kriznoj situaciji da prva i pribegne upotrebi atomskog oružja. Ako imate rakete blizu ruskih granica sa kojima možete da obarate ruske interkontinentalne projektile, onda ste u situaciji da imate ogromnu prednost u eventualnom atomskom sukobu, imate „višak“ vremena ne samo za prvi udar, već i za drugi. I ne samo to, kontejneri u kojima bi trebalo da budu te američke rakete presretači drugih raketa mogu vrlo brzo da se napune drugim projektilima, odnosno balističkim ofanzivnim raketama.

Dakle, Ukrajina, Baltik, Rumunija i Bugarska samo su završetak dugogodišnje politike opkoljavanja Rusije bazama NATO-a. Vrlo opasna igra po evropski i svetski mir.

Srećna nam Nova 2018.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zila

pre 6 godina

G. Lazanski zaboravili ste 1812. Horde sa zapada su cinili 40% Francuzi a ostatak... Nabrojte sami.... U prvim esalonima Poljaci... Istorija se ponavlja....Dal ce rata biti u Srbiji pitanje je...odgovor se namece sam... Nece iz prostog razloga , nema ko da ratuje, vecina vojno sposobnib mladica je u inostranstvu nazalist ili nasrecu...

Anarhista

pre 6 godina

Наравно. Црне силе су увек у офанзиви. Док то Руси не схвате, док не избаце демократију из државе и пређу на империјализам, све је џабе. Чека их покољ, као и '41-'45-те.

Aleksandar

pre 6 godina

Ma da samo sto nije izbio treci svetski rat po sesdeset sesti put.Nema od toga nista sledecih sto godina a za to vreme nas nece ni biti mislim na narod i drzavu.

Rsk

pre 6 godina

Mrzi me vise da citam ovolike tekstove, samo naslov procitah. Daj samo neko ko je procitao da mi preprica onako svojim recima, oce li biti rata ili nece. Hvala

kresimir

pre 6 godina

Rusi pod hitno nuklearke na Kubu,Mexiko, Venecuelu, Panamu, i sve zemlje koje su patile i pate zbog nato medjunarodne zajednice zlocinaca.(udruzene zlocinacke drzave)uzd.

Dario

pre 6 godina

Nemoze doci do 3 Svetskog Rata iz jednog Razloga sto Nato nema Novca A Kinezi neka zavrne Slavinu za Mesec Dana citav Nato Gladuju !!!! a Pola Amerike Pripada Kinezima Amerikanci u Dugu Ko nikad a tako je i sa Evropom Treba im 20 Godina da bi se resili Dugova i to da ne Trose u nista niti da Ratuju samo da Miruju i Placaju svoj Dug !!!! Ceo Zapad je Siromasan i Pitanje je Vremena kada ce doci nova Finasijska Kriza i u njoj Ce Zapad Propasti nacisto !!!!! a sto se Rusa Tice Mogu Mirno Da Spavaju njiihove Rakete RS 28 55 Komada dovoljne su da uniste ceo Zapad bez onih 7000 Atomki !!!!!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!
Zašto ovo Amerika dozvoljava

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!

Kojim putem da hodam, gde se nalazimo, koja je ovo godina?! Ili, ko sedi pored mene u ovom intervjuu, gde je Džil da mi pomogne sa ovim, jeli neko ovde? (govori u svoju slušalicu dok čeka da mu vođe daju jednostavna uputstva)... Ovo su pitanja koja Bajden postavlja kad god daje intervjue ili završi čitanje sa telepromptera na govornici.

28.03.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija