• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

31.12.2017

13:13

INTERVJU NENAD POPOVIĆ, ministar za inovacije: SRBIJA DANAS IMA SNAŽNE SAVEZNIKE!

Politika

INTERVJU NENAD POPOVIĆ, ministar za inovacije: SRBIJA DANAS IMA SNAŽNE SAVEZNIKE!

Podeli vest

Naredna 2018. biće godina iskušenja za Srbiju, ali će sigurno biti bolje jer naša država sada ima snažne saveznike u velikim silama! Glavni državni prioriteti moraju da ostanu borba za Kosovo, interesi Republike Srpske i jačanje ekonomije, tvrdi Nenad Popović, lider SNP i ministar za inovacije, koji u novogodišnjem intervjuu za Informer ne krije optimizam

- Sigurno će biti bolje. Posle dugo vremena imamo snažne saveznike među velikim silama, a sa onima koji su nam manje naklonjeni pažljivo i odgovorno čuvamo dobre odnose. Srbija više nija sama u svetu. Borićemo se za nacionalne interese čuvajući mir i stabilnost. To od nas očekuju građani - da se diplomatskim sredstvima borimo za Kosovo, da štitimo RS, da jačamo ekonomiju i životni standard.

Suverena i nezavisna politikaSrbije

Kad predsednik Vučić u Moskvi kaže na ruskom jeziku da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, to znači da vodimo suverenu i nezavisnu politiku. Takvu politiku vodi i Putin
Nenad Popović, lider SNP


Na čemu zasnivate toliki optimizam?

- Međunarodne okolnosti nam idu naruku, a predsednik Vučić i Vlada svesni su istorijskih promena na geopolitičkoj karti sveta. Uticaj Rusije i Kine je sve snažniji, a centar moći pomera se ka Evroaziji. S Moskvom i Pekingom izgradili smo najbolje moguće prijateljske odnose, a sa Nemačkom i Francuskom smo unapredili saradnju. Odnosi sa SAD su opterećeni Kosovom, ali svesni smo koliko je važno održavati prijateljske odnose s Vašingtonom. Prijateljstva u svetu su naš kapital.

Da li je to potvrdio i susret Putina i Vučića u Moskvi?

- Jasno je da u Kremlju visoko cene odlučnu i iskrenu, prijateljsku Vučićevu politiku prema Rusiji. Kad naš predsednik u Moskvi kaže na ruskom jeziku da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, to znači da vodimo suverenu i nezavisnu politiku. Takvu politiku vodi i Putin. Naše zemlje su uvek bile na pravoj strani istorije.

Šta to znači?

- To je u našim genima. Borba za istinu i pravdu. Tako je bilo u prošlosti, tako je i danas, kad se Srbija i Rusija opet bore protiv nacizma u okruženju. Hrvatska, koja je članica EU, izgrađena je na genocidu nad Srbima, a nikad nije kažnjena. Naš narod tamo i dalje trpi pretnje fizičkim istrebljenjem. Ali, to više nećemo dozvoljavati. Više nismo sami, imamo uz sebe moćnu Rusiju!

Srbija kao silicijumska dolina Balkana

Kakvi su vam planovi kao ministra za inovacije?

- Srbija ima talentovane mlade inženjere koji mogu da preporode ekonomiju. Kao što Izrael gradi uspeh na inovacijama i znanju, može i Srbija. Vlada je nekoliko puta povećala budžet za inovacije u sledećoj godini. Krećemo u izgradnju startap centara širom Srbije i u rubnim opštinama Beograda. Posebno ćemo razvijati preduzetništvo kod mladih i žena. Srbija može da bude silicijumska dolina Balkana.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija