• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

27.12.2017

14:57

KUBUROVIĆ: Specijalni sud nova šansa za pravdu

Politika

KUBUROVIĆ: Specijalni sud nova šansa za pravdu

Podeli vest

Ministarka pravosuđa Nela Kuburović istakla je danas da je Republika Srbija posvećena ostvarivanju pravde srpskih žrtava ratnih zločina i ukazala da srpske žrtve nisu našle pravdu pred međunarodnim organima

Ona je, nakon obilaska spomene sobe kosmetskih žrtava, rekla da nije prvi put u ovoj godini da sluša strašne priče porodica nestalih i ubijenih, te ukazala da je nova šansa za porodice nestalih i ubijenih tokom sukoba na Kosovu i Metohiji u novom sudu za procesuiranje zločina OVK.

- Sigurna sam da Republika Srbija ostaje posvećena procesuiranju srpskih zločina. Nadam se da će srpski pravosudni organi okončati postupke koji još nisu okončani i porodice naći satisfakciju u kažnjavanju zločina - rekla je Kuburović dodajući da smo nedavno videli i neslavan kraj rada Haškog tribunala koji je, kako je podvukla, pokazao selektivnost u postupanju.

(VIDEO) KUBUROVIĆ: Ceremonija kao i rad Haga - selektivna!

Podsetila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će proširiti svoju nadležnost i baviti se problemom nestalih i ubijenih lica.

Prema nejnim rečima, ima dosta arhive i materijala za slučajeve koji će biti pokrenuti pred novim sudom za procesuiranje zločina OVK.

Na pitanje da li očekuje da će taj sud kazniti zločine nad Srbima rekla je da se početkom iduće godine očekuju prve optužnice.

MINISTARKA PRAVDE U HAGU! Kuburović posetila Mladića u pritvoru

- Verujem da će biti validni dokazi i da niko neće moći da kaže da Srbija nije dostavila sve što je potrebno - ukazala je Kuburović dodajući da još nije bilo prilike da srpski pravosudni organi sarađuju sa novim sudom, jer još nijedna optužnica nije podignuta.

Pred Tužilaštvom za ratne zločine, kako je objasnila ima na stotine pokrenutih predmeta, ali je problem što Albanci, optuženi za zločine, nisu dostupni srpskim organima, pa pokrenuti slučajevi nisu okončani.

KUBUROVIĆ: Osnivamo Informacioni centar za preuzimanje dokumentacije iz Haga

- Verujem da će Tužilaštvo nastaviti dalje da radi. Srbija je pokazala da procesuira bez obzira na nacionalnu pripadnost, da su joj žrtve bitne, što nismo mogli videti u državama regiona, gde je pravda bila selektivna - konstatovala je ona.

Izrazila je nadu da će pod uticajem međunarodne zajednice ostati na snazi zakon koji se odnosi na procesuiranje zločina OVK, kao i da će doći do podizanja optužnica koje su najavljene.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija