• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.12.2017

09:20

PROPAO PRLJAVI PLAN ZAPADA! Osam poslanika kosovskog parlamenta POVUKLO POTPISE za opoziv Specijalnog suda!

Politika

PROPAO PRLJAVI PLAN ZAPADA! Osam poslanika kosovskog parlamenta POVUKLO POTPISE za opoziv Specijalnog suda!

Podeli vest

Osam od 43 poslanika u kosovskom parlamentu povuklo je potpise sa inicijative za ukidanje Specijalnog suda za zločine tzv. OVK, čime je, praktično, okončana višednevna politička kriza u kojoj su, ponovo, ključnu ulogu odigrale zapadne diplomate 

Kako je preneo RTS, dvojica poslanika Alijanse za Kosovo Bedžeta Pacolija i šestorica poslanika Inicijative za Kosovo povukla su potpise sa zahteva za sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK, čime je ova inicijativa, na neodređeno vreme, skrajnuta sa kosovske političke scene.

- Ostali su potpisi 35 poslanika i sa njima nije moguće sazvati bilo kakvu sednicu. Ovo se završilo tako što su kosovski lideri izgubili kredibilitet - rekao je za televiziju Dukađini poslanik Iljir Dedaj.

Inače, sekretr Organizacije ratnih veterana tzv. OVK Faton Klinaku na RTV Dukađini rekao je da je u vreme izglaavanja za formiranje Specijalnog suda Hašim Tači pretio veteranima, koji su tada protestovali protiveći se njegovom osnivanju.

- Mi smo protestovali, a on nas je optužio javno - rekao je Klinaku.

ČESTITKA KOSOVU, 60 OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE! Haradinajev brat prvi ide u Hag, NA LISTI TAČI, VESELJI, SULJA...

Prištinski advokat Tom Gaši izjavio za istu TV da nema šanse da se Zakon o formiranju Specijalnog suda potpuno ukine.

- Moramo znati kako je došlo do Zakona o specijalnom sudu - rekao je Gaši i dodao da je ovaj zakon štetan za Kosovo i Albance gde god se oni nalazili.

On je, međutim, podsetio da je onima koji se bave pravnim poslova još u svežem sećanju pritisak koji je tadašnji premijer, a sada predsednik Hašim Tači vršio u parlamentu na poslanike da se taj zakon usvoji.

- Bio je to veliki pritisak na poslanike, posebno poslanike Demoratske partije Kosova Veliki pritisak na poslanika, naročito poslanika PDK-a, pkojima je, kaže, Tači rekao da ako Zakon o specijalnom sudu ne prođe, biće prevremenih opštih izbora, a oni koji ne budu glasali za taj zakon neće se naći na listi te stranke.

Prvobitno, zahtev za parlamentarnu raspravu o ukidanju suda, koji je formiran pre gotovo tri godine kako bi se procesuirali zločini koje su tokom i neposredno posle rata počinili pripadnici tzv. OVK, potpisala su 43 poslanika, ali se podrška ovoj inicijativi topila kako se pojačavao međunarodni pritisak na prištinske lidere.

Lideri stranaka proisteklih iz Oslobodilačke vojske Kosova, uz podršku predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, pokušali su u petak da izdejstvuju sazivanje sednice parlamenta i anuliranje zakona o Specijalnom sudu.

Dva pokušaja da se održi bar sednica predsedništva parlamenta propala su posle bojkota Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredeljenje i Srpske liste, a prvi čovek parlamenta Kadri Veselji je, nakon serije sastanaka sa zapadnim ambasadorima, svega dan kasnije poslao poslanike na odmor do sredine januara.

TAČI RONI KROKODILSKE SUZE: Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK

Za anuliranje zakona o Specijalnom sudu, čije se prve optužnice očekuju sredinom februara, potrebna je podrška 61 od ukupno 120 poslanika u kosovskom parlamentu, pa zapadne diplomate smatraju da je ova inicijativa praktično okončana.

Sa takvim stavom ne slažu se poslanici Demokratske partije Kosova, koji smatraju da će parlament o tom pitanju raaspravljati posle praznika.

- Nismo odustali i nismo povukli zahtev. Tražili smo hitnu sednicu... Sada je sve u rukama predsednika parlamenta - rekao je za dnevnik Zeri Nait Hasani, koji se prvi potpisao na zahtev za sazivanje sednice.

Kadri Veselji, predsednik parlamenta i nominalno prvi čovek DPK od kako je Tači izabran za predsednika, jedan je od mogućih optuženika novog suda, uz još nekolicinu bivših komandanata OVK, uključujući i Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

Veselji, Tači i Haradinaj bi se, prema pisanju kosovskih medija, mogli naći u drugoj grupi optuženika, nedugo pošto sredinom februara budu objavljene prve optužnice.

Pozivajući se na izvore bliske Specijalnom sudu, prištinski portal Insajderi, naveo je da će se pred ovim tribunalom, u prvoj grupi optuženika naći Daut Haradinaj zbog slučaja Radonjičko jezero, Azem Sulja zbog serije ubistava političkih rivala, kao i još nekolicina bivših komandanata OVK.

Iz Specijalnog suda, međutim, do sada nije procurela ni jedna infomacija koja bi potvrdila ove spekulacije.

Iako se, prethodno, oštro protivio formiranju suda, pokret Samoopredeljenje nije podržao poziv na ukidanje suda, tvrdeći da inicijativa predstavlja pokušaj ključnih ljudi kosovske politike da se nađu u optuženičkoj klupi.

Istovremeno, ova stranka optužila je Tačija, Haradinaja i Veseljija da su, u pokušaju da spasu političke karijere, naneli silnu štetu međunarodnom ugledu Kosova.

Tači, Haradinaj i Veselji su, u petak kasno uveče, bili na korak do sazivanja sednice, sve dok se u zgradi parlamenta nije pojavio ambasador SAD Greg Delavi i upozorio lidere kosovskih stranaka sa rizikuju ozbiljnu međunarodnu izolaciju ukoliko bude oboren zakon o Specijalnom sudu.

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran 2015. godine je kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija